Eerst gewoon en dan pas kunstjes’

Linschoten – FC Oudewater 3-5

Voor de thuisclub was de bekercompetitie een doelpuntenfestival. Er werd naar hartenlust gescoord, maar het aantal tegendoelpunten was ook niet mis. Tegen buurman Oudewater was het al niet anders. Liefst 3 maal werd het doel van de tegenstander doorboord, maar daar stonden maar liefst vijf tegendoelpunten tegenover. Dat viel uiteindelijk nog mee, want de bezoekers gingen wel erg slordig met de door henzelf uitgespeelde kansen om. De aanwezige radioverslaggever en uw correspondent hadden slechts enkele seconden nodig om bij de korte evaluatie na afloop de slagzin ‘Eerst gewoon en dan kunstjes’ uit hun gezamenlijke geheugen op te vissen. Deze raad werd hen bij wedstrijden in het zaterdagteam van Unio -waarin zij beiden speelden- voortdurend voorgehouden door good-old Gerard Steijn (ex-VCS). Op de speelwijze van FC Oudewater was deze 100% van toepassing. Zo veel keren ontbrak het aan doelgerichte afronding dat trainer Harry Akkermans er hoofdpijn van moet hebben gekregen. Bij de Linschotenaren, die met een wel heel jeugdig team van acquit gingen, moest de routine komen van laatste verdediger Bram Elenbaas gesecondeerd door Alex Oskam. De aanvoerder van vorige seizoenen, Vincent van Eijk, heeft een spreekwoordelijk stapje terug gedaan.

Lid op de neus

De bezoekers hadden zich schijnbaar voorgenomen  erop en erover te gaan en niets aan de verbeelding over te laten. Met een rush van Griffioen, een viertal hoekschoppen, een van de doellijn gehaalde inzet van Ivo Anbergen en een naast getikte bal van Tim Goes vulden zij de eerste 8 minuten van de wedstrijd. Het doelpunt viel vervolgens aan de overzijde. Het kwam van de voet van Joey van Kouwen die aarzelend optreden van rechtsachter Mike Snel afstrafte; 1-0. Aansluitend schoot Jelle Baas namens de thuisclub maar net voorlangs en werd de eerste Linschoter hoekschop een feit. Bij Oudewater zat de schrik er meteen in en die werd nog verhevigd door een botsing tussen doelman Arnold de Ruyter en VVL-verdediger Luuk den Boer op de rand van het Oudewaterse strafschopgebied. De schade bedroeg drie aangetikte knieën en een gele kaart voor de wat ruw ingekomen verdediger. Beiden moest 10 minuten later letterlijk het veld ruimen wegens te grote overlast. Bij Oudewater kwam Thimo van der Mueren onder de lat en bij Linschoten werd de positie ingenomen door Tim van Eck. Tussen deze bedrijven door ontliep Oudewater verdediger-Djardo Boele een prent na een charge op Linschotens Daan Roozenboom. Nog niet had aanvoerder Wouter van Sprundel uit een corner via de grond over het doel van doelman Tim den Haan gekopt (34e min) en had hij een slachtofferrol voor zijn rekening genomen bij een heus opstootje ter hoogte van de middencirkel (duw Roozenboom), of de thuisclub sloeg ten tweede male toe. Sam da Cruz toonde zich sterker in het duel dan verdediger Jasper Kooman en joeg de bal tegen de touwen; 2-0 (38e min). Tot opluchting van de aanhang van de bezoekers werd even nadien een doelpunt van Sam da Cruz (terecht) wegens buitenspel afgekeurd en werd de inzet van Joey van Kouwen door Thimo van der Mueren gepareerd. De thee smaakte tenslotte nog beter door een doelpunt van Bart Griffioen vlak voor het inschenken ervan; ruststand 2-1.

Ander vat

Met Menno Venhof voor Tim Goes trachtte Oudewater terstond na de hervatting uit een ander vaatje te tappen. Er werd sneller gecombineerd en Venhof was overduidelijk aanwezig. Het duurde tot de 58e minuut voordat het eenrichtingsverkeer zijn bekroning kreeg. Nadat eerst Griffioen en Van Sprundel het op het beslissende moment hadden laten afweten, kopte middenvelder Ivo Anbergen op aangeven van Venhof binnen; 2-2. Nog een keer veerde Linschoten hierna op en moest Van de Mueren attent uitkomen om Roozenboom het scoren te beletten. Ook twee hoekschoppen getuigden van het feit dat de gastheren zich niet naar de spreekwoordelijke slachtbank wenste te laten leiden. Die opgave werd vervolgens bemoeilijkt door een doelpunt van Venhof -assist Griffioen- in de 63e minuut en een strafschop die door Van Sprundel werd benut in de 66e minuut; 2-4. De aan de strafschop voorafgaande situatie leverde ook nog eens een ondertalsituatie op, omdat verdediger Dion Braakensiek er met rood af moest. Tegen tien Linschotenaren benutte Oudewater de ruimte vooral om te combineren. Het onderdeel afronden leverde een fikse onvoldoende op wegens te weinig scherpte, frivoliteiten en gebrek aan doelgerichtheid. Speels gemak zou geen optie mogen zijn. Het werd in de 79e minuut op een fraaie wijze afgestraft door Linschoten-aanvoerder Da Cruz die een buitenkansje snoeihard diagonaal en de verste kruising joeg; 3-4. Daarmee werd het hogere moyenne van de thuisclub als het ging om afronden nog eens benadrukt. Uiteindelijk was het invaller Simon LaLau die in blessuretijd de stand naar 3-5 tilde. Na het doelpunt van Da Cruz scoorde Isa Kurt een gele kaart wegens opzettelijk haken en was er eenzelfde kaart voor trainer Ben Rietveld na aanmerkingen op de leiding. FC Oudewater bekert door en start de competitie met een thuiswedstrijd tegen Aarlanderveen.