Alphia – FC Oudewater 0-1

Oudewater deed goede zaken tegen de runner-up van de laatste periode, Alphia. Niettemin bleef het tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hornes spannend. Niet zozeer, doordat de thuisploeg nog van alles overhoop trachtte te halen om alsnog langszij te komen, maar vooral door het onvermogen van de bezoekers de wedstrijd in een eerder stadium definitief te beslissen door dat ene doelpuntje meer. Nu werden langs de lijn de horloges en andere attributen om de tijd te meten geraadpleegd om ervoor te zorgen dat er tijdig een eind kwam aan deze wedstrijd waarin de koploper het overgrote deel van de partij had weten te domineren.

Veldoverwicht

Met A-junior Sebastiaan Evers in de punt van de aanval en de licht geblesseerde aanvoerder Venhof op de wisselbank -Bart Griffioen zat op de tribune- ontwikkelde de koploper van meet af aan een veldoverwicht dat echter te weinig kansrijke momenten opleverde. De debutant schoot na 3 minuten van afstand over, Tim Goes werd in schietpositie aangetikt en Evers had zijn optreden luister kunnen bijzetten met een openingstreffer. Hij kwam in de 13e minuut een teenlengte tekort om instormend bij de tweede paal een voorzet van Sven Rietveld tot treffer op te waarderen. Waar Oudewater trachtte zo snel mogelijk diepte in het spel te krijgen, zochten de oranjehemden het vooral in het benutten van de breedte van het speelveld. De ‘knijpende’ Oudewater-defensie moest rechtsbuiten Fennich Marvan zo veel bewegingsvrijheid toestaan.

Kwelgeest

Het was met name Alphia-doelman Boas Vet die gaandeweg de kwelgeest van de Oudewaterse aanvalslinie werd. Zijn lengte benutte hij voluit bij vrije trappen, ingooien van Jesper van der Zwart en corners. Ook bij afstandsschoten van middenvelder Simon LaLau en Ivo Anbergen toonde hij zich een zelfverzekerde doelwachter. Steeds nadrukkelijker werd het veldoverwicht van de mannen van Alex Redel, maar het omzetten hiervan in doelpunten lukte maar niet. Nadat Walter van der Neut zich had gemanifesteerd als bezweerder van Alphense counterpogingen, was het centrale verdedigingsduo van FC Oudewater verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt. Centrale verdediger Joost Miltenburg trapte de corner vanaf de rechterzijde en zijn kompaan Bob Appels zette daar zijn hoofd tegenaan. Vet was kansloos; 0-1 (39e minuut). Voor zover bekend bij schrijver dezes een zeer zeldzaam doelpunt, tegenhouden is nochtans een belangrijker bezigheid voor Appels .Pogingen om nog voor de rust de stand te verdubbelen bleven steken in goede bedoelingen en leden schipbreuk.

Douchen

Bob Appels keerde niet terug uit de kleedkamer en werd geblesseerd vervangen door Niek Sluijs. Even leken de gastheren energie te hebben getankt en toonden zij aanvallende illusies, De kansen waren echter voor FC Oudewater. Nick van den IJssel schoot rakelings naast, Sven Rietveld werd belemmerd ten koste van de eerste gele kaart van de partij (Buijnink, Alphia) en een vrije trap van Evers vloog over de lat. Coach Alex Redel was niet te spreken over de instelling van zijn team en riep op tot meer felheid. Dat werd door Tim Goes vertaald in een actie met een hoge amusementswaarde; op doel schieten vanachter het standbeen! Met drie wissels tegelijkertijd trachtte de Alphense coach Timmers zijn ploeg nieuw elan te verschaffen. Het mocht niet baten, FC Oudewater bleef duidelijk de bovenliggende partij. Alle pogingen ten spijt bleef het verlichtende doelpunt uit. Evers had eerst een beweging te veel nodig om in schotpositie te komen en even nadien schoot hij recht in de handen van Boas Vet.

Rustige middag

Doelman Meuleman behoefde niet een keer echt in actie te komen. Slechts een uithaal van linkerspits El Yaacoubi oogde gevaarvol, maar vloog voorlangs. Gedurende het laatste kwartier had FC Oudewater de neiging was meer te gaan leunen op de defensie en dat veroorzaakte een verstoring van het wedstrijdbeeld. De eindfase oogde rommelig; wanhoopspogingen van de thuisclub, enige nervositeit aan Oudewaterse zijde en toch nog een gele kaart voor Walter van der Neut. Daardoor klonk het laatste fluitsignaal toch nog enigszins verlossend en was de vreugde over het resultaat uitbundiger dan verwacht. Alphia blijft mede door de resultaten van de andere ploegen in de bovenste regionen een van de naaste belagers , maar wel op tien punten!

 

Oudewater: Bart Meuleman, Walter van der Neut, Bob Appels (46. Niek Sluijs), Joost Miltenburg, Jesper van der Zwart, Simon La Lau, Ivo Anbergen, Tim Goes (70. Sjoerd Wiltenburg), Sven Rietveld, Sebastiaan Evers (82 Wouter van Sprundel), Nick van den IJssel (90+. Joep Rietveld).

 

Stand derde klasse A;

1         FC Oudewater         17       14       2         1         44

2         CVC Reeuwijk          17       10       4         3         34

3         Alphia                        17       10       4         3         34

4         TAVV                          17       9         6         2         33

5         Aarlanderveen         17       10       1         6         31

6         VVSB                          17       10       1         6         31

7         FC Oegstgeest           17       9         3         5         30

8         SV Nieuwkoop         17        8         1         8         25

9         Blauw Zwart            17       5         5         7         20

10       Sporting Leiden      17       5         4         8         19

11       Lugdunum                17       4         1         12       13

12       SV Gouda                 17       3         2         12       11

13       CVV Be Fair              17       2         2         13       8

14       FC VVC                     17       0         4         13       4