Van Nispen – Oudewater 2-1

Het definitief binnenhalen van een ticket voor het spelen van nacompetitie kon op de verjaardag van voormalig Unio (19 mei) niet worden gerealiseerd. Net als drie weken eerder kwamen de Oudewaternaren tekort tegen het geroutineerdere en fysiek sterkere Van Nispen uit De Zilk. Het belanden op de tweede positie op de ranglijst werd door deze uitslag uiterst moeilijk, maar de tweede plaats in de rangschikking waar het gaat om de derde periode kan alleen nog maar in theorie mislopen. Naaste belager Kagia moet bij eventueel verlies van de Oudewaternaren tegen Zwammerdam een monsterzege behalen. Beroerder was het feit dat aanvoerder Menno Venhof al na 6 minuten een blessure opliep die hem in de 11e minuut noopte het veld te verlaten ten faveure van Tim Goes. Het was niet het enige incident waarbij verdediger Bob Angenent betrokken was. Groot was dan ook de boosheid aan Oudewaterse zijde, toen bleek dat hij beter was in uitdelen dan in incasseren. Een ‘aanraking’ van Joost Miltenburg bracht hem met nog een kwartier te gaan zo van zijn stuk dat een opstootje het gevolg was. Niemand liep daarbij schade of een vermaning op.

Narcissen

De narcissen die de grasrand van het grasveld hadden omzoomd waren meer dan uitgebloeid en konden dientengevolge niet meer als publiekstrekker fungeren. Slechts een zestigtal voetballiefhebbers had zich de moeite getroost de route naar de wedstrijd tussen de nummers drie en twee van de lijst af te leggen. Bijna de helft daarvan behoorde toe aan de bezoekers. Die laatsten zagen hun favorieten na het uitvallen van Venhof zoeken naar een andere aanpak dan te doen gebruikelijk. Die zoektocht werd al na een kwartier ruw verstoord door een doelpunt van Ivo van der Vlugt die bij de tweede paal het best anticipeerde op een voorzet van zijn kompaan Cornelissen. Doelman De Ruijter en rechtsachter Van der Neut werden in de lucht geklopt; 1-0. Binnen vijf minuten werd dit ongelukje recht gezet. Op aangeven van Van der Neut schoot Bart Griffioen de bal achter doelman Van Hensbergen; 1-1(20e min). In de daaropvolgende fase zochten de bezoekers naarstig naar een alternatieve speelwijze zonder het hoofd en de dribbel van hun aanvoerder die op de bank de pijn verbeet. De oogst van deze aanpak bleek gering. Een tweetal hoekschoppen en een schot van de overijverige Wouter van Sprundel (net naast) vormden de oogst. Ook het rendement van de thuisploeg was gering. De Oudewaterse defensie had weliswaar moeite met de snelle Zilkenaren, maar doelman Arnold de Ruijter kwam niet noemenswaard in de problemen.

Risico nemen

Door vroeger druk te zetten probeerden de Oudewaternaren het spel meer op de Zilker helft te houden. Dat vergrootte de speelruimte voor de gastheren wanneer zij balbezit kregen. Na een lobpoging van Griffioen en een inzet van de mee opgekomen Van der Neut werd een snel uitgevoerde tegenstoot van Van Nispen de opdringende Oudewaternaren fataal. Jeffrey Koemans kreeg de ruimte voor een tegenstoot, passte op Marijn de Kok en De Ruijter was een geslagen goalie; 2-1 (59e min). Coach Akkermans bracht Ties van der Werf in voor de geblesseerde Djardo Boele en ook de aangever van het tweede Zilker doelpunt liet zich op advies van de arbiter vervangen. Steeds meer met de moed der wanhoop trachtten de Oudewaternaren de wedstrijd alsnog te laten kantelen. Kwam Sjoerd Wiltenburg een teenlengte tekort op aangeven van Griffioen, Van Nispen-spits De Kok miste een levensgrote mogelijkheid en oogst slechts een hoekschop en even nadien moest Arnold de Ruijter ten koste van een blessure de schade beperken na een risicovolle terugspeelbal. Aansluitend op het eerder vermelde opstootje deed de adrenaline nieuw elan ontstaan. Het leidde tot een speelwijze met nog meer (verdedigend) risico, maar ook met een aantal mogelijkheden het gelijke spel -goed voor positie twee op de ranglijst- binnen te slepen. Rechtsachter Van der Neut haalde tot tweemaal toe de achterlijn, Van der Werf schoot in handen van Van Hensbergen en Wouter van Sprundel miste het doel op een haar. Na nog een poging van Sjoerd Wiltenburg (over) en een uithaal van Van Sprundel (in handen keeper), klonk na 94 minuten het eindsignaal. Er was een lichte teleurstelling waarneembaar. De thuisploeg had gewoon zijn plicht gedaan.

Opstelling Oudewater; Arnold de Ruyter, Walter van der Neut, Joost Miltenburg, Björn Stalvord, Djardo Boele (60.Ties van der Werf), Simon Lalau (81. Niek Sluijs), Sjoerd Wiltenburg, Wouter van Sprundel. Mike Rijsbergen, Menno Venhof (11.Tim Goes), Bart Griffioen.