FC Oudewater – Esto 0-3

Na afloop kon er een vinkje gezet worden achter deze wedstrijd. Het was er een van de categorie ‘alles zit tegen’. Van die categorie heb je er statistisch gezien één per seizoen. Dit keer bleek het de ontmoeting te zijn met ESTO uit Bodegraven waar bij de uitwedstrijd nog een punt was weggesleept. Met enig fortuin wel te verstaan. Ook een typisch afvinkgevalletje. Kortom, deze wedstrijd was niet de ideale voorbereiding op het Super- Saturday- gevoel. Onder een chagrijnig regenbuitje speelde FC Oudewater ruim een half uur beter dan de Bodegravers. De cijfers logen er niet om. Liefst zes hoekschoppen werden binnengehaald tegenover slechts een van de gasten. De Bodegraafse bank was sowieso een stuk luidruchtiger dan die van de thuisclub, waar men met een zekere tevredenheid de schermutselingen volgde. De pupillen van Alex Redel speelden voorzichtig, koesterden het balbezit en voorin wisselden de drie spitsen enthousiast van positie. Tot echte kansen kwam het echter niet, maar er was tijd genoeg. Op een diepe bal van Lars Janmaat kwam Sebastiaan Evers enkele centimeters te kort om de bal mee te nemen richting doelman Joey Anker en diezelfde goalie kwam even voordien goed weg bij een scrimmage bij zijn doellijn.  De openingstreffer hing in de spreekwoordelijke lucht en op het half uur wist Anker ternauwernood een schot van middenvelder Lars Janmaat te keren. Toen opeens lag de bal op de penaltystip en wel die voor het doel van Bart Meuleman. In de optiek van scheidsrechter Steenbergen -die niet ‘kinderachtig’ floot- was de ingreep van FCO-libero Bram Noordman ten opzichte van de Bodegraafse spits Coen de Groot te fors en strafschopwaardig. Er waren 30 minuten gespeeld en Wouter-Jan Bos kweet zich naar behoren van zijn taak; 0-1.

Driemaal op de kruising

Het tikkie kwam wel aan en het duurde enige tijd alvorens de passes weer naar behoren aankwamen. De bezoekers namen de wedstrijd even in handen en na een niet door de scheidsrechter bestrafte sliding van Bram Noorman, bleef de Bodegraafse spits geblesseerd liggen. Hij moest zich na behandeling enige minuten later laten vervangen. Dat betekende de entree van Jesper de Heij die van zijn coach (Koos van Zoest) de boodschap meekreeg ‘niet te veel na te denken maar lekker te voetballen’. Dat die boodschap zou uitmonden in een tweetal doelpunten kon niet worden voorzien. FC Oudewater pakte in de slotfase van de eerste helft opnieuw het initiatief, maar nadat eerder al de paal als doelwit was gekozen, was het Nick van den IJssel die in de 45e minuut tegen de kruising van paal en lat schoot en dat deed Sebastiaan Evers in de blessuretijd van de eerste helft nog eens dunnetjes over. Bad Luck dus!

Licht uit

Tijdens de theepauze had de regen het even laten afweten, maar al snel na het begin van de tweede helft klonken de waarschuwingen over het veld om vooral op de been te blijven. Menig speler had daar gezien de omstandigheden moeite mee. De bezoekers kozen voor het leunen op de verdediging en hielden loerend op een uitval de nodige manschappen achterin. Bij FCO werd na 55 minuten gekozen voor een extra aanvaller in de persoon van Sven Rietveld (voor middenvelder Wiltenburg). Met Bas van Zoest aan het hoofd gaf ESTO geen krimp en tot echte mogelijkheden kwamen de gastheren dan ook niet. De opgave werd nog moeilijk toen ESTO er in de 65e minuut bij een van de spaarzame uitvallen in slaagde de score te verdubbelen. Pim de Visser stond garant voor de actie, Lars Verheul voor het van richting veranderen van de bal en De Heij voor de afronding; 0-2. Met nog meer opportunisme hield de thuisploeg het tot de 78e minuut vol. In die periode bleef Oudewater hopen op die ene goed vallende bal. De tiende hoekschop werd een feit, Simon La Lau zag zijn inzet gekeerd en verdediger Nick van den IJssel was bij de tweede paal dicht bij een aansluitingstreffer. Pal nadat Walter van der Neut een gele kaart had binnengehaald, werd gelegenheids-linksachter Kick van Zuijlen bij een sprintduel zodanig met de elleboog geraakt dat ‘het licht uitging’. De arbiter zag er geen overtreding in terwijl overal en altijd voor dit soort hoofdblesures wordt afgefloten zeker na een overtreding. Hij liet het spel doorgaan met desastreuze gevolgen.  Met een lob passeerde -opnieuw- De Heij doelman Meuleman; 0-3. Van Zuijlen kon echt niet verder (een ziekenhuisbezoek bleek noodzakelijk) en Thijs Meuleman nam zijn positie in. De wedstrijd was echter gespeeld, de blocnote verregend en de camera van Gerard ook in de tas gestopt. Een pechdag dus. Uiteindelijk viel de schade op de ranglijst nog mee; van vier naar vijf.

Oudewater; Bart Meuleman, Nick van den IJssel, Bram Noordman, Simon la Lau, Kick van Zuijlen (Thijs Meuleman), Lars Janmaat (Tim Goes), Walter van der Neut, Sjoerd Wiltenburg (Sven Rietveld), Sebastiaan Evers, Menno Venhof, Bart Griffioen