Eindelijk mogen we weer! Na twee afgebroken seizoenen kan de competitie weer worden hervat. Het spelen van wedstrijden, het biertje (of wat anders natuurlijk) na de wedstrijd en het elkaar weer zien en spreken langs de lijn, dat is waar we met zijn allen voor sporten toch?

Dat kan natuurlijk allemaal prima, maar gelet op de snelheid waarmee het virus zich verspreid moeten we toch wel even goed opletten. We vragen dat niet voor niets. Hoe meer mensen besmet raken hoe minder teams bezet zijn en dan lopen we op een andere manier achter de feiten aan.

Dus dringend verzoek van het FC Oudewater CoronaTeam, houd je aan de regels. Gewoon omdat het verstandig is, om te kunnen zorgen dat we blijven voetballen en niet elke week wedstrijden eruit moeten gooien.

We snappen dat iedereen regelmoe is, maar het moet nog even. Denk erom dat als we bij FCO een besmettingspunt creëren, dat dan ook gevolgen heeft voor Oudewater zelf. Op het werk zullen dan ook allerlei mensen uitvallen en zo wordt het probleem groter dan zittend een biertje drinken omdat het verstandig is om dat te doen.

Hoe vervelend ook, gewoon aan de onderstaande regels houden. Nog even doorbijten, we zitten hopelijk in de verlenging en ook dan loop je wel eens op je tandvlees. Niet waar?

Namens het CoronaTeam van FC Oudewater

Harold van Aart
Voorzitter Organisatie FC Oudewater

_________________________________________________________________________________
Wat gaat er vanaf vandaag, 26 januari, veranderen binnen het voetbal?
Iedereen mag weer overdag en ‘s avonds binnen en buiten sporten, zonder tijdslimiet.

De volgende regels gelden:
•    Er mogen weer competitiewedstrijden worden gespeeld
•    Publiek is weer toegestaan bij trainingen en wedstrijden tot maximaal 22.00 uur
•    De Kantines mag weer open, tot maximaal 22.00 uur
•    Kleedkamers, toiletten en douches zijn open
•    Er is geen beperking meer in de groepsgrootte bij het voetbal
•    Houd je aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Vervolg competitie
Twee seizoenen lang hebben we de competitie niet uitgespeeld en geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen kunnen toepassen. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan. Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, worden de competities in de verschillende categorieën aangepast. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.Bekervoetbal veld
Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. De KNVB geeft prioriteit voor het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie.Competitie veldCategorie A senioren mannen en vrouwen veldvoetbal (m.u.v. Pure Energie Eredivisie en beloften vrouwen en onder 23 mannen)
De KNVB neemt over de wijze waarop deze competities zullen worden uitgespeeld op vrijdag 28 januari een definitief besluit. Vanwege het feit, dat de KNVB zich grote zorgen maakt of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken. Het uitgangspunt is dat de KNVB een grote mate van zekerheid moet hebben om dit seizoen promotie en degradatie door te voeren. Een 3e seizoen zonder eindrangschikking vinden zij onaanvaardbaar.

In ieder geval zullen vanaf het weekend 5/6 februari de eerste inhaalwedstrijden worden vastgesteld.

Categorie A jeugd veldvoetbal en onder 23 mannen
Doelstelling voor deze competities is om op korte termijn tot afronding van de najaarscompetitie te komen. Voor komend weekend, 29 en 30 januari, zijn de eerste inhaalwedstrijden al ingepland en de wijze van afronden van de najaarscompetitie kan per competitie verschillen. Gezien de grote verschillen in aantal wedstrijden tussen de verschillende teams, zal de komende weken duidelijk worden, wanneer de KNVB concreet verwacht deze competities af te kunnen ronden.

Op basis hiervan kan dan worden bepaald hoe de voorjaarscompetitie kan worden vormgegeven. Naar verwachting zal de KNVB medio februari (na het weekend van 12 februari) met nadere informatie komen over de opzet van de voorjaarscompetitie en de daaraan gekoppelde speeldagenkalender.

Categorie B veldvoetbal
Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd.

De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaalweekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen.

Publiek bij wedstrijden
Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Voor zowel het publiek geldt dat zij langs de lijn 1,5 meter afstand moet houden en bij het verplaatsen in de kantine of de sporthal een mondkapje op moeten hebben. Het publiek dient uiterlijk om 22.00 uur de sportaccommodatie te hebben verlaten.

Sportkantines
Voor en na de wedstrijden is het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken in de kantine. Hiervoor gelden wel weer de inmiddels bekende regels:
•    1,5 meter afstand
•    De kantine moet uiterlijk om 22.00 uur sluiten
•    Iedereen vanaf 18 jaar dient een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien
•    Een vaste zitplaats is verplicht
•    Bij het verplaatsen in de kantine is een mondkapje verplicht
•    Kantinemedewerkers dienen ook een mondkapje te dragen
•    Bij een afhaal mogelijkheid vervalt de plicht voor het coronatoegangsbewijs en het mondkapje

Coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder in de kleedkamers, toiletten en de kantine. Hierop zal worden gecontroleerd.LET OP: Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar voor kleedkamers en de kantine!Er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, op het veld of in de sporthal, en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

Vervoer van spelers

Het dragen van mondkapjes in de auto wordt vanuit het RIVM, de KNVB en NOC-NSF geadviseerd voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wij adviseren ook dat jongere spelers een mondkapje dragen.

  • Als de bestuurder aangeeft dat hij/zij een mondkapje wilt dragen, dan is dit leidend voor alle passagiers
  • Als een speler een mondkapje wilt dragen, dan is dat leidend voor alle passagiers en de bestuurder van de auto
  • Bij Corona-gerelateerde klachten zoals neusloop en verkoudheid altijd een zelftest doen. Is deze positief, dan is het niet toegestaan om mee te spelen dan wel mee te rijden.
  • Het is raadzaam op sowieso een zelftest te doen voordat er naar een uitwedstrijd gereden wordt.
  • Luister goed naar elkaar, en stem goed af.