De Zenuwen (FC Oudewater JO13-1 – Schoonhoven JO13-1)
Vol verwachting keek de leiding van de JO-13-1, vorig jaar de D1 (ik moet er nog steeds aan wennen), uit naar de eerste oefenwedstrijd. Een nieuwe groep vol toptalenten die voor het eerst met elkaar zouden gaan spelen. De samenstelling was in de selectietrainingen aan het einde van het vorig seizoen gekozen en nu maar hopen dat het ook een goed team zou gaan vormen. De talenten zelf waren in ieder geval zeer enthousiast en de eerstejaars liepen over van de zenuwen. Om 7 uur zou deze donderdagavond de eerste oefenpot beginnen, maar een kwartier voor aanvang ging tijdens het warmlopen de sproei-installatie van veld 1 over naar veld 2. De coach die hier zeer dicht bij stond werd er niet minder gespannen om. Na de nodige belletjes werd er toch iemand bereid gevonden om de installatie uit te zetten en konden we beginnen. Dit tot teleurstelling van menig talent want het leek hun wel leuk zo’n watervoetbalwedstrijd. De spelers hadden de eerste minuten duidelijk nog het water in hun hoofd, want binnen 10 minuten stond de 0 -1 al op het bord. Vijf minuten later was het een middenvelder van Schoonhoven die met een bekeken schot, de bal over de te ver voor zijn doel staande Sem van Baren, heen lag. Tijdens de drinkpauze werd de boel op scherp gezet. Dit resulteerde in verzorgder voetbal en lag al spoedig de 1 – 2 binnen. Spits Lukas Goes was de eerste doelpuntenmaker van dit seizoen. Na goed doorzetten en een prima schot van middenvelder Thomas Hoogenboom stond nog voor de rust de 2 – 2 op het scorebord. In de rust werd door Lucas Noordman nog even subtiel aan de 1e jaars gevraagd of de zenuwen nu al weg waren. Nadat iedereen uitgelachen was ging de 2e helft beginnen. De druk op het doel van de tegenstander werd nog verder opgevoerd. De verdediging o.l.v. Corné van Baren stond stabiel en er werd achterin niets weggegeven. Kwam mede doordat Lucas Noordman, Mark Vetter en Sem Middelman hun tegenstanders duidelijk de baas waren. Het middenveld met Thomas, Matisse Boreel, Jelmar Voois en Wessel de Bruijn zorgde voor goede aanvoer naar de voorhoede. Zegert Kemp en Daan Vermeulen zorgde op de flanken voor de creativiteit en snelheid en middenvoor was Lukas het aanspeelpunt. Hierdoor kreeg Thomas op een gegeven moment de bal voor zijn voeten en ronde dit beheerst af. De eerste overwinning was een feit.

Het serieuze begin (Haastrecht JO13-1 – FC Oudewater JO13-1)
De eerste bekerwedstrijd vond plaats op 27 augustus. Haastrecht was de tegenstander. Sem M, Wessel en Daan hadden hier vorig jaar in de kwartfinale van de Beker een oorwassing gekregen en waren dus uit op revanche. Wederom werd er slordig gestart. Linksachter Sem en laatste man Corné dachten dat er wel een één-tweetje in het eigen strafschopgebied gedaan konden worden. Het liep allemaal goed af. Na tien minuten keerde de wedstrijd en ging de bal de meeste tijd richting het Haastrechtse doel. De meeste aanvallen werden echter afgeslagen omdat de talenten telkens een stap of beweging te veel wilde doen. Het gevaarlijkste moment was een schot van de 16 van Matisse. Deze werd door de uitstekende keeper van Haastrecht uit de lage hoek gedoken. Tijdens de 0-0 rustpauze werd er door de coaches (Danny Muijs, Jeffrey Brouwer en Kaj van der Wilk) uitgelegd dat het allemaal wat sneller mocht. Ook mocht er eerder geschoten worden om zo meer druk op de keeper te zetten. Na 8 minuten gaf Corné een diepe bal en kon Daan met de wind in de rug alleen op de keeper af. De zenuwen waren echter nog te veel aanwezig en de bal belande in de handen van de keeper. Een wissel zat er aan te komen dacht hij maar drie minuten later kreeg hij opnieuw dezelfde mogelijkheid. Dit keer bleef hij koel en miste niet. Halverwege de eerste helft maakte Jelmar een actie op rechts en gaf de bal vlak bij de achterlijn voor. Deze bal werd bij de tweede paal simpel door de ongedekte Daan binnengetikt. Vlagger en Teamleider Ruud Vermeulen was echter zeer overtuigd dat niet zijn zoon Daan maar Zegert had gescoord. Dit heeft hij later nog even moeten rectificeren. Haastrecht was volledig lamgeslagen. Dit kwam een groot gedeelte door Wessel, de enige Haastrechternaar in de selectie. Het was deze uitblinkende middenvelder die aan de basis stond van de volgende kans. Hij veroverde de bal op het middenveld en stuurde Daan op links weg. Deze gaf de bal door aan Lukas en hij kon richting vijandig doel. Volgens vele in buitenspelpositie, maar hij mocht door gaan. Dit resulteerde in het derde doelpunt voor de geelbuiken. Er waren verder nog grote mogelijkheden voor Zegert(uit de onderhoek gered) Thomas (geblokt schot) en Daan (schot op de kruising) Het bleef echter bij 0 – 3 Een terechte overwinning.

De overheersing (FC Oudewater JO13-1 – MSV JO13-1)
In de tweede oefenwedstrijd werden de degens met de tweedejaars spelers van MSV gekruist. Geleerd van de eerdere wedstrijden, begonnen de talenten van FC Oudewater nu gelijk fel aan het duel. In de 5de minuut was het een heerlijke pass van Jelmar met de buitenkant van de rechter schoen richting Thomas. Deze nam aan en schoot boven op de kruising. De toon was gezet. Drie minuten later werd Jelmar gevloerd op een meter of 20 van het doel. Zegert ging achter de bal staan en krulde hen keurig in de linkerbovenhoek. Er werd doorgedrukt en de knopendraaiers kwamen er niet aan te pas. Het was een actie van Matisse die op de keeper af ging, maar iets te laat schoot en werd geblokt. Uit een corner in de veertiende minuut kopte Corné over. De achterbal die volgde werd door Thomas onderschept maar zijn schot belande wederom op de lat. Na vier minuten was het de zelfde Thomas die na een actie onderuit werd gehaald in de zestien, pingel. Er werd door de spelers naar de kant gekeken, zo van wie moet hem nemen. De trainers dachten laat ze het zelf maar uitzoeken. Thomas pakte de bal en schoot hem resoluut binnen. De 22ste minuut was er eindelijk werk voor keeper Sem. Hij kon een zacht rolletje op de rand van de zestien vakkundig oprapen. Hij schoot de bal naar voren en door goed inzetten van Mark kwam de bal bij Daan. Die haalde op rechts, op anderhalve meter van de achterlijn, hard uit en het net bolde voor de derde keer. Net voor rust was het wederom gelegenheidsspits Thomas (Lukas was na tien minuten al geblesseerd uit gevallen)die alleen op de keeper afging en koel afrondde. De tweede helft ging een stuk onrustiger. Meerdere spelers roken een kans op scoren en er werd wat minder overgespeeld. Zo kreeg Thomas de bal gespeeld en gaf een pass op de vrij staande Daan. Deze legde aan en schoot de bal via de lat over het vangnet. Het schijnt dat ze de bal nu nog aan het zoeken zijn. Iets later ging Thomas wederom op de keeper af, omspeelde hem en bracht de stand op 5 – 0 Halverwege de tweede helft was Zegert de baas van een kluts in de 16 en stond het al 6 – 0 . De 26ste minuut moest Sem er toch echt een sprintje uit trekken om toch nog aan het spel te mogen deelnemen. Samen met zijn verdedigers Sem, Mark, Corné en Lucas(en E1 invaller Max) hadden ze de deur goed op slot. Via Wessel en Jelmar kwam de bal bij de op zijn heupen hebbende Thomas . Hij scoorde wederom en werd de eindstand van 7 – 0 bereikt. Al met al een overheersende partij.

De koploper (FC Oudewater JO13-1 – VEP JO13-1)
De eerste bekerwedstrijd thuis beloofde op voorhand een lastige te worden. Deze pittige tegenstander had namelijk hun eerste wedstrijd met 9-2 gewonnen en was voor aanvang lijstaanvoerder. De wedstrijd was voor aanvang al rommelig want er was geen scheidsrechter. Nou ja, hij was er wel, maar alleen wel op vakantie. Leider Ruud had na overleg de fluit ter hand genomen,om maar even op de teksten van Ignace door te borduren, en zo kwam Kaj langs de lijn te staan. Met 7 minuten vertraging werd dan toch aan het duel begonnen. Op links buiten was er versterking van een JO13-2 speler,namelijk Mike de Wit Hij verving de lichtgeblesseerde Lucas Goes. De eerste helft ging gelijk op en er werden pittige duels uitgevochten. De talenten kregen wel wat kansen, terwijl Sem aan de andere kant het wat rustiger had. Halverwege de eerste helft was het Daan, weggestuurd door Lukas, die van rechts strak voor gaf. Deze bal werd door VEP weggewerkt, maar op de 16 stond aanvoerder Matisse. Hij twijfelde geen moment en pegelde de bal langs de keeper. In de rust werd door de leiding verteld dat de afgesproken opdrachten goed werden uitgevoerd Er werd onderling goed gecoacht en er werd goed de duels in gegaan. De tweede helft werd met deze mededelingen ook goed begonnen. Het was Zegert die op rechts bediend werd door Wessel en een corner over hield na een goede actie. Matisse nam deze en legde de bal met grote precisie op het hoofd van Jelmar, ja een van de kortste personen op het veld. Deze kopte bij de eerste paal keurig in en verdubbelde hiermee de stand De spelers van VEP lieten de kopje een beetje hangen en was het Thomas die een rebound keurig inschoot. Vep was niet in staat om de verdediging onder druk te zetten en de talenten kregen een corner op links. Zegert gaf deze voor en nu was het de aanvoerder bij de eerste paal die de 4-0 inkopte. Tegen het eind van de wedstrijd was er een goede onderschepping van Mark en deze gaf een peun naar voren. Hierop ging Thomas weer lopen, omspeelde 3 tegenstanders inclusief de keeper, en zette de eindstand op het bord. Door de inzet van de talenten was dit volkomen verdiend.

Oude bekenden(FC Oudewater JO13-1 – Nieuwerkerk JO13-1)
De derde oefenwedstrijd zou worden gespeeld tegen Moerkapelle. De ploeg meldde zich echter op maandagmiddag af en toen moest er nog een nieuwe tegenstander gevonden worden. Na het nodige belwerk was het leider Ruud toch gelukt om Nieuwerkerk te strikken. Deze uit de hoofdklasse gedegradeerde tegenstander is een goede bekende van Thomas. Hij heeft namelijk in de E jeugd met deze spelers samengespeeld. De wisseling van tegenstander was geheim gehouden om de jongens te verrassen en te kijken hoe ze hierop zouden reageren. Er was echter een mol aanwezig en kort voor aanvang was de tegenstander al bekent. Het schijnt dat de Cock(met cee ooo cee kaa) dit nog aan het onderzoeken is, om dit niet meer te laten gebeuren. De wedstrijd begon onder leiding van Jeen om 19.00 uur. Al gauw was te merken dat de talenten nog niet z’n sterke tegenstander gehad hadden. De verdediging werd aardig op de proefgesteld. Vanwege kamp van Matisse en Lucas werden ze bijgestaan door Mike de Wit en Max Bijleveld. Thomas voelde druk en liep aardig te sleuren op het middenveld. De eerste aanval van Nieuwerkerk werd afgeslagen maar na 20 minuten was het toch raak. De Rechtsback van hun kwam tot de achterlijn en bereikte een medespeler bij de eerste paal en deze tikte de bal tegen het net. Vlak daarna kreeg Thomas de bal diep, passeerde een verdediger en de keeper. Vlakbij de achterlijn schoot hij de bal net voorlangs. In de rust werden de talenten bij gespijkerd en verteld dat verliezen niet erg is zolang je maar alles gegeven hebt. De tweede helft drukte Nieuwerkerk verder door wat resulteerde in een schot vanaf de 16 over de iets te ver voor zijn doel staande Sem heen. De 0 – 3 volgde snel daarna. Het was een schot van nog iets verder weg en deze was onhoudbaar. Hierna kregen Thomas( geblokt) en Daan 2x(voorlangs en op de keeper)nog kleine kansen. Dit leverde echter niet een verdiende treffer op. Vlak voor het einde was er een schot die gekeerd werd door Sem maar de rebound was voor Nieuwerkerk 0 – 4. De pijp was een beetje leeg bij de talenten maar er was goed gestreden.