Oudewater 1 – Moerkapelle 1:  1-0

Op een grauwe zaterdagmiddag ergens begin december, waren de gastheren van vandaag de bezoekers in Moerkapelle. In een kleurloze wedstrijd consolideerden de Oudewaternaren toen, door een 1-4 overwinning, zich aan de kop van de ranglijst, een plaats die ze door het seizoen heen zouden koesteren. Vandaag zouden de FC’ers het qua spel niet veel beter doen, ze speelden in ieder geval niet zoals een kampioen betaamd. De wedstrijd stond in het teken van het afscheid van maar liefst vier (basis)spelers. Laurens de Vor, Mike Snel en Nick van den IJssel stoppen, wellicht voorlopig, vanwege het feit dat hun werk niet meer is te combineren met trainen en voetballen. Gijs Kautz stopt omdat hij de bijna pensioengerechtigde leeftijd voor voetballers heeft bereikt, ze zullen gemist worden. Aan trainer Harry Akkermans de schone taak om met de aanwas uit de jeugd een nieuw elftal neer te zetten dat derde klasse waardig is en het moet gezegd worden dat dit er nu al veelbelovend uitziet.

Draken
De bezoekers van de drakenbootrace in het water van de Hollandsche IJssel onder de toren van de Sint Michaëls kerk die de voorkeur hadden gegeven aan dit waterspektakel boven de kampioenswedstrijd van FC Oudewater kregen overduidelijk gelijk. De wedstrijd tegen Moerkapelle waarmee het seizoen werd afgesloten was een draak van een wedstrijd. Er viel hoegenaamd niets te beleven en alle voetbalclichés konden dan ook worden opgehaald. De oud-zaterdagvoetballer Gerard Steijn bezigde in het verleden vaak de slogan ‘eerst gewoon en dan kunstjes’ en deze opvatting hadden de Oudewaternaren in hun oren moeten knopen. De jacht naar de honderdste treffer van het seizoen -een niet ondenkbare klus tegen de relatief zwakke tegenstander- viel compleet in het water en pas in de slotminuut kon er na de publiekswissel van de afzwaaiende Gijs Kautz tot scoren worden gekomen. Het was Menno Venhof die enigszins geholpen door invaller-doelman Quinten Slingerland de treffer voor zich op eiste; 1-0.Hiermee liet hij ook een nieuw record noteren, met maar liefst 32 doelpunten staat hij aan de top van de topscorers ranglijst. Na afloop kon alle aandacht dan ook snel gericht worden op de kampioenschappen van de verschillende teams die gevierd werden en op het afscheid van de Oudewaterse captain. Hij ontving uit handen van burgemeester Verhoeve de kampioensschaal en namens de club een tafelblad waarop foto’s van de speler zelf waren afgebeeld. Aansluitend was het feest in en rond het clubgebouw, de laatste Super-Saturday van het eerste seizoen van de kersverse fusieclub.

Veel kansen niet benut
Door blessures in de beginfase van de wedstrijd kwam de wedstrijd maar moeizaam op gang. Moerkapelle had met name moeite met de buitenspelregel en scheidsrechter Majenburg uit Brielle negeerde de vlagsignalen van zijn assistent Nusse slechts een keer en toen kon de Moerkapelse invaller Joost Voskuilen ongehinderd op doelman De Ruyter afstevenen. Die wist de bal zodanig te toucheren dat de bedoeling van Voskuilen nog net in de kiem smoorde. Op dat moment was de partij 38 minuten oud en had Oudewater gegrossierd in hoekschoppen en het missen van kansen. Voorzetten kwamen niet aan en in het centrum van de verdediging van Moerkapelle werd maar weinig ruimte toegestaan. Toen Gijs Kautz in de 21e minuut zijn missie – het maken van een doelpunt in de afscheidswedstrijd – leek te hebben voltooid, verstoorde Majenburg de vreugde door alsnog een corner toe te kennen. Rond de 30e minuut vloog eerst een voorzet onaangeroerd door het doelgebied van Moerkapelle en in dezelfde minuut hielp Nick van den IJssel een 100% mogelijkheid om zeep. Bijna gingen de Oudewaternaren nog met een achterstand de kleedkamer in toen een van de andere scheidende spelers -Mike Snel- de ontsnapte Harmen Verweij binnen de beruchte lijnen naar de grond werkte, althans dat was de conclusie van diverse mensen langs de lijn. De scheidsrechter, welke overigens goed floot, vond blijkbaar dat hij te ver van de plaats delict stond om een oordeel te vellen, Oudewater kwam met de schrik vrij.

Afscheidswissels
Alle goede voornemens ten spijt, werd het er in de tweede helft niet beter op. De meeste aandacht van de supporters ging nog uit naar het spelletje ‘ra,ra,ra, wie heeft de bal’ waarmee een viertal oud-eerste elftalspelers de reserves/ballenjongens voor de gek hielden. Op het veld was Oudewater zonder twijfel de bovenliggende partij, maar het benutten van de gecreëerde mogelijkheden liet enorm te wensen over. De doelbreedte van 7,32 m en de hoogte van 2,44 m waren steevast van onvoldoende grootte voor de Oudewaterse doelpogingen en in alle andere gevallen stond er wel een Moerkapels been in de weg of was de keuze om voor eigen succes te gaan een foutieve. In zo’n sfeer blijft het gevaar het lid op de neus te krijgen boven het veld hangen. In de 81e minuut moest doelman Arnold de Ruyter nog een keer vol aan de bak om dat gevaar af te wenden. Na de applauswissels aan Oudewaterse zijde, had Moerkapelle ook een symbolische actie in huis. Zij wisselden hun doelman De Vries voor de zoon van de vorige week gestopte doelman Slingerland (45); Quinten (18). Hij stond ongewild aan de basis van de enige treffer van de middag. Venhof scoorde met een strakke inzet; 1-0.

Opstelling Oudewater: Arnold de Ruyter, Mike Snel (58.Martijn de Goeij), Roy de Jong, Joost Miltenburg, Djardo Boele, Wouter van Sprundel, Laurens de Vor (72.Simon LaLau), Menno Venhof, Nick van den IJssel, Gijs Kautz(83.Bart Griffioen), Mike Rijsbergen

Het zag er overigens lang naar uit dat het enige doelpunt van vandaag gescoord werd door onze pupil van de week Joek van Rooij, hij deed het prachtig!