Donk-FC Oudewater 5-1

Zelden een arbiter zo gedecideerd naar de middenstip zien wijzen en hollen als de scheidsrechter van dienst bij de wedstrijd Donk-Oudewater. De stand op dat moment -10 minuten voor het eind van de officiële speeltijd- was 4 tegen 1 in het voordeel van de Gouwenaars en leek in -2 te worden gewijzigd. De Oudewaterse spelers hadden hun positie op eigen helft al ingenomen, maar rondom de man in het groenzwart verzamelde zich een in de pauselijke kleuren gehulde kluit spelers met als boodschap toch nog even de assistent-scheidsrechter te raadplegen. Diens advies leverde een scheidsrechtersbal op; de bal stuitte in de veilige handen van doelman Bas van der Eem. Een half uur eerder hadden Oudewaterse protesten tegen een door scheidsrechter Hogendoorn waargenomen en met appél van de Goudse spelers gepaard gaande handsbal net binnen de zestien geen gehoor gevonden. Het leidde tot een door Jeroen Borsboom benutte strafschop die door doelman Sjors de Goeij net niet getoucheerd kon worden. Het bracht de stand vlak na de hervatting op 3-1 en leek de partij te hebben beslist. Uiteindelijk was dat ook zo, want vijf minuten nadien schoot linksbuiten Van der Graaf de bal onder de uitlopende Sjors de Goeij door en was de partij gespeeld; 4-1. De Goeij verdedigde het FC Oudewater-doel bij afwezigheid van zowel Arnold de Ruijter en Kaj van den Heuvel, een ondankbare taak derhalve.

Snelle tegengoal

Die werd zo mogelijk nog minder aantrekkelijk toen hij al na drie minuten spelen naar het net moest nadat Donkiaan Bas Houdijk een ‘balletje-breed’ onderschepte en de doelman het nakijken gaf;1-0. De bezoekers toonden zich niet echt aangeslagen, maar konden qua veldspel een voorbeeld nemen aan de thuisploeg. Die acteerden directer, kenden minder aarzelingen bij het passen en speelden vooral doelgerichter. Niettemin slaagden de Oudewaternaren er in de 17e minuut langszij te komen. Sven Rietveld legde de bal binnen het strafschopgebied terug op middenvelder Lars Janmaat en die wist de linkerhoek te vinden; 1-1. Hierna schoot Thomas Hoogenboom nog net naast en zag Jesper van der Zwart zijn poging tot een inzet van afstand geblokt door een Goudse verdediger. Het combineren van de Oudewaternaren bleef echter te omslachtig en te weinig doelgericht. Pal voor de drinkpauze sloegen de gastheren opnieuw toe. Balverlies bood de maker van de openingsgoal de gelegenheid door de benen van De Goeij de 2-1 te scoren (29e min). Nick van den IJssel kwam in het veld voor de geblesseerde Van der Neut en FC Oudewater ging moeizaam op jacht naar de gelijkmaker. Gebrek aan brutaliteit, te lang door combineren en dus te weinig doelgerichtheid brak de roodwit gestreepten echter op. De thuisploeg maakte er onderwijl een gewoonte van de scheidsrechter met raad en daad terzijde te staan over al dan niet een hoekschop of overtreding. Toch was FC Oudewater nog dicht bij de gelijkmaker toen Hoogenboom de bal van dichtbij tegen doelman Van der Bas knalde en in de rebound hetzelfde slachtoffer trof. In blessuretijd miste Ivo Anbergen koppend het doel op een haar en was de eerste gele prent voor Jordy de Jong (Donk) na een overtreding op Kick van Zuijlen.

Klaar na 55 minuten

Met Willem la Lau voor Lars Janmaat moest FC Oudewater in de eerste minuten zich de Gouwenaars van het lijf houden. Doelman De Goeij moest ver uit zijn doel om een gevaarlijke situatie klaren, nadat eerder Bas Houdijk verrast werd door een voorzet bij de tweede paal en geen afronding in huis had. Toen was het tijd voor het penaltymoment, waar Borsboom wel raad mee wist; 3-1 (50e min) en het doelpunt van Van der Graaf die alle ruimte kreeg en benutte tegen de opdringende Oudewaternaren; 4-1 (55e min). Yannick Otto (voor Kick van Zuijlen) en Simon la Lau (voor Bart Griffioen) maakten hun entree, maar gevoelsmatig leek de wedstrijd gespeeld. Een vrije trap van Jesper van der Zwart trok de aandacht en een poging van Nick van den IJssel -ineens op de pantoffel- en een aantal hoekschoppen -met Borsboom als extra verdediger- en een inzet van Willem la Lau -op de voet van de doelman- waren nog aandacht opeisende momenten. Pas na het “doelpunt-incident” en de vijfde treffer van Donk in de 83e minuut (5-1) wisten de FC Oudewaternaren een en ander te creëren, maar dat alles ging gepaard met de kwalificatie botte pech. Pech voor Simon la Lau en ook voor Ivo Anbergen die op aangeven van Hoogenboom een verdediger trof. Nog meer bizar was de situatie in de 88e minuut toen hij eerst in handen van de doelman kopte en aansluitend een kopbal produceerde die via de onderkant van de paal in de handen van de keeper plofte. Het paste bij het wedstrijdverloop.

FC Oudewater; Sjors de Goeij, Walter van der Neut (Nick van den IJssel), Bram Noordman, Kick van Zuijlen (Yannick Otto), Jesper van der Zwart, Lars Janmaat (Willem la Lau), Ivo Anbergen, Sjoerd Wiltenburg, Bart Griffioen (Simon la Lau), Sven Rietveld, Thomas Hoogenboom.