FC Oudewater – Blauw-Zwart 6-1

Wanneer je een tegenstander uit de wedstrijd trapt, is het een goede gewoonte je even te excuseren. De dader-van-dienst die uitblinkende Bart Griffioen na een uur dusdanig raakte dat verder spelen geen optie was, trachtte zich een blessure voorwendend buiten het gezichtsveld van scheidsrechter Moussaoui te begeven. Die had Tom van der Marel echter wel degelijk in de smiezen en gaf hem geel, waar rood niet had misstaan.

Oudewater-Blauw-Zwart was een ontmoeting vol eigenaardige momenten en verwikkelingen. Allereerst kwam de bezoekers ruim een half uur te laat opdraven door blijkbaar niet te voorziene stremmingen op de route uit het verre Wassenaar. Informatieborden en publicaties in dagbladen hadden hun uitwerking gemist. Om 6 minuten over drie kon de wedstrijd van start en ontwikkelde zich aanvankelijk een gelijk opgaande strijd waarin de Wassenaarse linkerspits Iliass Assabban zich overduidelijk manifesteerde. Opponent Mike Rijsbergen had zijn handen vol en moest zich vooral beperken tot verdedigende activiteiten. Assabban schoot eerst via een verdediger naast en vond even later doelman Remco Rietveld in een een-op-een-situatie op zijn weg. Het gelijkopgaande karakter van de wedstrijd werd in de 19e minuut ruw verstoord door Wouter van Sprundel die een perfecte diepe pass van Björn Stalvord met een boogbal over doelman Van Zonneveld bekroonde; 1-0. Drie minuten later miste aanvoerder Menno Venhof aanvankelijk de mogelijkheid op 2-0 maar hij herstelde dit door Bart Griffioen met een subtiel passje de gelegenheid op de tweede Oudewaterse treffer te bieden Die had daar wel oren naar; 2-0 (22e min).

Tandje minder
Hierna zakte het tempo en trad er een soort rustpauze in. De thuisclub kreeg na 37 minuten een ‘wake up call’. Even nadat Venhof zijn schot op de lat had zien landen, kwam Assabban over links door en hij bediende de op het randje van buitenspel lopende Adrian Korzel; 2-1. Het Oudewaterse antwoord op deze ontwikkeling was niet mals. Aanvoerder Venhof kreeg een strafschop toebedeeld na een overtreding van verdediger De Koning en benutte het buitenkansje zelf; 3-1 (39e min) en Bart Griffioen had vanaf de zijlijn een rush in petto waarin hij drie tegenstanders het nakijken gaf en aansluitend doelman Van Zonneveld met een inzet in de verre hoek verschalkte; 4-1 (42e min). Doelpunten maken is één ding, ze op het juiste moment realiseren is dodelijk voor de tegenstander. Overigens is men bij Oudewater langs de lijn nog steeds niet gerust wanneer de voorsprong drie treffers bedraagt. Het Kagia-trauma (van 4-0 naar 4-5) is dan even gesprek van de dag.

Na missen droomkans alles voorbij
De eerste mogelijkheid voor dit scenario was al 2 minuten na de rust voor handen. Maar gelukkig voor de thuisploeg die Sjoerd Wiltenburg voor de gekwetste Niek Sluijs had ingezet, miste Blauw-Zwarter Bastiaan Hendriksen de droomkans die hij kreeg. Via de lat vloog de bal over het doel van Rietveld. De bezoekers legde in die fase veel werklust aan de dag in een ultieme poging het tij nog te keren. Dat duurde tot de 56e minuut, toen Bart Griffioen een actie van Menno Venhof bekroonde; 5-1. Toen was de wedstrijd echt gespeeld. Griffioen verliet onvrijwillig het speelveld (vervanger Marc Oosterwijk) en vooral op basis van frustraties bood een deel van de Wassenaarse ploeg nog echte tegenstand. Dit ten koste van gele kaarten. Blauw-Zwart gebruikte alle beschikbare wissels en bij Oudewater maakte Levi Slootjes zijn entree voor Wouter van Sprundel. Steeds plichtmatiger werd hetgeen de acteurs de toeschouwers voorschotelden en een echte wedstrijd werd het nooit meer. Tot aan de voorlaatste minuut. Toen wist Menno Venhof de score op te krikken na een actie van Sjoerd Wiltenburg; 6-1. Aan de reeks die de gasten na een aarzelend seizoenbegin (7 gespeeld 0 punten) hadden ingezet was een abrupt einde gemaakt.

Oudewater: Remco Rietveld, Mike Rijsbergen, Björn Stalvord, Niek Sluijs (46. Sjoerd Wiltenburg), Walter van der Neut, Martijn de Goeij, Simon LaLau, Menno Venhof (aanvoerder), Milad Hesari, Wouter van Sprundel (74. Levi Slootjes), Bart Griffioen (60. Marc Oosterwijk)