FC Oudewater – FC ’s-Gravenzande 3 – 3 ( ‘s-Gravenzande w.n.s.)

Als underdog gingen de Oudewaternaren de strijd aan met de hoofdklasser uit het Westland, een ploeg die vorig jaar net niet de beker won toen verloren ze van Sportlust. Vorige week nog lieten trainer Elzinga en zijn mannen Jodan Boys kansloos in de competitie! Maar dat de spelers van Oudewater met opgeheven hoofden na twee keer 45 minuten en strafschoppen het veld konden verlaten had niemand verwacht. Er waren zelfs momenten in de wedstrijd dat er meer in had gezeten. Het werd uiteindelijk een spannende pot voetbal, dapper en bij vlagen prima voetballend werd het de Westlanders uiterst moeilijk gemaakt.
‘s-Gravenzande mocht overigens best van geluk spreken na twee “rode” overtredingen welke door de referee van dienst slechts met geel werden gewaardeerd. Met vier spelers van het tweede team werd gedacht FC Oudewater te kunnen bestrijden, niets was minder waar, het verzet van de thuisploeg bleef even groot ook toen er door Richard Elzinga drie “vaste” waardes waren ingebracht. Dat ook Oudewater een paar sterkmakers miste was dit keer aan het spel niet te zien. Sterker nog de gastheren gingen in de loop van de tweede helft steeds beter voetballen.

Toch op voorsprong

Anders dan gewend begon de wedstrijd met eenrichtingsverkeer richting het doel van Arnold de Ruyter. Door middel van combinatievoetbal afgewisseld met dieptepasses en wat voorzetten trachtten de ’s-Gravenzanders de Oudewaterse defensie zoek te spelen. Dat dit niet lukte wekte bij diverse spelers van de voormalige  bijna bekerwinnaar frustraties op en al snel moesten er gele kaarten aan te pas komen om de boel in toom te houden. Tot twee keer toe kwam het echte gevaar van Rick Boers, maar zijn schoten vonden niet de juiste richting of de handen van De Ruyter. Overigens was genoemde speler de eerste die een gele prent kreeg en er zouden er nog verschillende volgen. Groot was de verrassing en de blijdschap toen Menno Venhof, na goed voorbereidend werk, op een metertje of 20 van het doel zich handig van een aantal verdedigers ontdeed en de bal strak in de benedenhoek schoot, keeper Danny Koning stond als aan de grond genageld (1-0, 16e min.). Een penalty zorgde voor de gelijkmaker, Joost Miltenburg kreeg de bal tegen zijn hand en dit was voldoende om naar de stip te wijzen. Frank Broos schoot tegen de paal maar de rebound kwam voor de voeten van Boers en die faalde niet (1-1, 35ste min.). Kort voor de rust kwam ’s-Gravenzande nog heel goed weg toen Venhof het geluk niet aan zijn zijde had, de Oudewaterse aanvoerder zag zijn schot tegen de staander belanden.

Verrassend

Simpel de bal achterin rondspelen moet je tegen een uiterst gemotiveerde ploeg als Oudewater niet doen, de “profs” uit ’s-Gravenzande werden binnen een minuut verrast door een interceptie van Menno Venhof, zijn boogballetje over doelman Koning heen was wonderschoon (2-1, 46ste min.). Pogingen van Boers, Belic en Roodenburg om de stand te veranderen liepen allemaal op niets uit. Pas twintig minuten voor tijd kon Belic met een kopbal de gelijkmaker laten noteren (2-2, 70ste min.). Vier minuten later scoorde Frank Broos, na vermeend buitenspel de 2-3, de strijd leek gestreden. Maar niets was minder waar, er brak een soort Oudewaters kwartiertje aan waarin de gastheren met veel elan de aanval zochten.

Appeltje voor de dorst

Met Arno Baas inmiddels in de ploeg werd er achterin een-op-een gespeeld en dat zou uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Diverse keren moest doelman Koning en de hem omringende verdedigers ingrijpen om de Oudewaternaren af te stoppen. Het fraaie doelpunt van invaller-debutant Bob Appels in de 89ste minuut van de wedstrijd zorgde voor grote vreugde binnen de Geelbuikse gelederen(3-3). Dat Appels, door blijdschap gedreven, zijn shirt uittrok en een gele kaart ontving werd voor lief aangenomen.
Al met al een geweldige prestatie van de Oudewaterse ploeg, dat de mannen uit het Westland de penalty’s uiteindelijk beter namen en doorgaan in dit bekertoernooi werd met een kleine glimlach geaccepteerd.

Opstelling  Oudewater: Arnold de Ruyter, Mike Rijsbergen (Bob Appels), Joost Miltenburg, Niek Sluijs, Djardo Boele, Walter van der Neut, Menno Venhof, Sven Rietveld, Tim Goes (Arno Baas), Wouter van Sprundel, Ivo Anbergen.

Dat de scheidsrechter het doelpunt van de pupil van de week Jesper de Jong niet meetelde in de einduitslag was teleurstellend, maar toch goed gedaan Jesper!