FC Oudewater – Kagia 2-0

Of de wedstrijd tegen de mannen uit Lisserbroek het predicaat ‘cruciaal’ gaat verdienen zal pas aan het eind van het seizoen kunnen worden vastgesteld. In deze afdeling met zijn ruime degradatiemogelijkheden is immers elke wedstrijd van doorslaggevend belang. Er stond zaterdag wel het een en ander op het spel. Beide ploegen zaten in een goede flow en daar was bij Kagia de 6-2 overwinning op het Goudse Olympia mede debet aan. Oudewater was dit keer geladen door de laatste twee wedstrijden en de herinnering aan de doelpunten die hen in de uitwedstrijd door de neus waren geboord door te enthousiast vlaggen van de Lisserbroekse grensjager. Diens optreden werd zaterdag met argusogen bezien en leverde de Oudewaterse coach al na 8 minuten een vermaning op. Vlak daarvoor hadden beide teams al een kansrijke situatie weten te creëren. De Kagiaan Hoeke kopte rakelings het doel van Kaj van den Heuvel en Thomas Hoogenboom zag zijn scrimmage tussen vier verdedigers bekroond met een voor de doellijn langs hobbelende inzet. In de 11e minuut was het raak voor de thuisclub. Bart Griffioen zetten zijn kompaan Nick van den IJssel in de diepte aan het werk en die leverde dé ideale pass af. De meegesnelde Tim Goes rondde, in de doelmond staand,  netjes af. (1-0)

Vol strijd

De oranjehemden van Kagia trachtten meteen iets terug te doen en brachten twee hoekschoppen en een inzet van Thijs van der Scheer in het notitieboekje. De linkerspits zag zijn inzet in eerste instantie geblokt worden en voor zijn tweede poging vormde doelman Kaj van den Heuvel een te groot –duikend- obstakel. De thuisploeg had wel steeds het beste van het spel en beide ploegen streden met veel inzet en elan. Tim Goes had na 23 minuten nog een zacht kopballetje in huis, maar nadat na precies een half uur spelen  Micha Hulst door Bart Griffioen van een te zachte inzet was voorzien, wist Goes de score in overeenstemming te brengen met het op de grasmat gelegde spel. Nu stond Lars Janmaat aan de basis van het doelpunt en speelde Griffoen de rol van ‘voortrekker’. Hij bediende Tim Goes zo op maat dat deze de bal bijna achteloos kon binnenschieten; 2-0 (35e min). Door Kagia weinig tot geen ruimte te gunnen wist Oudewater zich de aandringende tegenstander van het lijf te houden. Van den Heuvel gebruikte zijn vuisten bij twee hoekschoppen en de buitenspel gegeven Micha Schoone incasseerde een gele kaart toen hij al te nadrukkelijk aangaf het niet met scheidsrechter Van Twiller eens te zijn.

Andere wedstrijd

Wie alleen voor de tweede helft was gekomen, moest het doen met de verhalen van de echte supporters die verhaalden over een boeiende partij. Niet dat het tweede bedrijf saai was. Integendeel, maar het was constant meer van hetzelfde en zeker voorspelbaar. De gasten drongen aan en wisten de Oudewaterse speelhelft als strijdtoneel te kiezen. Daar tegenover kozen de mannen van Alex Redel voor het hanteren van het counterwapen. Dat echter miste zaterdag zijn scherpte en leidde uiteindelijk tot niets mede door het optreden van de goed meevoetballende en anticiperende Kaagse doelman Jochem Lensen. Hoekschoppen waren er ook veelvuldig te bewonderen en die van Kagia leidden veelvuldig tot situaties rond de penaltystip waar de spelers samenklonterden. Een extra Oudewaters doelpunt zou aan deze wanhoopspogingen een eind hebben kunnen maken. Dat zat er echter niet in. In de 54e minuut verscheen Bart Griffioen na een goed uitgespeelde tegenstoot alleen voor de goalie van Kagia, maar deze toonde zich vol zelfvertrouwen sterker dan de aalvlugge Grriffioen.

Waarschuwing

Precies op het uur moest FC Oudewater een forse waarschuwing voor lief nemen, toen linksbuiten Van der Schinkel van links te verste paal wist te raken. De bal sprong terug het veld in. De Oudewaterse staf bracht het duo Wiltenburg/Rietveld in het veld in een poging counterend meer gewicht in de schaal te brengen. Het leidde echter niet tot een definitieve beslissing, terwijl ondertussen corner na corner voor het heiligdom van Van den Heuvel neerdaalde. Het lukte de Oudewaternaren maar niet om meer rust en overzicht in het eigen spel te brengen en daardoor was balverlies op basis van onzorgvuldige passes steeds weer de aanzet tot nieuwe aanvallen van Kagia, dat energiek bleef strijden voor een beter resultaat. Ook een kwartier voor het eind wisten de FCO ‘ers de wedstrijd niet in het slot te gooien. De op de keeper afstormende Sven Rietveld zag Thomas Hoogenboom over het hoofd en trof de doelman die neer ging ten koste van een hoekschop en een oplapbeurt. Bij de Kagiaanse helden ging het licht langzaam uit en dat uitte zich in het moeten toestaan van liefst zes corners aan de bewoners van het Markveld. Maar ook bij hen was het kruit nat.

FC Oudewater:

Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel, Bram Noordman (Niek Sluijs), Simon La Lau, Micha Hulst (Jesper van der Zwart), Lars Janmaat (Sjoerd Wiltenburg), Ivo Anbergen, Thomas Hoogenboom, Tim Goes (Sven Rietveld), Bart Griffioen, Willem La Lau.

Kasper Kraan moet trots hebben toegekeken toen de weekpupil Dex, zijn zoon dus, op uiterst beheerste wijze doelman Lensen wist te passeren. Klasse Dex.