Lugdunum – Oudewater 0 – 3

Met in het achterhoofd de laatst gespeelde wedstrijd tegen Lugdunum (2-3, nacompetitie), waren de Oudewaternaren vooraf gewaarschuwd voor het in ieder geval toen vertoonde fysieke spel van de Leidse ploeg. Zouden met name de jonge Oudewaterse verdedigers het hoofd kunnen bieden aan het krachtvoetbal van hun tegenstanders was de grote vraag. Wel, onder leiding van centrale verdediger Job Anbergen deden ze het uiteindelijk prima, sterker nog als er al een “Man of the Match” zou zijn benoemd dan was dat zeker de jonge Jesper van der Zwart geworden. Vooral in de eerste helft trachtte Lugdunum de bezoekers met kort dekken en storen het voetballen onmogelijk te maken en dit ging nog wel eens gepaard met stevig voetbal. Toch viel de eerste gele kaart voor een Oudewaternaar, Walter van der Neut was de dader van een overtreding. Dat Lugdunum uiteindelijk op het gele kaarten gebied toch de winnaar werd was zeker niet vreemd. De Leidenaren hadden echter ook veel aan zichzelf te danken, ze toonden zich als een verzameling eenlingen waarvan er een aantal zeker goed kunnen voetballen, maar dat voetbal een echte teamsport is ging aan velen van hen voorbij. Oudewater daarentegen liet zien dat onderlinge samenwerking tot een positief resultaat kan leiden.

De eerste aanvalsdriften kwamen van de kant van Lugdunum, al kort na het beginsignaal ging een schot van Koos de Haas maar net langs het domein van doelman De Ruyter en bij wat “gewriemel” voor het Oudewaterse doel leek Soufiane Boekhidous de bal in het Oudewaterse doel te werken, echter pech voor hem en geluk voor de bezoekers het leder verdween naast het doel. In het begin speelde Oudewater ook wat onrustig, het goed aannemen van de bal lukte niet altijd goed, mede door het in eerste instantie dus storende werk van de tegenstander, er zat tot dat moment weinig rust in de ploeg. Keeper Arnold de Ruyter moest een keer de bal van de schoen van Koos de Haas afhalen en zijn collega aan de overzijde Delano van Wanrooij toonde zijn klasse bij een schot van Bart Griffioen. Na een half uurtje veranderde het beeld van de wedstrijd langzaam en kreeg FCO wat meer grip op het spel en dat werd uiteindelijk ook beloond met een doelpunt. Na een ingooi van Walter van der Neut was het aanvoerder Menno Venhof die op fraaie wijze het net wist te vinden (0-1, 30ste min.). Tussendoor irriteerde iedereen die maar Oudewaters was zich aan het gedrag van Martijn van Leeuwen, hij riep door woord en daad alleen maar negatieve reacties op en dat was min of meer typerend voor het Leidse spel. Vaak waren de gastheren meer met zichzelf bezig dan met hun team. Kort voor het rustsignaal schrok Wouter van Sprundel zo heftig van de hem geboden kans dat hij over de bal struikelde.

Het over het hoofd zien van twee overtredingen op rij binnen de Leidse “zestien” was iets wat de Oudewaterse spelers de dienstdoende referee niet in dank afnamen. Eerst werd Nick van den IJssel, inmiddels in het veld voor de geblesseerde Ivo Anbergen, onreglementair ten val gebracht en gelijk daarna telde een verdedigende handsbal ook niet mee. Van den IJssel zinde op wraak en kreeg dat ook bijna, zijn fraaie schot werd echter door keeper Van Wanrooij, wel met wat moeite overigens, gepakt. Van den IJssel ’s tweede poging ging rakelings langs de paal aan zijn beoogde doel voorbij. Jesper van der Zwart stond aan de basis voor het tweede Oudewaterse treffer, zijn inzet werd beloond en Wouter van Sprundel was de afmaker (0-2, 71ste min.). Tussendoor was Lugdunum nauwelijks gevaarlijk meer, een gevaarlijk ogende vrije trap, genomen door Leroy de Haas, leverde helemaal niets op. Sven Rietveld, net ingevallen voor Bart Griffioen, bracht keurig de 0-3 (79ste min.) op het scorebord mede dank zij een prima assist van Menno Venhof. Rest nog dat Daniël Gras zijn kopbal op het vijandelijke doel door de Oudewaterse doelverdediger zag gepareerd. Kort hierna constateerde scheidsrechter Monteny op zijn klokje dat het tijd was voor de Oudewaternaren om een klein feestje te vieren, de eerste overwinning was binnen.

Opstelling Oudewater: Arnold de Ruyter, Walter van der Neut (Mike Rijsbergen), Job Anbergen, Jasper Kooman, Jesper van der Zwart, Ivo Anbergen (Nick van den IJssel). Wouter van Sprundel, Sjoerd Wiltenburg, Menno Venhof, Bart Griffioen (Sven Rietveld), Laurens de Vor.