FC Oudewater – Kagia 2-2

Na een matige competitiestart waren de bezoekers gaandeweg omhoog geklommen op de ranglijst en sinds vorige week de Oudewaternaren voorbijgegaan. Voor beide ploegen waren de punten kostbaar. Alleen winst telde. Dat was in de aanvang van de wedstrijd dan ook duidelijk zichtbaar. Er was strijd vanaf minuut een en dat zou tot de 96e voortgaan. Bij de thuisploeg was gekozen voor een opbouw van achteruit met aanvoerder Simon la Lau als opbouwer-van-dienst. In het eerste kwartier hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en pas toen deed de eerste scoringsmogelijkheid zich voor. Rechtsachter Van den IJssel verkeek zich op een dieptepass en de snelle linkerspits van de gasten -Micha Schoone- kon slechts ter elfder ure met een blocktackle van la Lau  worden gestuit ten koste van een hoekschop. Voor de thuisploeg een schrikmoment dat het zelfvertrouwen even aantastte, voor de betreffende back een aanzet zich gedurende de strijd te verbeteren. Bij Oudewater moest het aanvallend komen van de solo’s van Bart Griffioen en de ‘uitleefmomenten’ van rechtsbuiten Tim Goes. Van den IJssel trof na 24 minuten het zijnet na een mooie aanval waarin Van der Zwart en Wiltenburg de aanstokers waren.

Gele kaarten

Diezelfde Van der Zwart incasseerde pal hierna de gele kaart van scheidsrechter Jhamai, een voorbeeld dat Walter van der Neut volgde. De Kagia-verdediging gaf weinig speelruimte weg, maar kon niet voorkomen dat de thuisclub in de 32e minuut de leiding nam. Op voorzet van Jesper van der Zwart trof Griffioen het lichaam van een verdediger en die bal viel voor de voeten van de op de rebound wachtende Tim Goes. Hij haalde terstond uit; 1-0. In de ijver de opgelopen schade te verhelpen dwong Gijs de Graaf doelman Meuleman tot de redding van de middag, wisselde de Lisserbroekse coach zijn centrale verdediger Diels voor Thijs van der Schinkel en miste linkerspits Schoone in de buurt van de doellijn. Vlak voor de thee wist de eerder genoemde invaller nog de binnenzijde van de paal als doelwit te beproeven. Geen doelpunt dus.

Voetbalwijsheid

“Als je bal niet hebt, kun je niet scoren”. Die voetbalwijsheid leek na de hervatting door FC Oudewater in praktijk te worden gebracht. Het koesteren van de bal en met overzicht opbouwen leverde twee zaken op. De tegenstanders kregen het eerste kwartier nauwelijks mogelijkheden en de thuisploeg haalde liefst drie hoekschoppen binnen en zag Sebastiaan Evers -na een actie op de achterlijn van Sven Rietveld- de voet van de Kagia-keeper treffen. In de 58e minuut echter kwam er een kink in de kabel en viel de strijdwijze letterlijk in duigen. Een omstreden vrije trap (eerst hands van een ‘Kagiaan’) werd door Lamboo over de Oudewaterse muur en naast doelman Meuleman gekruld; 1-1. (58e min). Een herstart met een gelijke stand derhalve. Die duurde voor Tim Goes wel heel erg kort. Toen hij in de 62e minuut werd aangetikt bij een poging in te schieten weerklonk er geen fluitsignaal van de arbiter na een ‘ingreep’ van zijn tegenstander. De bal vloog met een boogje in de handen van de doelman, maar voor Tim Goes was de wedstrijd voorbij. Wouter van Sprundel was zijn vervanger.

Greep terug

FC Oudewater wist het initiatief te herpakken, zag een solerende Vander Neut en een Bart Griffioen die de achterlijn haalde en een corner binnensleepte. Het doelpunt viel echter aan de overzijde. Daar maakte Walter van der Neut een overtreding op Lamboo en de vingers van de scheids richtten zich terecht op de stip. Zonder gele kaart overigens en met een snelle wissel! Het slachtoffer –Lamboo- kweet zich naar behoren van de hem opgedragen taak; 1-2. (78e min). Het was de opmaat voor een kwartier opportunistisch jagen naar de gelijkmaker. Dat had tot aan het eind van de officiële speeltijd ondanks alle mogelijkheden geen voor de bezoekers kwalijke gevolgen. Invaller Lars Janmaat schoot hard net over, Van den IJssel kreeg geel, hetgeen waarschijnlijk tot een schorsing zal leiden, Niek Sluijs verscheen in de punt van de aanval en kreeg op aangeven van Griffioen een doelrijpe schietkans en de hoekschoppen waren niet meer te tellen.

Hectiek

In de hectische blessuretijd kwam de alleszins verdiende gelijkmaker toch nog tot stand. Na een hoekschop werd de tweede rebound door verdediger Kick van Zuijlen hard door de mêlee van spelers heen in de verste hoek gejaagd. Doelman Wijsman had het nakijken; 2-2 (93e min). Beide teams wisten in de laatste seconden niet van opgeven. Bart Griffioen schoot nog over, Sluijs verhielp zijn mogelijkheid door een duwfout en de Kagia-invaller Lobbezo wenste een paar seconden voor het laatste fluitsignaal het Oudewaterse feestje niet te verstoren; hoog over. Een terechte uitslag van een boeiende partij voetbal waarin de spelers alles gaven.

FC Oudewater; Bart Meuleman, Nick van den IJssel, Simon la Lau, Kick van Zuijlen, Jesper van der Zwart, Walter van der Neut (Lars Janmaat), Sjoerd Wiltenburg (Niek Sluijs), Tim Goes (Wouter van Sprundel), Sven Rietveld, Sebastiaan Evers, Bart Griffioen.

Ons Pupil-van-de-week-duo Nicky Brouwer en Marcel Dawoud scoorden keurig na een goed opgezette combinatie,  grote klasse !