Oudewater – VVZ’49 1-1

De ontmoeting met de Vrienden Van Zonnegloren uit Soest werd bijna een replica van de eerste ontmoeting waarin ook goed voetbal de basis was voor een middag met een behoorlijk hoog amusementspercentage.
De opzet zich te revancheren voor de onverdiende 2-1 uitnederlaag leek in de slotseconden van de wedstrijd te slagen. Bart Griffioen werd de diepte ingestuurd door Wouter van Sprundel en verscheen alleen voor VVZ-goalie Oscar Kooij. De frêle linkerspits die de Soester achterhoede veel hoofdbrekens had bezorgd, wist de bal echter net niet langs de doelman te werken. Drie seconden later weerklonk het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Schram. Uiteindelijk kon iedereen wel leven met het gelijke spel dat deze ontmoeting opleverde. De thuisclub had in de eerste helft het beste van het spel gehad en daar stelden de bezoekers een beter tweede bedrijf tegenover. Bij Oudewater lijkt het binnenhalen van de derde periodetitel het doel wat moet worden nagejaagd om het seizoen nog wat meer cachet te geven. De tweede plaats lijkt immers buiten bereik en naar onderen kijken is eveneens een zinloze bezigheid.

Schrikmoment

Na een schrikmomentje voor Niek Sluis (geeft de scheidsrechter een kaart bij mijn eerste overtreding en heb ik daardoor volgende week weer rust?) keek het goed gestarte Oudewater al snel tegen een 0-1 achterstand aan. In de 7e minuut tastte Walter van der Neut mis en stiftte VVZ-spits Floris de Boer de bal over doelman De Ruyter; 0-1. Deze treffer had geen uitwerking op de dadendrang van Oudewater dat vol voor de gelijkmaker ging en hopelijk heeft het vooralsnog ook geen invloed op het loffelijke streven nog iets van deze derde periode te maken. Al 4 minuten later zweefde de bal ter hoogte van de paal, maar kon geen van de aanwezigen het benodigde laatste tikje geven. Bart Griffioen ontpopte zich in deze fase als een ‘handenbindertje’ wiens acties alle hens aan dek betekenden voor de complete Soester-verdediging onder leiding van de 40-jarige aanvoerder Ruben de Goede. Bart’s aanwezigheid betekende meer speelruimte voor zijn kompanen die echter nog niet de noodzakelijke schotkracht wisten te etaleren. Tim Goes kwam net niet tot afronding van een door Simon LaLau en Griffioen opgezette aanval, maar de gelijkmaker hing -aldus de supporters- in de lucht.

Bakhuijsje

Nadat hoekschoppen niets opleverden en een voorzet van de diep gaande Van Sprundel in de doelmond geen afmaker aantrof was het na een half uur spelen eindelijk raak. Een ‘vleugje Bep Bakhuijs’ had de kopbal waarmee aanvoerder Van Sprundel doelman Kooij door de benen kopte; 1-1. Tussen de bedrijven door had doelman Arnold de Ruyter met enkele goede uitloopacties laten zien ook echt mee te doen. Na 35 minuten redde hij op een doelpoging van VVZ’er Ouderdorp wel ten koste van een hoekschop. Na de gelijkmaker maakte Oudewater het de nummer drie van de ranglijst voortdurend moeilijk. Nick van den IJssel over rechts en Griffioen over links verhoogden de Oudewaterse druk op de Soester defensie, maar loon naar werken werd niet geoogst. Bij het rustsignaal had Oudewater zich tekort gedaan. Het geloof in een goede afloop bleek nog aanwezig en in de pauze ging het over de solo van Griffioen die liefst zes spelers op rij had verschalkt. Op die ene na!

Onder druk

Tot aan het uur was er na de pauze duidelijk sprake van een ommekeer in de wedstrijd, De bezoekers trokken het initiatief naar zich toe en de speelhelft van Oudewater werd het voornaamste strijdtoneel. De thuisclub was daar niet echt van onder de indruk want er werd solide verdedigd en op een hoekschop na bijzonder weinig weggegeven. Tot aan de 60e minuut toen rechterspits Uzir Ilbay een levensgrote kans kreeg aangeboden. Tot afgrijzen van zijn ploeggenoten schoot hij van bij de rechterpaal huizenhoog over. Langzaam maar zeker voetbalde de thuisploeg zich hierna onder de druk uit en werd de ruimte achter de Soester defensie gezocht. Van Sprundel, Van der Neut en Griffioen bereikten de achterlijn en de kopsterke Ivo Anbergen en ook verdediger Joost Miltenburg doken steeds meer in het strafschopgebied van VVZ op. Bij risicopasses moest er bij vlagen snel worden omgeschakeld en dat leverde LaLau een gele kaart op na een ‘nuttige overtreding’. Naarmate het eindsignaal naderbij kwam nam de Oudewaterse dreiging toe. De glijdende Van Sprundel raakte een voorzet van Tim Goes maar net niet (83e min), Bart Griffioen schoot over na een aanval van het duo Van den IJssel/Willem LaLau (87e min) en laatstgenoemde kopte uit een voorzet van Djardo Boele naast (89e min). In blessuretijd -in de dieing seconds- liet Vrouwe Fortuna het even afweten.

Opstelling FC Oudewater; Arnold de Ruyter, Walter van der Neut (73. Mike Snel), Niek Sluijs, Joost Miltenburg, Djardo Boele, Simon Lalau, Ivo Anbergen, Nick van den IJssel (87. Willem LaLau), Wouter van Sprundel, Tim Goes, Bart Griffioen.

Het uiterst fraaie doelpunt van Randy van Driel, onze pupil van de week, mocht van de scheidsrechter niet op het scorebord komen, maar toch klasse gedaan Randy!