Olympia – FC Oudewater 2-2

Wie pas na de rust op het complex van het Goudse Olympia verscheen en de tweede helft aanschouwde mocht zich min of meer gelukkig prijzen. Er was veel strijd, pittige duels en een ongekende inzet te zien. Voetbal vanuit het hart om zo te zeggen. Dat was tijdens de eerste helft totaal anders geweest. Toen overheerste schijnbaar vooral de angst om te verliezen. Het spel was niet om aan te gluren en behaalde nauwelijks het niveau van bedrijfsvoetbal. Van enige lijn in het voorgeschotelde was nauwelijks sprake. Hoe anders zou dat in de tweede helft worden. Natuurlijk, de belangen waren groot en de degradatiezorgen moeten parten gespeeld hebben. Tot aan de onvermijdelijke drinkpauze deden zich nauwelijks kansrijke situaties voor en hadden de verdedigers van beide partijen geen moeite met het handhaven van de nul. Een doelpunt viel er wel. En dat was voor de thuisploeg die in de 19e minuut een voorzet van Lion van de Velde vanaf de linkerkant zagen wegdraaien van de aarzelend optredende Oudewaterse doelman Van den Heuvel. Bij de tweede paal stond Dani Swerts klaar om het buitenkansje te benutten; 1-0.

Misverstanden

Daarna waren er misverstanden alom. Spits Sebastiaan Evers ging -zonder sanctie- neer binnen de beruchte lijnen, maar misverstanden en ongelukkige keuzes verlamden de Oudewaterse aanvalskracht. Het gehele elftal straalde dan ook geen zelfvertrouwen uit en van enige planmatige opzet was weinig te bespeuren. Vlak voor de rust had Thomas Hoogenboom nog de mogelijkheid de trekker over te halen na een aanvalsopzet waarbij Evers de initiator was. Ook een poging van de Gouwenaar Swets aan de andere zijde ging teloor door een krachteloze kopbal en een omhaaltje van Jip Kolenbrander na twee koppogingen onderging eenzelfde lot.

Ander vaatje

Negen minuten had de ploeg van Alex Redel nodig om terug in de wedstrijd te komen. Vanaf het beginsignaal van de enigszins geblesseerde arbiter Stroobach bestormden de Oudewaternaren -bij wijze van spreken- de Goudse barricades. Alles werd op de aanval gegooid en met alle middelen moest de thuisploeg deze overrompelingstactiek trachtten te stoppen. Uit een hoekschop vanaf rechts was de mee naar voren getrokken Kick van Zuilen degene die de bal zodanig beroerde dat het kopgrage hoofd van Evers het karwei kon afmaken; 1-1 (53e min). Het doelpunt kreeg een enthousiast onthaal en smaakte schijnbaar naar meer. Met Bob Appels en Marc Oosterwijk als verse krachten moest Oudewater nog wel een gevaarlijke kopbal onschadelijk maken, maar uit de daaropvolgende Goudse hoekschop met een ultieme redding op (of achter) de doellijn creëerden de bezoekers een omschakelmomentje dat door Sjoerd Wiltenburg uiterst beheerst werd afgerond. Doelman Ingmar Bogers was kansloos; 1-2 met nog een half uur voor de boeg.

Verse krachten

Met Jesper van der Zwart voor Micha Hulst en nadien Tim Goes voor Bart Griffioen werden zoveel mogelijk verse krachten ingezet, want het duel was slopend en bij vlagen werden de grenzen van de regels opgezocht. Maar de schreef werd niet gepasseerd en de kaarten bleven schaars. Gedurende het laatste kwartier moest doelman Kaj van de Heuvel ten koste van een hoekschop reddend optreden bij een inzet in zijn rechterbenedenhoek. Maar alle inspanningen ten spijt kwam Oudewater uiteindelijk niet ongeschonden weg. In de 86e minuut haalde de Goudse spits Van de Velde genadeloos hard en zuiver uit en was de gelijkmaker een feit; 2-2. In de slotminuten gingen beide ploegen nog voor de winst en leverde het laatste fluitsignaal de aanblik op van spelers die terstond het kunstgras opzochten om van de inspanningen te bekomen. De gang naar de kleedkamer gaf ondanks het verlies van twee competitiepunten tevreden gezichten te zien. Meer dan je best kun je immers niet doen en ‘moed verloren al verloren’.

FC Oudewater; Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel, Simon Lau (Bob Appels) Kick van Zuijlen, Micha Hulst (Jesper van er Zwart), Walter van der Neut (Marc Oosterwijk), Ivo Anbergen, Sjoerd Wiltenburg, Thomas Hoogenboom, Sebastiaan Evers, Bart Griffioen (Tim Goes).