De samenleving is door de coronamaatregelen sterk verdeeld. De groep Nederlanders die zich afzet tegen de overheid groeit met de dag. De laatste weken zijn er steeds meer landgenoten die de aanhoudende regenval ook toeschrijven aan Bill Gates en zijn trawanten. Vroeger werd dit door nuchtere Nederlanders afgedaan met de zin: “Er lopen meer gekken los dan er vast zitten.” Er zijn veel complotten die op met name Facebook de ronde doen. Ook op de groep Je bent pas een echte Oudewaternaar spuien aanhangers van de meest bizarre complotten hun ideeën. Omdat wij ons te veel vrijheden willen veroorloven, zouden Gates en consorten met geheime vliegtuigen chemische middelen in de atmosfeer strooien om de ene na de andere regenbui op ons los te laten. We zouden dan meer binnen blijven en elkaar met toenemende mate gaan besmetten met covid-19. Er is zelfs een groep die denkt te weten dat een nieuwe zondvloed naderbij is.

Na ons de zondvloed. Wie kent die uitdrukking niet. In tegenstelling wat velen denken heeft het woorddeel zond niets met zonde te maken. Het komt van het oud-Nederlandse woord sintvloed, wat aanhoudende vloed betekent. Het verhaal van de zondvloed is een overbekende mythe uit Genesis. Noach zou een ark hebben gebouwd met daarin van elk diersoort een mannetje en vrouwtje mee om ooit ergens een nieuw bestaan te kunnen opbouwen.  Het verschijnen van de  regenboog zou het einde van de vloed hebben betekend. Het verhaal is niet alleen van bijbelse importantie. Ook bronnen van de oude Sumeriërs, die leefden in het zuiden van het hedendaagse Irak, melden een immense overstroming. Evenals de Masai in het oosten van Afrika en de inwoners van India spreken van een zondvloed van grote betekenis in de historie. Zelfs de Inuïten (Eskimo’s) en de Indianen in Amerika melden een gigantisch, alles vernietigende overstroming in hun vroegere leefgebied. Kortom, het bijbelse verhaal afdoen als complete nonsens is te kort door de bocht. Wetenschappers zeggen dat de mythe weleens te maken zou kunnen hebben met de laatste ijstijd. Zo’n 20.000 jaar geleden was de helft van onze aardkloot bedekt met ijs en toen de ijskappen, de ontelbare gletsjers en vele meren en zeeën begonnen te ontdooien rond 8000 voor Chr., werden overstromingen wereldwijd een grote bedreiging van vele leefgemeenschappen. Een hoogtepunt van de overstromingen vond plaats – althans dat denken veel onderzoekers te weten – ongeveer 5000 jaar voor Chr. rondom de Zwarte Zee.  In de Zwarte Zee, destijds in een groot, zoet binnenmeer, steeg het waterpeil onder invloed van stijgen van de Middellandse Zee, vele tientallen meters. Het wassende water  kwam toen via de huidige Bosporus  (bij Istanboel) het meer binnenstromen. Het smelten van de ijskap veroorzaakte  gigantische overstromingen en vernietigden vele agrarische leefgemeenschappen. De streng gelovige inwoners uit de omliggende gebieden zag deze catastrofe als straf voor hun zondes.

Dit jaar worden we wederom getroffen door een ramp. Een pandemie van enorme omvang. Veel complotdenkers schuiven de Covid- 19  af op puisant rijke ondernemers. Die zouden via een giganisch netwerk proberen het volk onder de duim te willen houden en al onze fundamentele vrijheden te willen afpakken. Grote leider in deze beweging is ene Wim Engel.  Hij is volgens oud-burgemeester Pieterman – tegenwoordig woonachtig in Gouda – eigenlijk gezonden om ons te waarschuwen voor een nieuwe zondvloed. Door de corona-maatregelen zwaar getroffen horeca-ondernemer Hotzeflotze zag er direct brood in. Hij is vorige week begonnen aan het bouwen van een enorm schip in de Hollandse IJssel, dat plaats moet bieden aan ruim 1800 gelovigen uit het vermaledijde Staphorst.  De uitverkorenen moeten wel eerst medisch worden getest. Vervolgens zal Hotzeflotze op zoek gaan naar een plek waar nog geen besmettingen gesignaleerd zouden zijn. Deze vlucht zal zinloos blijken. Gezond verstand leert ons  dat  ziektes bij mens en dier te maken verklaard kunnen worden met de theorie van Darwin.  Darwin stelt dat wanneer  dieren in te grote groepen bij elkaar leven  er voedselschaarste, grote sociale problemen en vele dodelijke ziektes ontstaan. Daarbij blijven de sterkste wezens over: The survival of the fittest (Darwin). Ook bij de mens zien we die theorie bevestigd. Door de enorme groei van de wereldbevolking zijn we op grote schaal intensief voedsel gaan produceren om de vele monden te kunnen voeden. Te veel mensen op een kluitje zorgden voor grote pandemieën. De pokken zorgden voor 500.000.000 doden. De pest 200 miljoen. De Spaanse griep (honderd jaar geleden) naar schatting 100 miljoen. De wetenschap probeerde door de vele uitvindingen de ziektes in te dammen. Dit lukte tot voor kort telkens weer. De laatste grote killer was HIV. Ook deze is tenslotte op de knieën gekregen. De wereldbevolking steeg in de jaren na WOII echter zo explosief dat de vraag naar levend voedsel ook explosief is gestegen. De  intensieve veehouderijen in Amerika, Europa en vooral Azië zorgen voor een niet aflatende hoeveelheid ziektes. Ziektes, die bij de dag muteren en overslaan op de mens. Het huidige virus is een voorbeeld van hoe Darwin’s theorie nog steeds van toepassing is. Zolang wij ons gedrag/levenswijze niet aanpassen, zullen blijvend worden overspoeld door allerhande virussen, die  vergelijkbaar zijn met corona. Tot zover de inleiding.

Wat heeft dit alles nu te maken met de veteranen? Niet alles, maar wel heel veel. Ik ga het u uitleggen. De enorme selectie veteranen (27!) is al weken flink uitgedund. Afgelopen zaterdag werden we opgeschrikt door 14 afzeggingen. Van de overgebleven 13 spelers waren er ook nog eens vier niet wedstrijdfit. Oorzaken waren op het eerste oog divers, maar nader onderzoek  wijst aan dat de angst om corona te kunnen krijgen, het dragen van mondkapjes, het vele thuisblijven door het slechte weer en de daarbij behorende echtelijke ruzies én het weinige alcoholgebruik door het sluiten van de kantines, een grote weerslag heeft op de fitheid van de selectie van de veteranen. Er zijn zelfs spelers die al sinds de zomervakantie in quarantaine zijn vanwege het besmettingsgevaar. Zo zit Kees v.d Stok al sinds half juli op Kreta en is Martin van Vliet al voor de zesde maal sinds de uitbraak van het virus naar de Middenlandse Zee. Zelfs Harry, die normaal gesproken een hondstrouwe speler is, zegt liever thuis te blijven. Hij schijnt in het geheim te werken aan een vaccin. Intimi zeggen dat de anders zo bescheiden Nederend eindelijk uit zijn eigen schaduw wil treden en de Nobelprijs als doel ziet.

Woordvoerders van zijn baas het RIVM ontkennen echter alles. Vele andere afzeggers denken dat de aanhoudende regen een bakermat is voor de zgn. aerosolen. Zij vrezen  ook het vele knuffelen tijdens de wedstrijden. Sjoerd Oosterman is ook één van de oorzaken van de overvolle ziekenboeg. De grote voorganger van “Wij zijn FC Oudewater” was zo verbolgen over de kritische noot die in vorige artikelen werd gekraakt, dat hij zonder overleg (usance in dit soort bewegingen) de samenwerking met de veteranen heeft stopgezet. De rijzige reporter gaat in de komende IJsselbode uitleg geven over de toekomstplannen van zijn partij. Veel spelers hebben  een levensgrote poster van Sjoerd boven hun bed hangen. Anderen gaan nog veel verder. In een geheime tempel van miljonair en Oostermans vriend van Strandwijk schijnen de gelovigen wekelijks samen te komen om te strijden tegen alle onrecht. “Onze vrijheid, identiteit, autonomie en leefbaarheid staat op het spel”, volgens partijsponsor Van Breukhoven van  De zwarte lolly uit de Leeuweringerstraat.

Afijn, ook de nieuwe partij van Sjoerd Oosterman heeft onbewust een grote invloed op de fitheid van FCO 36 en dus de resultaten. Na de 1-1 in de stromende regen vorige week waren de adepten  van Wij zijn Oudewater zielsgelukkig. Uw schrijver en maat Hertog Jaap waren echter zeer sceptisch. De wedstrijd had normaliter een grote zege moeten zijn en ook afgelopen zaterdag was de 2-1 nederlaag tegen DONK (een uitermate zwak team tegenwoordig) een weerslag van de sores bij de oudjes. Johan, normaal niet zo van de complotten en een uiterst nuchter denker, sprak na het verlies van een complot van de zuiverste vorm. “Zo vaak regent heet anders nooit in Gouda!” “Dit kan geen toeval zijn!”, sprak de hevig teleurgestelde inwoner van Gouda. Kroon wist toen nog niet dat de burgermeester van Gouda Pieterman via Engel gewag maakte  van een komende zondvloed.

Zaterdag had de FCO 36 dus wederom een zware, drijfnatte middag. Op veld vier moesten de heren aantreden tegen DONK uit Gouda. Aanvankelijk was de strijd nog een gelijke. Via snelle counters van de Waal en laatste man Karlas werd de tegenstander pijn gedaan. Eén van die uitvallen zou de 0-1 betekenen. Via een razendsnelle omschakeling bediende de opkomende aanvoerder spits de Waal. Richard perste er nog een sprintje uit, toen hij de bal op rechts weer terug kreeg van Martin W.  Schuin voor het doel schoof hij de bal gecontroleerd binnen. De Viking was daarna minutenlang uitgeteld. Gelukkig hielden doelman Edwin Stalvord en Mark de Bruijn het hoofd koel en met een gelukkige voorsprong konden we aan de thee. Na de rust was de koek al rap op. De Waal was reeds met een rugblessure uitgevallen, Ruud v.d. Hoogen speelde middencirkelvoetbal en Johan had zichzelf alweer uit de wedstrijd geschopt. De regen begon steeds harder neer te dalen en ook de wind nam sterk toe. Johan nam ondanks zijn kwetsuur de plek van Marco over en moest met zijn team alle zeilen bijzetten om geen tegengoal te incasseren. DONK zette ons vast tegen de 16 en een waar spervuur van schoten volgde. De ingevallen aanvallers van de geel-zwarten hadden in de eerste 45 minuten gezien dat hoge ballen voor de pot kansloos waren. Richard kopt nl. in zijn eentje alle voorzetten terug naar de andere zijde. DONK had lering getrokken uit deze speelwijze en probeerde daarom alles over de natte mat te spelen en via grote afstand te scoren. Na een kwartier schreeuwde Ad al doodvermoeid om een wissel. Ook de assistent-scheidsrechter McManus schreeuwde om die wissel, maar de Waal en Zwaan bleven lekker droog in de dug-out zitten. Hertog Jaap had door het slechte weer niets van dit alles in de gaten. Hij had inmiddels wel een ander mondkapje om  gedaan. De Waal en Zwanenburg vertelden dat het blijven zitten niets te maken had met het slechte weer. Het alles te maken met het nieuwe  mondkapje van Jaap. Toen zij naast Hertog Jaap gingen zitten zagen ze dat het mondkapje waarschijnlijk was gemaakt van een felrood slipje. Als Jaap ging praten zagen de twee bankzitters het voormalige kruis zo sensueel bewegen, dat van voetballen niets meer zou komen. Inmiddels was de gelijkmaker gevallen. Een ongelukkige handsbal van John werd bestraft met een strafschop: 1-1. De druk nam nog meer toe en met nog twee minuten te gaan zou een punt het hoogst haalbare zijn vandaag. In de laatste seconde viel toch de 2-1. Teleurgesteld dropen de veteranen van het kletsnatte veld. Snel werd er gedoucht. Warm geworden door de hete druppels vochten diverse spelers om een plekje naast Jaap in de auto. De gelukkigen namen hijgend plaats. ’s Avonds meldde  chauffeur Gurt dat Jaap tot aan Oudewater op zijn praatstoel zat. De van regen en kou nog rillende  teamgenoten vertelden bij het afscheid vroeg onder de wol te gaan.