Montfoort S.V.’19 – FC Oudewater 3-2

Voetbal is een leuke aangelegenheid maar het moet wel ergens om gaan. De periode van min of meer vrijblijvend oefenwedstrijdjes spelen is weer voorbij en met het spelen van het eerste bekerduel ging het zaterdag weer ‘om ’t echie’. De thuisploeg had nog een rekening te vereffenen met betrekking tot het bekerverlies bij de aanvang van het vorige seizoen en de tweedeklassers uit Oudewater waren er op uit hun prestige opnieuw te bevechten. Dat leverde een boeiend voetbalgevecht op met een bijna sensationele ontknoping. Bij de Montfoorters zijn Bart Roelofs en Van Loen niet [meer]  van de partij en is ruimte gecreëerd voor de instroom van wat jeugdige spelers. Ook beschikken de blauwhemden over de Oudewaterse doelman Bart Meuleman die de overstap maakte naar de eersteklasser. Bij de bezoekers was Yannick Otto een nieuw gezicht en bezette Thomas Hoogenboom voor de eerste maal een basisplaats in een competitie/bekerwedstrijd.

Dramatische start voor bezoekers

Kende de wedstrijd een voor de bezoekers het dramatisch begin met twee doelpunten binnen drie minuten, het slot van de partij was zeker zo hectisch. Daarin waren het de Oudewaternaren die  met nog slechts enkele officiële minuten voor de boeg tweemaal in een kort tijdsbestek toesloegen en in de slotseconden nog mogelijkheden creëerden om langszij te geraken. De thuisploeg had namelijk in de blessuretijd van de eerste helft de derde treffer op het nog niet uit de zomerpauze ontwaakte scorebord weten te zetten. Al na zes minuten spelen was de openingstreffer van de gastheren een feit. FCO-verdediger Bram Noordman leverde de bal op de as van het veld in en die gelegenheid werd door Jasper van den Haselkamp benut om zijn ploeg op voorsprong te zetten; 1-0. Er zat overigens wel een buitenspelluchtje aan dit doelpunt. Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak. Weer werd de Montfoorters een helpende hand toegestoken bij het opzetten van een counter die reikte tot aan de achterlijn. De op maat bediende Junior Kolfschoten zag de bal via de op de lijn bivakkerende Nick van den IJssel over de lijn gaan; 2-0 (8e min.). Wie vermoedde dat de wedstrijd op dat moment gespeeld was, kwam bedrogen uit. De thuisploeg kon wat eenvoudiger leunen op de verdediging en trachten op de counter te spelen, maar de bezoekers gooiden veel inzet in de strijd en wisten het spel nadrukkelijk op de vijandige heft te houden. Schoten van Hoogenboom (prooi voor Meuleman), aanvoerder Anbergen (hard voorlangs) en Sven Rietveld (geblokkeerd) benadrukten de offensieve dadendrang van FCO, maar vooralsnog gaf de thuisclub geen krimp. Gaandeweg kreeg FCO-doelman Kaj van den Heuvel het rustiger. Een gele kaart voor Nick van den IJssel die Randy Meeuwsen wat te fors opving was de inleiding voor een drinkpauze. Daaruit putten de bezoekers moed om nog voor de rust de aansluitingstreffer te produceren. Dat gelukte niet, want de wijze waarop Thomas Hoogenboom binnen de beruchte lijnen tegen de grasmat werd gewerkt kreeg van de prima leidende scheidsrechter Bruggeling het predicaat ‘bal spelen’. Het verstoorde het ritme van de Oudewaternaren niet. Kick van Zuijlen verving de aan de enkel geblesseerde Noordman, maar tot loon naar werken kwamen de bezoekers niet. Erger nog, in de blessuretijd van de eerste helft schoot Jasper van den Haselkamp de bal uit de draai in de linkerbenedenhoek en werd de marge vergroot tot drie doelpunten; 3-0 (47e min). De strijd leek gestreden.

Geef nooit op

De bezoekers wisten echter niet van opgeven en na wat pogingen en corners van Montfoort en met achtereenvolgens Simon la Lau (voor Wiltenburg), Walter van der Neut (voor Nick van den IJssel) en Tim Goes (voor Van der Zwart) werd de aandacht nog nadrukkelijke op de aanval gelegd. Aanvankelijk lukte het niet een bres te slaan in de onder leiding van Don Mimpen opererende defensie van de gastheren. Lars Janmaat schoot na een rush in het zijnet en ook Thomas Hoogenboom verscheen oog in oog met Bart Meuleman. Aan de overzijde belandde een kopbal van de naar het middenveld opgeschoven Mimpen op het dak van Van den Heuvel’s heiligdom. Er werd om iedere bal gestreden en dat maakte het een boeiend schouwspel. Na nog een in de doelmond maar net missende Goes en een nieuwe solo van Lars Janmaat, was het in de 84e minuut dan toch raak. Een kopbal van Ivo Anbergen trof doel; 3-1. Montfoort reageerde geschrokken en zag de ingetreden onzekerheid vier minuten later bestraft met een doelpunt van Hoogenboom op aangeven van Lars Janmaat; 3-2 (88e min). De gelijkmaker hing in de lucht, Don Mimpen werd een linie teruggehaald om het tij te keren bij pogingen van Sven Rietveld en Walter van der Neut. Nadat Bart Meuleman met een perfecte uitloopactie verder onheil had voorkomen, was de wedstrijd voor Mimpen voorbij. Hij incasseerde een rode kaart in de blessuretijd wegens ‘buitensporig ingrijpen’ op Walter van der Neut. Het eindoordeel van de toeschouwers was alom positief. Zij hadden genoten van een wedstrijd vol spanning en inzet; een bekerduel.

FC Oudewater; Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel (Walter van der Neut), Bram Noorman (Kick van Zuijlen), Yannick Otto, Jesper van der Zwart (Tim Goes), Ivo Anbergen, Thomas Hoogenboom, Sjoerd Wiltenburg (Simon la Lau), Lars Janmaat, Sven Rietveld, Bart Griffioen