FC Oudewater – EDO (u) 5-2

Doelpunten tegen was voor de koploper uit Utrecht dit seizoen nog een onbekend verschijnsel. FC Oudewater moest voorafgaand aan deze partij een doelpunt toestaan. De koplopersplaats stond dus op het spel. En de wetenschap dat de bekerwedstrijd uit tegen de Utrechtenaren in een 4-2 nederlaag was geëindigd was een gegeven bij de start van de partij. Zonder publiek, maar wel via een livestream in de huiskamer te volgen. Met aanvoerder Menno Venhof in de basis en een reeks wisselspelers verscholen onder hun paraplu’s ervoeren de Oudewaternaren al snel dat de ploeg uit Utrecht aanvallende bedoelingen had. Liefst vier hoekschoppen daalden in de eerste vier minuten neer in het Oudewaterse strafschopgebied. Het eerste echte gevaar kwam echter van de thuisploeg en leverde na een diepe pass van Niek Sluijs een treffer op van Bart Griffioen die doelman Nielen kansloos liet; 1-0 (9e min). Steevast werd Griffioen hierna gezocht, maar aan het tweede doelpunt had hij geen deel. In de 13e minuut werd een pass van Tim Goes door Sven Rietveld ingeschoten De keeper wist de bal te keren maar had geen antwoord op de rebound van Menno Venhof; 2-0.

Het gevaar Griffioen’
De bezoekers konden hier aanvankelijk weinig of niets tegenoverstellen en ook wisten zij ‘het gevaar Griffioen’ niet te temmen. Die kon ongehinderd zijn ruimte zoeken in de voorste lijn en werd door zijn medespelers voortdurend gezocht en bereikt. Verdedigend stond Oudewater als een huis en werd er gedisciplineerd opgebouwd. Het derde doelpunt kwam echter niet tot stand terwijl dat voortdurend in de lucht hing. Pas tegen de thee veerde EDO iets op. Opnieuw werden hoekschoppen binnengehaald en hadden de bezoekers een verrassing in huis in de vorm van een aansluitingstreffer in de 42e minuut. Na een mooi uitgespeelde aanval bediende Bas Janmaat zijn spits Lennart Otten op maat en was Bart Meuleman geslagen; 2-1. Geen minuut later lag de bal opnieuw in de Oudewaterse touwen, maar werd deze poging terecht afgekeurd wegens buitenspel. Tot ergernis van de Utrechtenaar Timon Dubbeldam. Dat was hoorbaar.

Snelle beslissing
Na de hervatting regen de ontwikkelingen zich snel aaneen. De Utrechtenaar Heuberger blesseerde al in de eerste minuut Sven Rietveld dusdanig dat deze het veld moest verlaten. Nick van den IJssel maakte zijn entree en wist al na 49 minuten spelen een stempel op de strijd te drukken door uit een pass van Walter van der Neut de 3-1 te maken. Drie minuten later vergrootte Simon LaLau de marge tot drie door op aangeven van de op de achterlijn rommelende Bart Griffioen doelman Remco Nielen opnieuw de bal uit het net te laten halen; 4-1. Het hele team bleek op dat moment de camera te kunnen vinden. Met het inbrengen van Sjoerd Wiltenburg voor Tim Goes zette coach Redel een licht verdedigend accent neer maar de ontketende Oudewaternaren gingen op jacht naar nog meer treffers. Dat leverde Niek Sluijs indirect een gele kaart op toen hij ter hoogte van de middenlijn een tegenstander ‘omarmde’.

Sterk collectief
Het Oudewaterse collectief leek niet te stoppen, maar de scherpte in de afronding liet het afweten. Nu leek iedereen wel te willen scoren en ging zelfs Bart Griffioen iets te nadrukkelijk voor eigen kans. Ook nu konden de EDO’ers er weinig of niets tegenoverstellen en slechts eenmaal moest Bart Meuleman zich laten assisteren door linksachter Djardo Boele. Met succes. Met Bjorn Stalvord voor Niek Sluijs ging de thuisclub zelfverzekerd het laatste kwartier in. Bart Griffioen pakte nog een kaart door de bal na het fluitsignaal te beroeren en in de 80e minuut moest FC Oudewater ervaren dat een doelpunt zo maar uit het niets tot stand kan komen. Na een gewonnen duel liet Lennart Otten de Oudewaterse goalie kansloos; 4-2. Tot een aanpassing van de strijdwijze leidde dit geenszins. De jacht op nog meer doelpunten ging gewoon door en Nick van den IJssel rondde in blessuretijd een pass van Griffioen af; 5-2 (90+). Ook Sjoerd Wiltenburg kon nog een duit in het zakje doen maar kopte over. Met 12 punten uit 4 wedstrijden kwam FC Oudewater alleen aan de leiding.

FC Oudewater; Bart Meuleman, Walter van der Neut, Niek Sluijs, (Bjorn Stalvord), Jesper van der Zwart, Djardo Boele, Simon LaLau, Tim Goes (Sjoerd Wiltenburg), Ivo Anbergen, Menno Venhof (aanv,) Sven Rietveld (47. Nick van den IJssel), Bart Griffioen.

De hele wedstrijd is terug te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=o87LJZGCdWk
De livestream is mogelijk gemaakt door De Klaproos