Oudewater – BSC’68 5-1

Al na 2 minuten moest het scorebord bediend worden na een snelle openingsgoal. Op aangeven van Mike Rijsbergen (gestart als rechterspits) kon Bart Griffioen de bal eenvoudig achter de Benthuizer doelman schuiven; 1-0. Hoewel er voor de bezoekers weinig op het spel stond, legden zij zich niet zo maar bij de feiten neer. Doelman Verhoef trad handelend op bij een rush van Bart Griffioen en de snelle aanvallers van de groen-witten –Klamczynski en Holtstege- vroegen de nodige aandacht. Oudewater was in de beginfase slordig in de opbouw en dat leidde naast vertraging ook te vaak in voortijdig balverlies. Geen van beide ploegen wist in wezen zijn stempel op de eerste helft te drukken. Klamczynski legde zijn behendigheid aan de dag en moest nadrukkelijk in de gaten worden gehouden en Holstege loerde voortdurend op het onderbreken van de opbouw van de thuisploeg. Na de eerste drinkpauze schoot Sjoerd Wiltenburg op de rechterpaal en werd de rebound van Rijsbergen ten koste van een hoekschop verijdeld. Menno Venhof had toen al een drukke middag, want steevast werd zijn hoofd gezocht als startpunt van de aanvalsopzetten. De combinaties die daarop volgden waren vaak wel oogstrelend maar leverden weinig tot niets op door een gebrek aan effectiviteit. Na de rust en een rode kaart werd het maken van doelpunten een ietwat eenvoudiger opgave.

Tweede plaats

Oudewater deed vandaag uiteindelijk goede zaken. Zowel DWO als Van Nispen verloren en de tweede plaats op de ranglijst werd hierdoor een feit. De 5-1 einduitslag spreekt weliswaar tot de verbeelding, maar had voor een deel zijn oorzaak in het met een rode kaart (twee maal geel) wegzenden van de Benthuizer aanvoerder Jelle Verhoeff. Op dat moment was er nog een ruim half uur te spelen en waren de gasten door een doelpunt van Henzo Falken in de 50e minuut langszij gekomen. Het duurde 4 minuten alvorens Oudewater het numerieke voordeel wist uit te buiten. Middenvelder Lalau schoot een vrije trap vanaf de zijkant van het zestienmetergebied laag over de grond naar de rand van het doelgebied en daar hoefde Bart Griffioen de bal slechts even te beroeren om doelman Michael Verhoef kansloos te laten; 2-1. Een uiterst simpel ogend doelpunt dat schril afstak tegen de vaak ingewikkelde wijze waarop de thuisploeg voordien getracht had de Benthuizer defensie te verschalken. Het had er een uur lang de schijn van gehad dat ‘schoonheid’ belangrijker was dan effectiviteit. Nog een keer moest invaller-doelman Arnold de Ruyter in de periode hierna echt optreden. Hij keerde een inzet van Holstege in de linkerbenedenhoek. Om dit moment heen deden de Oudewaternaren verwoede pogingen de score verder uit te bouwen. Centrumspits Venhof met een afstandsschot, Lalau met een van richting veranderd schot en weer Venhof -met een puntertje- waren in die fase niet echt succesvol.

Even een kaartje pakken

Nadat Niek Sluijs zijn (traditionele) gele kaart had opgelopen deed Wouter van Sprundel de wedstrijd in de 75e minuut definitief in het slot. Een situatie ontstaan vanuit de snelle omschakeling bracht Menno Venhof in scoringspositie. Zijn inzet werd door doelwachter Verhoef gekeerd maar belandde voor de voeten van de mee gesprinte Van Sprundel. Daarmee was de 3-1 een feit. Aansluitend liet Mike Rijsbergen de eerste mogelijkheid op de 4-1 liggen nadat Bart Griffioen de paal had geraakt. Griffioen deed dat in de 79e minuut zelf op aangeven van Sjoerd Wiltenburg; 4-1. Daarmee was Griffioen’s hattrick een feit. In de slotfase was het nog de beurt aan Menno Venhof. Na een overtreding van BSC-invaller Karsten van Etten die balverlies wilde compenseren met een ingreep ten opzichte van Griffioen wees de scheidsrechter naar de penaltystip. De Oudewaterse aanvoerder was goed voor de 5-1 (84e min.)

Nacompetitie

Zowel de tweede plaats op de ranglijst als plek twee in de derde periode bieden de Oudewaternaren perspectief op de nacompetitie. Met nog twee wedstrijden te gaan, uit tegen Van Nispen en thuis tegen Zwammerdam heeft de ploeg van Akkermans en Co. het nu helemaal zelf in de hand!

Opstelling Oudewater   Arnold de Ruyter, Walter van der Neut, Niek Sluijs (78.Tim Goes), Björn Stalvord, Djardo Boele (62. Joost Miltenburg), Simon Lalau, Sjoerd Wiltenburg, Wouter van Sprundel. Mike Rijsbergen, Menno Venhof, Bart Griffioen (84.Marc Oosterwijk).

Daan van Vliet, onze pupil van de week, opende overigens op uiterst fraaie wijze vandaag de score, klasse Daan !