Net nadat de klok tien keer had geslagen werden de eerste talenten al gespot op sportpark Markveld. Deze morgen stond de thuiswedstrijd tegen leeftijdsgenoten uit Rotterdam op het programma. Waar vorige week gewonnen werd in Rotterdam oost tegen CKC, kwamen nu de jeugdige spelers uit Noord, van de voormalige profclub Xerxes, het tegen Oudewater opnemen. Met beroemde oud-spelers als Leo Beenhakker, Eddy Treitel en Michiel kroketje Kramer in de historie, om nog maar te zwijgen van Willem van Hanegem, Faas Wilkens en Coen Moelijn, zou dit wel eens een lastige pot kunnen worden.

Afgelopen week werd er niet getraind door de jongens. Waar de meeste op maandag nog paaseieren zochten werd er twee dagen later geoefend tegen de leeftijdsgenoten van Cabauw.

Nadat iedereen zich woensdag in kleedkamer zes had verzameld om het wedstrijdtenue aan te trekken, merkte de trainer op dat hij Giovanni mistte. Hij zit hier naast me, werd er al snel gehoord. Nog steeds zoekende werd Giovanni nog steeds niet door de trainer gevonden. Uitleg bleek gewenst en hierna zocht iedereen mee naar de magneet met de afbeelding van Gio. Na het bovenwater komen van de kleine spits, kon de wedstrijdbespreking aangevangen worden. De nadruk lag met name op de ruimte die gezocht, maar ook gemaakt moest worden. Hierdoor zou er gemakkelijker rond gespeeld kunnen worden, was de uitleg van Lars. Zijn twee stagiairs werd opgedragen om hier tijdens de wedstrijd goed op te letten. Na Aldo’s doping werd de warming-up op veld drie aangevangen.

De wedstrijd werd vol overgave begonnen. Dit resulteerde al in de tweede minuut in een goede kans. Max stak de bal mooi door het midden, waar Gio al vertrokken was. De bal werd net voordat hij een schot kon lossen, voor de benen weggetikt. Zegert stak twee minuten later zelf met de bal door het midden en zag zijn schot via de lat terug het veld in ketsen. De rebound van Wessel die volgde, ging net voor langs. De talenten hielden de tegenstander onder druk. Wessel stuurde in de achtste minuut Finn K op links weg. Hij zette op zijn beurt Giovanni weer vrij voor de keeper. Hij had in het begin het geluk niet aan zijn zijde en zag de bal voorlangs gaan. Halverwege de eerste helft kwam de bal uit een weggewerkte corner in de voeten van Sem M. Ook hij mikte niet helemaal goed en schoot naast. In de zestiende minuut was het dan wel raak. Finn K kapte, na vanuit het middenveld te zijn aangespeeld , zichzelf vrij en paste naar de nog vrijer staande Giovanni. Hij verzuimde nu niet en bracht de talenten met een bekeken schuiver naar een voorsprong. De spanning was nu weg en tien minuten voor de rust lag Max maar eens aan vanaf meer dan dertig meter. Hoewel de keeper bijna twee meter was en men de trainer al langs de kant hoorde zuchten, lukte het hem toch de kant stil te krijgen. De tweede treffer van oudewaterse kant was een mooie over de cabauwse keeper heen. Vier minuten voor de rust was er een pass van Zegert op Finn K. Met zijn, inmiddels in Oudewater beroemde kapbeweging, maakte hij zichzelf vrij en schoof de bal rustig in de linker onderhoek.

Terwijl de limonade werd opgedronken, was de analyse van de eerste helft te horen.. De stand was goed en er diende de tweede helft wat varianten geoefend te worden. Nadat hiervoor de puntjes op de ï gezet waren, is Finn weer rond gegaan met de koekjes. Aldo deelde ook in de rust voor de tweede maal de gebruikelijke doping uit

Zo kon er, met ondergaande zon, aan de tweede helft begonnen worden. In de eerste minuut na rust, was het Gio die alleen op de keeper af ging. Maar hij vond wederom de keeper op zijn weg. Drie minuten later was het een diepe bal waar wederom de kleine spits achteraan rende. Hij zag dat hij tekort kwam en gaf al op. De aanstormende Daan had Gio niet verwacht en vol bewondering, of was het verbazing, zag hij de lange spits de bal tussen keeper en verdediger vandaan tikken en deze in het doel schieten. De tweede helft werd er wel erg ver op de helft van de tegenstander gespeeld. Voor echte grote kansen moest er tot de vijfenvijftigste minuut gewacht worden. Uit een ingooi van Max kreeg Daan de bal links bij de achterlijn de bal in de voeten. Hij passeerde zijn directe tegenstander en paste op de vrijstaande Moos. Hij hoefde alleen maar tegen de bal te lopen en bracht zo de 5-0 eindstand op het scorebord.

In de veldbespreking na afloop vielen de blije gezichten toch wel op. De trainer sprak over een terechte overwinning en hoopte dat de talenten dit niveau zouden vasthouden.

Deze vorm moest namelijk XerxesDZB het hoofd bieden om de koppositie te handhaven. In kleedkamer elf van het voormalige OVS bolwerk werd de tactiek besproken. De lijnen werden niet meer op het bord getekend, want deze moesten onderhand wel bij de talenten bekend zijn. Er werd door de bingokoning een nieuw woord geïntroduceerd in de vorm van een quizvraag. Restverdediging moest door de jongens uitgelegd worden. Nadat Finn K het woord had ontrafeld, werd hier iets verder op ingegaan. Kort weg kwam er het op neer dat het veld compact gehouden moest worden, als er een oudewaterse aanval was.

Vol enthousiasme werd de warming-up aangevangen. Met de mooie temperatuur was het goed uit te houden rond het veld. Toen de leider de klok elf maal hoorde slaan en er nog geen scheidsrechter gezien was, werd er contact gezocht met de commissiekamer. Ook daar was de dienstdoende leidsman nog niet gesignaleerd. Met gedegen spoed werden de vlaggen en fluit opgehaald. Onderweg probeerde de leider nog diverse mensen aan te sporen om de fluit in de hand te nemen, wat overigens weinig resultaat opleverde. Dan maar een andere vlagger en fluit ik zelf maar, was het bericht aan beide trainers. Met vader Puijk aan de zijlijn, kon de wedstrijd met enige vertraging dan toch beginnen. De bezoekers zette de boys redelijk onder druk. Er werd door hen met een stevig bezet middenveld gespeeld, wat moeilijk was voor de talenten. Pas in de negentiende minuut werd er een bal gekeerd door de rotterdamse Joop Hiele, waarna Finn K de rebound knap over hem heen kopte. Op een paar kansen na, een schot van de aanvoerder, kwamen de jongens niet bij het vijandelijke doel. De scheidsrechter had een lastigere wedstrijd. De brutaliteit bij de rotterdammers was iets wat bij de eigen talenten niet getolereerd werd. Er volgde dan ook een paar waarschuwingen aan rotterdams adres. In de rust werd de Xerxesleiding nog op de hoogte gebracht dat er in Oudewater toch een andere cultuur heerst dan in 010.

Onder het opdrinken van de limonade, was de analyse van de eerste helft te horen. Het eerste gedeelte van de eerste helft werd met slecht beoordeeld en de tweede met redelijk. De stand was goed, maar er diende de tweede helft niets van de bezoekers aangetrokken te worden. Speel gewoon je eigen spel, dan komt het goed. Nadat hiervoor de puntjes op de ï gezet waren, is Finn rond gegaan met de lichtelijk gesmolten chocoladekoekjes. Aldo deelde ook in de rust, voor de tweede maal de gebruikelijke doping uit.

De tweede helft was nog geen vijf minuten bezig toen Sem M een rebound op het doel afvuurde. Deze ging langs iedereen heen en de verdubbeling van de score was al een feit. De fluit moest ook de tweede helft menigmaal gehanteerd worden en dit leverde dan ook rommelig voetbal op. Zes minuten voor tijd was er een vrije trap voor de geelbuiken halverwege de rechterkant van XerxecDZB. Aanvoerder Sem M nam plaats achter de bal en leverde een mooie hoge voorzet af. Iedereen taste mis, waaronder ook de Eddy Treitel van de bezoekers. De tweede goal van de aanvoerder was een feit en de drie – nul stond op het bord. Hiermee was de angel uit de wedstrijd en ook de tegenstand van rotterdamse zijde. Twee minuten later was er een corner van de lange spits die op het hoofd van de kleinste oudewaternaar, Diederik kwam. Zijn kopkracht was op sportpark Markveld reeds bekend en zo scoorde, deze brutaal naar voren geslopen, verdediger ook vandaag. In de slot minuut was het Daan die vrij op rechts met de bal op de keeper afging. In zijn ooghoek zag hij Jacob vrij komen staan en bezorgde hem een niet te missen kans. Hierna werd de wedstrijd afgefloten door de ingevallen scheidsrechter en werd de vijf – nul overwinning op het digitale scoreformulier ingevuld.

In de veldbespreking na afloop vielen wederom de blije gezichten op. De trainer sprak over een terechte overwinning en hoopte dat de talenten dit niveau wederom zullen vasthouden. Dit zal nodig zijn omdat de oudewaternaren volgende week op bezoek gaan bij de leeftijdsgenoten van VEP. Deze wedstrijd staat dan om kwart over elf op het programma.