In december 2023 is FC Oudewater gestart met het G-voetbal: Speciaal voetbal voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. En met resultaat! In december organiseerde FC Oudewater de proeftrainingen en er bleek een enorme animo voor dit nieuwe initiatief in Oudewater en in de regio. Deze trainingen boden voldoende basis om in 2024 vol energie door te gaan met een team van nu al 10 fanatieke voetballers. Zij staan elke dinsdag op het veld met fantastische energie te trainen. Harold van Aart:

Het G-voetbal past helemaal in de nieuwe koers die FC Oudewater vaart met het plan FC Oudewater 2.0: Voetbal is voor iedereen!

Het enthousiaste en kersverse G-voetbalteam van FC Oudewater onder begeleiding van Bart Meuleman (Topskillz), Gijs Kautz en Nicolette Steegeling-Bakvis.

Een indrukwekkend bezoek

Met dit idee heeft FC Oudewater de handreiking gekregen van burgemeester Danny de Vries. Hij heeft contact gelegd met het Amsterdamse Only Friends dat wekelijks meer dan 800 sporters met een beperking voorziet van 28 verschillende sportmogelijkheden: Van zwemmen tot voetbal, van darten tot basketbal. De bedoeling is dat de kwaliteit van leven van iedereen met een beperking aanmerkelijk wordt verhoogd. Het unieke en hypermoderne Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord is de thuisbasis van Only Friends en is bij uitstek geschikt om deze groep sporters op een veilige manier te laten sporten in een vertrouwde omgeving. Geestelijk vader van dit centrum is Dennis Gebbink, vader van een zoon met een motorische handicap: Myron.

V.l.n.r: Danny de Vries (burgemeester Oudewater), Franck van den Broeke (bestuurslid marketing & communicatie), Gijs Kautz (voorzitter voetbal), Edwin Stalvord (bestuurslid Jeugdvoetbal), Dennis Gebbink (oprichter Only Friends) en Harold van Aart (voorzitter bestuur)

Ondanks zijn handicap is Myron helemaal gek van voetballen en wil hij zoveel mogelijk op het veld staan om tegen de bal te trappen. Myron heeft een aantal jaren gevoetbald bij een reguliere voetbalvereniging, maar was daar niet helemaal op zijn plaats. Tijdens deze zoektocht bleek dat voor jongere kinderen met een lichamelijke handicap bijna geen voorzieningen zijn getroffen op voetbalgebied. Vaak worden deze kinderen ingedeeld in jongere categorieën bij reguliere voetbalverenigingen. In de praktijk blijkt dat dit voor zowel gehandicapte als niet-gehandicapte kinderen niet goed werkt.

Dennis stelde zich ten doel dat er een plek moest komen waar deze kinderen wel kunnen sporten, met de juiste begeleiding. Nu, 24 jaar later, is het bijzondere resultaat de Sportclub Only Friends en het Friendship Sports Centre. Only Friends als de sportclub, het Centre als de faciliteit en thuisbasis.

Only Friends wil, op een toonaangevende manier, sporters met een beperking uit Amsterdam en omstreken de mogelijkheid bieden om georganiseerd te sporten in een eigen, veilige en vertrouwde omgeving.

 

V.l.n.r: Gijs Kautz (voorzitter voetbal), Edwin Stalvord (bestuurslid Jeugdvoetbal), Johan van Streun (Only Friends), Harold van Aart (voorzitter bestuur), Danny de Vries (burgemeester Oudewater), Franck van den Broeke (bestuurslid marketing & communicatie).

Een afvaardiging van het bestuur tezamen met de burgemeester werd uiterst warm ontvangen op het indrukwekkende complex van Only Friends. De energie waarmee Dennis Gebbink, met ruim 200 vrijwilligers de kinderen elk op hun eigen manier laat sporten, is bijzonder voelbaar. De aandacht voor elkaar, de sport en ruimte om jezelf te kunnen zijn, is hartverwarmend. De bestuursleden van FC Oudewater zijn diep onder de indruk. Door de gesprekken met Johan van Streun en Dennis Gebbink geven enorm veel motivatie om het G-voetbal in Oudewater naar een hoger niveau tillen. Gijs Kautz:

We geloven dat deze groep de afgelopen jaren onderbelicht is gebleven en het is aan ons om nu in de zesde versnelling door te pakken en niet alleen binnen Oudewater. Onze ambitie is om deze groep in het Groene Hart vertegenwoordigen. We willen niemand buiten sluiten en er voor iedereen zijn. Voetbal is een sport die iedereen past en we reiken hierbij de hand naar alle andere sportverenigingen binnen Oudewater om soortgelijke initiatieven te tonen.

Bijzondere dank gaat uit naar Dennis Gebbink, Myron Gebbink, Etienne Spee en Johan van Streun.

Wil je meer weten over G-voetbal bij FC Oudewater? Neem dan contact op via tcvoetbal@fcoudewater.nl