3-5 nederlaag na verlenging, maar ook een 2-0 voorsprong

VELO (Verdedig En Loop Op) uit Wateringen nam het in de finale van de nacompetitie op tegen FC Oudewater. Inzet? Promotie naar de Tweede Klasse. Tot de 67e minuut leek er geen vuiltje aan de lucht. FC Oudewater leidde met 2-0. Een strafschop voor VELO gaf de gasten nieuwe hoop. Vanaf elf meter werd de aansluitingstreffer gemaakt. Maar FC Oudewater hield stand tot aan de 95e minuut. Scheidsrechter Korbee moet alle seconden van alle blessurebehandelingen en wissels nauwkeurig hebben opgeteld. Want 30 seconden voor zijn eindsignaal wist VELO de gelijkmaker te scoren. Zo moest FC Oudewater zich opmaken voor de derde verlenging in 14 dagen.

Wie opent de score?

Langs de lijn was na vijftien minuten niet duidelijk wie de 1-0 had laten aantekenen. Wouter van Sprundel opnieuw? Het was wel duidelijk dat doelman Kersten van VELO er een groot aandeel in had. Hij liet de bal ongelukkig van zijn borst stuiten en ‘duwde’ ‘m zelf over de doellijn. De Oudewaterse blijdschap was er niet minder om. Tot dat moment ging de strijd gelijk op. Al in de vijfde minuut had Van Sprundel minder geluk, toen een prachtige lob van zijn rechtervoet de keeper kansloos liet, maar helaas stond het doel iets te ver naar links. VELO-er Dubbeld pakte net daarvoor de eerste de eerste gele kaart (van in totaal negen), in een wedstrijd die nooit over het randje ging.

Cornertijd

Hoewel de voorsprong geen enkel moment echt in gevaar kwam, had VELO intussen wel een overwicht in de wedstrijd. In een paar minuten tijd kregen de groen-roden maar liefst zes corners, maar niet één keer kwam Oudewater-goalie De Ruyter serieus in gevaar. En ook een vrije trap van VELO-topscoorder Lars de Krogt bleef zonder dreiging. De wedstrijd ging langzaam maar zeker richting het rustsignaal, maar voordat de man in het zwart FC Oudewater getracteerd had op twee gele kaarten, voor het wegtikken van de bal na een fluitsignaal (Miltenburg) en een onschuldige overtreding van Van der Neut. Die laatste kaart zou nog grote gevolgen krijgen.

Vuurwerk

Voor aanvang van de wedstrijd waren rookwolken in de clubkleuren van beide teams over het speelveld getrokken. Het vuurwerk was tot in de verre omtrek te horen. Het rustsignaal had slechts een tijdelijke daling van de hartslag van de supporters tot gevolg. Want in de eerste minuut na de pauze was het direct al Bart Griffioen die voor de thuisploeg de aanval zocht. Hij kan slechts worden afgestopt met een overtreding. Joost Miltenburg bracht zijn linkervoet in stelling, de VELO-keeper had de grootst mogelijk moeite om de ‘poeier’ te stoppen. De toon was gezet. Oudewater wilde meer. En dat kreeg het bijna, toen Niek Sluijs zelf een combinatie door het hart van de VELO-verdediging opzette, de bal terug in de voeten kreeg en uithaalde. Hij raakte keihard de linkerkruising. Dat combineren door het centrum had drie minuten later wel resultaat. Ditmaal was het Mike Rijsbergen die een –een-tweetje met Bart Griffioen wel succesvol kon afronden: 2-0!

Buitenspel

FC Oudewater had de sleutel tot succes gevonden. De wendbaarheid van de centrale verdedigers van VELO was de zwakke plek, waar na een uur spelen ook FC Oudewater-middenvelder Sjoerd Wiltenburg een opening in ontdekte. Zijn ‘Bep-Bakhuis’-duikkopbal ging laag in de linkerhoek, maar helaas bleek er sprake van buitenspel. Ook VELO kreeg vlak daarna een goede kans, toen invaller Sonmez een hoge voorzet net niet onder controle kon krijgen en naast schot. Helaas begonnen de zware na-competitie-weken ook al hun tol te eisen. Menno Venhof was de eerste die werd behandeld voor kramp, nadat hij bij een kopduel op het middenveld verkeerd was geland. Maar ook andere spelers begonnen de zware benen te voelen. FC Oudewater-coach Akkermans bracht de eerste nieuwe speler in: Ties van de Werf kwam voor Simon La Lau.

Strafschop

Het was opnieuw de gevaarlijke invaller Sonmez die VELO terugbracht in de wedstrijd. Hij ging alleen af op keeper De Ruyter, die hem onregelementair met de rechterhand afstopte: Penalty. De andere VELO-invaller Van Elswijk mocht vanaf elf meter aanleggen. De Ruyter koos de goede hoek, maar kwam centimeters te kort om de bal uit de rechteronderhoek te tikken. Was Sjoerd Miltenburg al dicht bij de 3-0 geweest met zijn kopbal, enkele minuten later kwam hij een schoenmaat te kort om de 3-1 aan te tekenen. FC Oudewater moest het initiatief aan VELO laten, maar was zelf veel gevaarlijker. Een rush van Van Sprundel eindigde te ver aan de zijkant van het doel, zodat zijn schot kon worden gestopt in de korte hoek. De resterende corner leverde niets op.

Ontknoping

Het publiek leefde mee met de spanning in de wedstrijd. Over en weer kwamen er kansen voor beide doelen. Doelman De Ruyter redde uitstekend op een inzet van Verbeek en botste bij een hoge voorzet tegen Van Elswijk, gelukkig zonder schadelijke gevolgen voor beiden. De klok tikte verder, al had de klok van het scorebord de strijd toen al opgegeven. In de 95e minuut liet VELO dan toch de gelijkmaker aantekenen. Net daarvoor had Wouter van Sprundel zijn verdiende publiekswissel gehad, als held van de nacompetitie. De 2-2 betekende echter dat de derde verlenging in twee weken in aantocht was. Een minuut na de gelijkmaker trok de scheidsrechter – tot overmaat van ramp – ook nog rood voor FC Oudewater-verdediger Van der Neut, na een overtreding op het middenveld.

Veerkracht

De moegestreden thuisploeg zag in zes minuten tijd de wedstrijd definitief uit hun handen glippen. De 2-3 en 2-4 leken de doodsteek. Het had in de 101e minuut nog erger kunnen worden, maar een numerieke meerderheid van drie aanvallers tegen één FC Oudewater-verdediger werd niet goed uitgespeeld. Nog één keer richtte de Oudewaterse ploeg zich op. Een lange vrije trap van Niek Sluijs stichtte gevaar in de Wateringse 16-meter. Bart Griffioen leek dicht bij de 3-4, maar die kwam pas in de tweede helft van de verlenging, van de voet van Joost Miltenburg, die zichzelf intussen als rechtsbuiten had opgesteld. In de 118e minuut was het keeper De Ruyter die het laatste offensief van FC Oudewater aanvallende kwam ondersteunen. In het doelgebied van zijn VELO-collega kan hij echter geen gevaar stichten, toen Bjorn Stalvord een vrije trap hoog inbracht. Het werd uiteindelijk dus 3-5 en VELO speelt volgende jaar in de Tweede Klasse.