Rotterdam United – FC Oudewater 1 – 3

De voetballers van FC Oudewater hebben de tweede ronde van de Voetbal Rijnmond Cup bereikt. En de wijze waarop dit gebeurde verdient alle lof. De mannen van aanvoerder Menno Venhof stonden na zestig minuten spelen weliswaar met 0-1 voor, maar op dat moment stonden er nog maar negen veldspelers in het veld, waarvan er ééntje handschoenen en een keepershirt moest aantrekken. Walter van der Neut had kort daarvoor een rode kaart voorgeschoteld gekregen en omdat alle wissels al verbruikt waren kon Remco Rietveld niet ingebracht worden voor pechvogel Kay van den Heuvel, die een zware kuitblessure opliep.

De wedstrijd was een uur daarvoor begonnen met enkele opvallende namen in de basisopstelling. Milad Hesari, Laurens de Vor en Bob Appels verschenen aan de aftrap. Voor Hesari was dit een beloning voor zijn harde werken in het tweede elftal. Voor jeugdspeler Bob Appels was dit een grote verrassing, hij had in de wedstrijd van onder-21 een goede indruk achtergelaten, en mocht nu aan het echte werk ruiken. En dan was daar ook nog de rentree van Laurens de Vor, die zich in de komende maanden beschikbaar heeft gesteld om het eerste elftal te ondersteunen nu daar om verschillende redenen zo veel spelers afwezig zijn.

Op het veld aan de Essenburgsingel waar vroeger het roemruchte RFC speelde, zij werden in 1956 nog klassekampioen op het hoogste amateurniveau in Nederland, speelt nu Rotterdam United. De opvolger van JHR, wat bij de volgers van Unio vooral bekendheid geniet vanwege haar goede keuken met heerlijke broodjes. Die broodjes waren er deze keer niet en ook de volgers lieten het deze avond afweten, slechts twee trouwe vaders hadden de moeite genomen om naar hun zoons te komen kijken.

Tijdens de eerste helft had FC Oudewater het meeste balbezit maar was Rotterdam United af-en-toe gevaarlijk. Naar later bleek werd het vele loopwerk dat Rotterdam United in deze fase moest verrichten om FC Oudewater bij te benen, hun later fataal. Onder de rook van de Mevlana Moskee zochten beide teams na 45 minuten de kleedkamers op in de wetenschap dat er nog niet gescoord was. Dat zou in de tweede helft veranderen.

In de rust voerde FC Oudewater een aantal wissels door. Björn Stalvord, Mike Rijsbergen, Bob Appels en Marc Oosterwijk mochten gaan douchen van trainer Harry Akkermans. Hun plaats werd ingenomen door Bart Griffioen, Micha Hulst, Levi Slootjes en Walter van der Neut. Griffioen gaf binnen tien minuten zijn visitekaartje af door de 0-1 te scoren en bewees met die goal nog maar eens dat zijn extra trainingsuren zich uitbetalen. Vrij snel daarna leek de wedstrijd te kantelen door de eerder genoemde rode kaart van Van der Neut. Het was ook het moment dat Akkermans reageerde door met zijn laatste wissel Ties van der Werf op de plek van Van der Neut in te brengen en De Vor na 60 minuten te bedanken voor bewezen diensten.

Kort daarna leek FC Oudewater af te steven op een ‘mission impossible’ door de genoemde blessure van Van den Heuvel. Van der Werf, koud ingevallen, zakte nog een linie en ontpopte zich als keeper tot een ouderwets slot op de deur. Daarvoor hadden 8 veldspelers zich geposteerd in het welbekende 3-4-1 systeem, waarbij Goes, Hesari en Griffioen zich lieten gelden al balvaste aanvallers met een neusjes voor de goal.

Het ondenkbare gebeurde toen Goes in de 76ste minuut op aangeven van Griffioen op magnifieke wijze de 0-2 scoorde. En in de 85ste minuut beloonde Hesari zijn herhaaldelijk doorjagen op de verdedigers van Rotterdam United en scoorde zelf(s) de 0-3. De thuisploeg probeerde het echt wel maar in de defensie van FC Oudewater heersten Djardo Boele, Niek Sluis en Micha Hulst. In de 97ste minuut werd het nog wel 1-3 maar kort daarna floot de scheidsrechter af, en dat betekent dat FC Oudewater binnenkort in de koeler zit voor de loting van de tweede ronde van de Voetbal Rijnmond Cup.