FC Oudewater – Alphia 2-0

Om des keizers baard was de ontmoeting tegen Alphia geenszins. De bezoekers hadden nog mogelijkheden zich via de derde periode te plaatsen voor de positieve nacompetitie met promotie als beloning, de thuisclub kon bij winst een ‘betere positie’ verwerven voor de nacompetitie met degradatie als inzet. De thuisclub kende net als vorige week een opening om van te dromen. Binnen twee minuten lag de bal al achter de verbouwereerde doelman Van Cassel; 1-0. Middenvelder Sjoerd Wiltenburg was de man die met een geplaatst schot de actie van Bart Griffioen tegen de Alphense verdediger Duurham bekroonde. Het gaf de thuisploeg een ‘boost’. Gedurende het eerste kwartier werd er naar hartenlust gecombineerd en leek de eigen helft voor de bezoekers verboden gebied. De ene keer dat Alphia deze helft betrad was Kick van Zuijlen met een ultieme sliding de redder in de nood. Aan de andere zijde waren schoten van Micha Hulst, dribbels van Thomas Hoogenboom en Bart Griffioen en voorzetten van Nick van den IJssel te zien die uiteindelijk slechts hoekschoppen opleverden.

Fris en vrolijk

De ploeg oogde fris en vrolijk en speelde bovendien gedisciplineerd. Voor even uitrusten en toekijken gunde men elkaar geen tijd. Werken was het devies, dat trainer Redel had meegegeven. Op de bank immers zat een zestal spelers dat graag de honneurs wilde waarnemen. De eerste Alphense hoekschop liet 25 minuten op zich wachten en rondom dat tijdstip liepen Wiltenburg en aanvoerder Simon La Lau tegen een ‘gemakkelijke kaart’ aan. Loon naar werken kreeg Oudewater vooralsnog niet. Ook niet toen Nick van den IJssel alleen voor de Alphense doelman werd gezet na een juweel van een aanval. Tot aan de rust hield FC Oudewater de wedstrijd volledig onder controle. Na een gele kaart voor Alphia’s Oliviera was er geen voetje aanwezig om de toegekende vrije trap tot doelpunt te verheffen, maar in de slotminuut van het eerste bedrijf was er niettemin loon naar werken nadat Sebastiaan Evers binnen de beruchte lijnen tegen het gras werd gewerkt. Het werd Simon la Lau’s laatste daad van de partij; hij benutte de penalty; 2-0 (45+ min).

Vers bloed

Met twee verse middenvelders -Walter van der Neut en Lars Janmaat- begon de tweede helft waarin Alphia verdedigend meer risico ging nemen en achterin min of meer een-op-een ging spelen. Op het middenveld werden de bezoekers hierdoor wat sterker, maar voor de Oudewaterse voorwaartsen kwamen er meer ruimtes om er doorheen te combineren. Dat leverde Evers al snel een mogelijkheid op die door de goalie al grabbelend in tweede instantie voor de doellijn kon worden gekeerd. Aan de overzijde was een afstandsschot van El Mansour een bewijs van de Alphense aanvalsdrift. Doelman Kaj van den Heuvel gebruikte zijn vuisten een aantal malen om erger te voorkomen en zowel Linksachter Micha Hulst als centrumverdediger Kick van Zuijlen deden aanvallend van zich spreken. Collega Appels deed achterin stoïcijns zijn verdedigende werk.

De eindpass

Slechts een tekortkoming viel bij de gastheren in het oog; de eindpass. Met het derde doelpunt in zicht bleef het daardoor een wedstrijd. Die kwam in wezen ten einde in de 70e minuut. Net nadat Van den Heuvel gestrekt naar de hoek had moeten gaan en invaller Wouter van Sprundel, hij ging na jaren selectievoetbal voor zijn laatste minuten, aan de overkant zonder succes op doelman Van Cassel was gestuit, bracht een domme actie van Alphia-verdediger Wentink (tweemaal geel) de thuisclub in een overtalsituatie. Dat leidde merkwaardigerwijs aan Oudewaterse zijde tot concentratieverlies en mede daardoor kon er van de ontstane situatie niet geprofiteerd worden. Lars Janmaat kreeg geen -geheide- strafschop, Van Sprundel school de bal door de benen van de doelman én naast, Kaj van den Heuvel moest nog tot driemaal toe aan de bak en ook invaller Mark Oosterwijk wist het lichaam van de Alphense doelman te treffen. Het verhaal werd eentonig, maar niettemin zullen de Oudewaternaren vertrouwen hebben getankt aan de vooravond van de strijd om behoud van het tweedeklasserschap. Bij het schrijven van dit verslag was nog niet officeel bekend wie de eerstvolgende tegenstander zal worden, maar heel waarschijnlijk wordt dat BSC uit Benthuizen.

FC Oudewater; Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel, Kick van Zuijlen, Bob Appels, Micha Hulst, Sjoerd Wiltenburg (Lars Janmaat), Simon la Lau (Walter van der Neut), Sven Rietveld (Wouter van Sprundel), Bart Griffioen (Mark Oosterwijk), Sebastiaan Evers (Tim Goes), Thomas Hoogenboom

Jurren van der Klis had voor aanvang van de wedstrijd al een uiterst fraai doelpunt gemaakt als pupil-van-de-week, klasse Jurren!