BSC’68 – FC Oudewater 2-3 (na verlenging)

Nacompetitie spelen is in feite een eenvoudige bezigheid. Je moet ‘gewoon’ driemaal achtereen winnen en je plekje in de tweede klasse is gegarandeerd. De eerste wedstrijd tegen de derdeklasser BSC uit Benthuizen werd echter meer dan een hordenloop. De strijd leek meer op een steeple-chase. Dat kwam vooral op het conto van arbiter Pieterman die bij de spelers het stadium van totale verwarring wist op te roepen. Bij ieder fluitsignaal vroegen de spelers zich af of ze de bal mee dan wel tegen zouden krijgen. De scheids volgde de partij veelal van afstand en liet zijn gezag gelden op zaken van ondergeschikt belang, zoals de kleur van de slidingbroek en de bemoeizucht van de trainersbank. Bij het laatste fluitsignaal ruim twee uur voetballen kon niettemin worden geconcludeerd dat de einduitslag niet onder ’s mans optreden had geleden. Er was twee uur lang gezwoegd, gebuffeld en met veel lichamelijk ‘geweld’ gespeeld, maar daarbij bleven de geldende normen intact. Een slijtageslag derhalve; boeiend, maar niet echt hoogstaand. Dat de Oudewaternaren er met de spreekwoordelijk buit vandoor gingen, was niet geheel ten onrechte. Het scheelde overigens maar bar weinig of een strafschoppenreeks was een feit. Doelman Kaj van den Heuvel had daar geen zin in en verrichtte de redding van de dag in de 29e minuut van de verlenging toen zijn overbuurman -Levi Tuijt- bij een hoekschop nog iets trachtte te forceren.

Geen invloed op uitslag

Met een neutraal arbitraal trio maar zonder de bij de warming-up afgehaakte Sebastiaan Evers kwam Oudewater al na 5 minuten aan een doelpunt. Dat kreeg echter geen goedkeuring in de ogen van de scheidsrechter. Geen van beide ploegen wist aanvankelijk een veldoverwicht te creëren en slechts corners vormden de beloning voor de geleverde inspanningen. Precies halverwege de eerste helft viel de openingsgoal toen Joep van Straalen buiten de zestien staand een voorzet van rechts in een keer op zijn pantoffel nam. Kaj van den Heuvel was kansloos tegen zoveel geweld; 1-0 (23e min.). Aan pogingen de achterstand weg te werken werkte de thuisploeg vooralsnog niet mee. Lucas van Houten scoorde de eerste gele kaart van de wedstrijd door een forse tackle op Thomas Hoogenboom, Willem la Lau kopte in het zijnet en de tweede gele kaart was voor Jelle Verhoeff (BSC). De mouwen waren opgestroopt, maar aan de zijde van de bezoekers kwam men niet ondanks redelijk veel balbezit aan een eindpass toe. De BSC’ers lieten nog een keer de bal vanaf de voet van Roel van der Valk op de lat boven Van den Heuvel tippen en Van Straalen kon zijn kunstje bij het openingsdoelpunt niet herhalen. Onderwijl was Bob Appels zodanig geblesseerd geraakt dat hij zijn plek moest afstaan aan Simon la Lau. Een corner in de 40e minuut vormde de inleiding tot de gelijkmaker. In het overvolle doelgebied wist verdediger Kick van Zuijlen zijn hoofd tegen de bal te krijgen en verdween de bal in de touwen; 1-1 (40e min). Omdat niet zelden meerdere spelers tegelijkertijd op het (slag)veld lagen was er voor de verzorgers veel wek aan de winkel. Het was pittig, maar niet over de schreef.

Meer wissels

Lars Janmaat verving de aangeslagen Thomas Hoogenboom en FC Oudewater deed pogingen meer controle op de wedstrijd te krijgen door het balbezit af en toe te koesteren. Een misverstand over een ingooi, leverde een gevaarlijke situatie op die door Kaj van den Heuvel werd opgelost. Hij blokkeerde tijdig aanvaller Faico Hensen. Prompt hierna kwam Oudewater aan de leiding. Voorbereidend werd van de op rechts aan hem geboden ruimte profiterende Nick van den IJssel -de sterkste Oudewaterse pion- bood aan de overzijde aan Bart Griffioen de gelegenheid de bal panklaar voor Sven Rietveld te leggen. Die faalde niet; 1-2 (55e min). Bij de gastheren begon het grote wisselen en in totaal zouden 32 acteurs in actie komen. Gaandeweg moesten de bezoekers wat meer achteruit, maar juist dat leverde bij vlagen veel speelruimte op. Met name de op de rechterflank opererende Van den IJssel verzette bergen werk in zowel verdedigende als aanvallende zin. Halverwege de tweede helft moest de Oudewaterse doelman gestrekt naar de hoek om een aansluitingstreffer te voorkomen. De thuisclub bleef zichtbaar geloven in een beter resultaat en die hoop werd levend gehouden door het gemis aan een afronder die de derde treffer voor zijn rekening kon nemen bij een van de talrijke kansen die gecreëerd werden. Met Walter van der Neut en Jesper van der Zwart werden verse verdedigende krachten ingebracht om zo de voorsprong over de 90 minuten heen te tillen. Laatstgenoemde liep al snel tegen een gele kaart op. Op zich geen punt. Maar dat gold wel voor de bijbehorende vrije trap. Die bereikte de bij de verste paal volledig vrijstaande Finn Goulooze en via het lichaam van Kaj van den Heuvel was een gelijkmaker het resultaat;2-2 (79e min). De beste mogelijkheden de winst veilig te stellen waren in de reguliere speeltijd voor de gestreepten uit Oudewater. Aanvoerder Ivo Anbergen kopte uit een hoekschop rakelings naast, vlak nadat een verre inworp van Van der Zwart in de doelmond door drie spelers op rij gemist werd. De beslissing moest komen uit een verlenging van tweemaal een kwartier.

Verlenging

Drie minuten was de verlenging oud of FC Oudewater kwam voor de tweede maal aan de leiding. Met medewerking van de Benthuizer verdediger Thimo Stolk. Hij kopte een door Jesper van der Zwart genomen vrije trap achter de eigen doelman; 2-3. Vier minuten later lag tot schrik van de Oudewaterse aanhang de bal in het Oudewaterse doel. De assistent deed -gelukkig- waarvoor hij was aangesteld; vlaggen en laten afkeuren. Het waren zenuwslopende minuten boordevol ‘net-niet-momenten’ met een FC Oudewater als de ploeg die de meeste kansen aan zich voorbij liet gaan en een thuisploeg die met de moed der wanhoop nog trachtte er een penaltyreeks uit te slepen. Kaj van den Heuvel voorkwam dat uiteindelijk.

Oudewater: Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel, Bob Appels (Simon La Lau), Sjoerd Wiltenburg (Jesper van der Zwart), Willem La Lau (Bram Noordman), Sven Rietveld, Bart Griffioen (Tim Goes), Kick van Zuijlen, Ivo Anbergen, Thomas Hoogenboom (Lars Janmaat), Micha Hulst (Walter van der Neut).