FC Oudewater – DoCos 3-0

Zonder wiskundeknobbel was het welhaast onmogelijk de kansberekening te maken waaruit moet blijken dat FC Oudewater volgend jaar voor de volle 100% als tweedeklasser van start gaat. Ooit was dat op een WK een mogelijkheid door een gelijkspel te arrangeren en dat deden de teams van Oostenrijk en West-Duitsland dan ook maar. Om het verschil met DoCos groter te maken was een winstpartij wel een belangrijke optie. Uiteindelijk wisten de Oudewaternaren dit te realiseren, maar zo eenvoudig als de 3-0 uitslag doet blijken ging het beslist niet. Zo viel het derde doelpunt in de 93e minuut en speelden de bezoekers zeker een kwartier met zijn tienen na het wegzenden van Dylan Victory na onwelvoeglijk taalgebruik. En dat laatste gebeurde weer nadat de afscheid van het thuispubliek nemende Menno Venhof de stand op 2-0 had gebracht (75e min). Zes minuten hierna deed Venhof nog een verwoede poging de schoonheidsprijs in de wacht te slepen door uit een voorzet van Sven Rietveld de bal met de hak achter he standbeen langs over de doellijn te werken. Doelman Van Zonneveld zag het projectiel nadat de bal in de kluts over de doelman heen in het net was beland. over de deklat in de ballenvanger verdwijnen. Het eerste doelpunt van de boeiende partij was al na tien minuten spelen in de tweede helft een feit. Een dieptepass van linksachter Van den IJssel op Venhof werd -eenmaal aanbeland bij de achterlijn- precies voor de schietgrage voet van de inkomende Sven Rietveld gelegd en die deed waarvoor hij is ‘ingehuurd’; hij scoorde de openingstreffer; 1-0 (55e min.).

DoCos niet echt scherp

Na dit doelpunt moest Oudewater bij vlagen ver terug en had het in de kansen missende Martijn Guijt en Sipan Khalid onverwachte bondgenoten. Ook kwam doelman Meuleman goed weg bij een scrimmage in zijn doelgebied waarbij de bal tot driemaal toe werd beroerd. Mogelijkheden de stand eerder dan een kwartier voor tijd een veiliger aanzien te geven leden aansluitend schipbreuk. Sven Rietveld’ s inzet kwam terecht in het zijnet en Bart Griffioen -ingevallen voor Lars Janmaat- vond het voetje van Van Zonneveld op zijn weg. DoCos geloofde wel degelijk in een beter resultaat en dwong de thuisclub terug op eigen helft. Dat leverde halverwege de tweede helft een drietal doelschoppen op en het daarmee gepaard gaande gevaar. Coach Redel bracht Kick van Zuijlen en Simon LaLau in voor respectievelijk Jesper van der Zwart en Sebastiaan Evers om ‘de stormloop’ van DoCos in te dammen. Terwijl de Oudewaterse aanhang voornamelijk de klok in de gaten hield was daar een kwartier voor tijd de verlossende treffer van Menno Venhof na een inleidende actie van Bart Griffioen.

Gelijk opgaand

Beide teams lieten van meet af aan merken dat zij beseften welke belangen op het spel stonden. In wezen is dat een van de bijzondere aspecten van deze competitieopzet met versterkte degradatie. Een neutrale toeschouwer zou wensen dat dit altijd zo zou zijn. Elke wedstrijd gaat ergens om en iedere partij ruikt naar een finale. FC Oudewater had even nodig om ‘goed te staan’ en de dekking te organiseren. Op een poging van Douwes na, bracht dit geen verdere schade. De thuisploeg daarentegen zocht aanvankelijk de aanval. Naast een drietal hoekschoppen en aanvallende acties van de middenvelder Janmaat en Anbergen bleef de oogst beperkt. Lars Janmaat werd tot verbazing van de Oudewaterse bank ‘afgefloten’ door scheidrechter Prins. Tot aan het half uur bleef de thuisclub de bovenliggende partij en pas nadat Khalid bij de eerste paal Meuleman op zijn weg had gevonden en Martijn Guijt het zijnet had beproefd kwam er een lichte kentering in de strijd. Ook Van Weyteringen en weer Khalid deden een aanvallende duit in de zak.

Herpakken

Pas in de slotminuten van de eerste helft herpakten de Oudewaternaren zich. Menno Venhof kopte uit een voorzet van rechts tegen de handen van de doelman en de treffer van Lars Janmaat die de bal in de kluts over de handen van de doelman in het net zag verdwijnen, vond geen genade. Het vlagsignaal van de assistent werd niet genegeerd. Na nog een tweetal als corner dienstdoende ingooien van Jesper van der Zwart en een koppoging zonder veel kracht van Evers op een voorzet van Rietveld, klok het rustsignaal en kon terug gekeken worden op een gelijkopgaande vertoning.

Veilig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bij de vereniging FC Oudewater zelf zijn lieden die wel in staat geacht worden de kansen duidelijk te berekenen. De sleutel ligt bij de ontmoeting tussen Esto en Alphia. Deze twee kunnen namelijk niet allebei winnen. Het lot van een hunner ligt in handen van de andere clubs in hun nabijheid. Spannend tot het eind dus, maar niet voor FC Oudewater; veilig!

FC Oudewater; Bart Meuleman, Nick van den IJssel, Bram Noordman, Walter van der Neut, Jesper van der Zwart (Kick van Zuijlen), Sjoerd Wiltenburg (Simon LaLau), Ivo Anbergen, Lars Janmaat (Bart Griffioen), Sven Rietveld, Menno Venhof (Tim Goes), Sebastiaan Evers.

Ook het doelpunt van onze pupil va de week Diede was van grote klasse, heel mooi Diede !