FC Oudewater – ASC  3 – 0

De bezoekers uit Oegstgeest kwamen naar het Oudewaterse met de beste bedoelingen, immers de laatste wedstrijden van de Ajax Sportman Combinatie, ooit opgericht in 1892 en als zodanig behorend bij de oudste clubs van Nederland, waren allen behoorlijk succesvol verlopen. De Oudewaternaren doen het tot nu toe ook niet zo slecht, slechts één verliespartij, maar alleen gelijkspelen loont ook niet echt. Werd de vorige week op basis van teamgeest en vechtlust teruggekomen na een 2-0 achterstand, deze zaterdag lieten de geelbuiken er geen twijfel over bestaan, ze waren de veel betere ploeg en lieten dit ook zien met prima voetbal.

Brilstand bij de rust

Oudewater opende met een paar snelle en daardoor ook gevaarlijke aanvallen richting het Oegstgeester doel, met veel machtsvertoon werd de verdediging van de bezoekers onder druk gezet en het scheelde dan ook heel weinig of er was een snelle voorsprong ontstaan. Het resultaat tot dan toe was echter niet meer dan wat hoekschoppen en een kegel van Bart Griffioen welke over de bovenligger heen vloog. Heel veel stelde ASC er niet tegenover, hoewel bij een venijnige uitval via Niels Dalenoord en Jelle Schouten de alarmbellen toch even gingen rinkelen. Een schotje van Winne Meijer stelde niet veel voor, dit was =appeltje-eitje= voor de Oudewaterse doelman Kaj van den Heuvel. Stevig maar sportief vingen de verdedigers van ASC de af en toe frivole aanvallers van Oudewater op. Met een soort =high kick= onderschepte youngster Kick van Zuijlen een bal op het middenveld, een waar staaltje van acrobatiek gecombineerd met voetbaltechniek. Het veroverde leder kwam snel bij een van zijn kompanen terecht en uiteindelijk in het net van het Oegstgeester doel. De keuze van de leidinggevende om een buitenspelsignaal te honoreren was uiteindelijk wel te billijken, dit tot groot verdriet van de aanwezige fans van de Oudewaternaren. De volgende kans op een voorsprong kwam snel voor Oudewater, nadat Lars Janmaat gevloerd was werd de bal op zo’n twintig meter recht voor het doel gelegd. Met een prachtige curve omzeilde de  nemer, Sebastiaan Evers, de muur van mannen en de grijpgrage handen van doelman Van Wijk, echter tot bijna ieders grote spijt lag de ligger boven op het doel dwars. Zo bleef de stand met de rust dus dubbelblank.

Niet meer aan te pas

Net zo stormachtig als bij het begin van deel één van de wedstrijd begonnen de mannen van Redel & Co aan de tweede helft en nu loonde het wel. Na weer een mooie aanval werden Jeroen van Bergen en zijn mannen achterin bij ASC te kijk gezet. Door gaaf spel van o.a. Tim Goes werd Evers een panklare bal voorgetoverd, hij faalde niet en bracht heel simpel de 1-0 op het scorebord (47ste min.). Oudewaters wingback Nick van den IJssel liet vervolgens Sean Goebel zijn hielen zien en besloot tot een schot, zijn droge knal was voorbestemd tot doelpunt, echter met een katachtige reactie zorgde Max van Wijk er voor dat de achterstand voor ASC niet nog groter werd. Vele aanvallen, een paar miskleunen bij het ingooien en een “praatkaart” (van der Neut) verder kwam de Oudewaterse ploeg toch op die verdiende grotere voorsprong. Griffioen en Goes combineerden zich uiterst fraai naar het Oegstgeester doel en de 2-0 was na een uurtje voetbal een feit. Als Dalenoord en zijn medespelers het in die periode en zelfs tot aan het eindsignaal redden om maar in de buurt van de Oudewaterse “zestien” te komen waren daar altijd de attente jonge verdedigers om ze een halt toe te roepen. Drie Oudewaterse routiniers werden na o.a.lang blessureleed weer in de strijd geworpen en het spel werd er ook nu zeker niet slechter op. Het scheelde weinig of Wouter van Sprundel had binnen een minuutje voor de derde treffer getekend. Een goed genomen vrije trap door Sven Rietveld leek gevaarloos over de achterlijn te verdwijnen, maar daar dacht Kick van Zuijlen anders over, met zijn eerder gememoreerde lenige lichaam zweefde hij, laag over de grond, naar de bal toe en scoorde zoals ooit Beb Bakhuys dat in de jaren dertig deed, (3-0, 74ste min.) Niels Dalenoord probeerde als een van de weinige Oegstgeesters nog wel iets met een schot, maar de bezoekers kwamen er echt niet meer aan te pas, met zeer veel balbezit en af en toe oogstrelend voetbal kreeg de Oudewaterse ploeg wat het verdiende, drie punten. Een =man of the match= aanwijzen was vandaag niet op zijn plaats, daarvoor waren er teveel geelbuiken te goed!

Opstelling Oudewater: Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel. Bram Noordman, Jesper van der Zwart, Walter van der Neut, Kick van Zuijlen, Tim Goes (Wouter van Sprundel), Sebastiaan Evers (Menno Venhof), Sven Rietveld, Bart Griffioen, Lars Janmaat (Mike Rijsbergen)

 

Wat onze weekpupil Lars van Vliet liet zien was ook van grote klasse. Het leek wel of de bal aan zijn voeten kleefde, wat een balvastheid! De doelman van ASC was kansloos, klasse Lars!!