Niet het beginsignaal van de scheidsrechter maar een bal die via de lat boven doelman De Ruijter vlak voor de lijn stuitte, was de wake-up call voor de Oudewaternaren. Die moesten even wennen aan de futuristische ambiance waarin de bekerwedstrijd zich voltrok. Een wedstrijd op niveau bovenop de tunnel van de A4 op een kunstgrasveld omringd door een circa 8 meter hoog hekwerk met daarop een kunstuiting van jewelste. Vanaf die hoogte was in de diepte het grasveld herkenbaar met de verlichting die dienst weigerde. “Wat een spul”, sprak een meegereisde supporter bij het aanschouwen van de bulk aan sportvoorzieningen en parkeermogelijkheden die op deze plek geclusterd was. “Indrukwekkend”.

Breed houden

Oudewater zocht van meet af aan de aanval en zette hoog druk. De beide vleugelspitsen hielden het op advies van de trainer breed en die aanpak had na een kwartier spelen succes. Nick van den IJssel opende de score met een nadat een groep jagende Oudewaternaren de Schiedamse verdediger de bal hadden ontnomen; 0-1. De bezoekers behielden daarna het initiatief en gaven bar weinig weg. Nadat Van den IJssel op aangeven van Bart Griffioen een inzet door doelman Dominique van Mourik gered zag worden ten koste van een corner en de eerste gele kaart werd uitgedeeld aan Kethel Spaland bracht Ivo Anbergen de stand uit de toegekende vrije trap koppend op 0-2. (29e min).

Gretig

De arbiter-van-dienst gaf vervolgens nog een mooi staaltje ‘toepassen voordeelregel’ ten beste en een verdedigend misverstand aan Oudewaterse zijde leverde de Schiedammers niet meer dan een hoekschop op. Er werd op snelheid en met de nodige felheid geduelleerd, maar de schreef werd niet gepasseerd. De 22 acteurs hadden er zichtbaar zin in en met name Bart Griffioen leefde zich bij vlagen uit. Na een combinatie met rechtsachter Van der Neut produceerde hij een forse uithaal maar de goalie had hierop het juiste antwoord; corner slechts. Tot aan de rust bleef de Oudewaterse machine gretig en elkaar coachend marcheren.

Even zoeken

Drie wissels zorgden voor enig zoeken naar de juiste formatie, maar die onwennigheid werd al snel door Bart Griffioen weggepoetst. Vanaf de linkerkant joeg hij de bal na 50 minuten spelen in de touwen; 0-3. Pal hierna moest aanvoerder Joost Miltenburg zijn keeper bij de doellijn te help snellen en 2 minuten later liet Justin van Straten Arnold de Ruijter kansloos met een inzet in de korte hoek; 1-3 (54e min). De gastheren drongen hierna even aan, maar verder dan een kopkans voor de spits kwamen zij toch eigenlijk niet.

Op slot

De Schiedamse verdediging had geen antwoord op de snelheid waarover de Oudewaterse spitsen en aansluitende middenvelders beschikten. Dat bracht Tim Goes een aantal malen in scoringspositie, zoals op in de 64e minuut met een kopbal en op driekwart van de wedstrijd op aangeven van Griffioen. Na nog een volley van de aanvoerder van de roodblauwe die net naast De Ruijter’s heiligdom belandde, zorgde een klutsbal met een treffer tot gevolg ervoor dat de wedstrijd definitief op slot ging; 1-4 door Marc Oosterwijk (77e min). Een redding kwam er in de slotfase nog op het conto van De Ruijter en Tim Goes haalde zijn ‘gram’ door in de 85e minuut met een solootje voor de 1-5 te zorgen.

GvH

FC Oudewater; Arnold de Ruijter, Walter van der Neut, Niek Sluijs (Nick Wiltenburg), Joos Miltenburg, Jesper van der Zwart (Mike Rijsbergen), Simon Lalau, Ivo Anbergen (Bob Appels), Sven Rietveld (Marc Oosterwijk), Nick van den IJssel, Tim Goes, Bart Griffioen.