On the way to the Headclass

Aan het begin van dit seizoen zijn de talenten van de JO13-1 ingedeeld in de tweede klasse. Iets wat zij zelf dachten, dat te laag zou zijn. “Laat het maar zien”, zei trainer Bart Meulenman, “als jullie echt te goed zijn, dan moeten jullie het bewijzen ook”. Na twee vriendschappelijk gewonnen potjes tegen eersteklassers en een gelijkspel tegen één uit de hoofdklasse, gaven ze vertrouwen aan de leiding. Deze werd daarom gelijk versterkt met de spelbepaler uit de JO19-1. Met Moos Rietveld erbij, derde divisie ervaring, moest de weg naar de “headclass” ingezet gaan worden. Leiders Dave en Ruud zorgen daarbij voor de ondersteuning naar de trainers en zo zou het moeten gaan gebeuren voor de talenten.

De tweede klasse bleek inderdaad wel een stukje te laag en na vier gewonnen partijen en een doelsaldo van plus 34, werd de eerste promotie gevierd. Na de herfstvakantie werden zij ingedeeld in de eerste klasse, met drie teams uit Woerden, twee uit Bodegraven, ARC en Haastrecht. “Zo, nu begint het echte werk”, was de eerst volgende training al te horen.

De eerste competitiewedstrijd in de tweede ronde was bij de leeftijdsgenoten van het honderdvier jaar oude SC Woerden. Na een echt wervelend tweede kwartier, nul – vier ruststand, werden de talenten beloond met de eerste overwinning als eersteklasser. De week erna werd Esto voor de tweede keer dit seizoen(eerst vriendschappelijk) aan de zegekar gebonden. De derde wedstrijd zou 11 november plaatsvinden tegen het al eerder gepromoveerde VEP. Helaas kwam er een slecht bericht uit Woerden, dat de wedstrijd was afgelast. En dit terwijl we op kunstgras zouden spelen. Na kordaat en daadkrachtig optreden van leider Janmaat, werd de afgelasting herroepen en konden de talenten toch naar Woerden afreizen. Hierbij moesten Dave en Ruud het team leiden, omdat de trainers zelf wedstrijdverplichtingen hadden. Met de meegenomen tactische aanwijzingen van de trainers werd de eerste helft gecoacht door Dave en de tweede door Ruud. De oud-aanvaller leidde het team naar een voorsprong bij rust. Zijn verdedigende collega hield dit de tweede helft met de talenten vast en de derde overwinning was een feit. Vol vreugde en samen met de JO12-1 werd daarna op super Saturday geld opgehaald voor hun internationaal toernooi. Hierbij zorgden ze goed voor de jassen van de bezoekers op sportpark Markveld. Iets wat ze de komende super zaterdagen ook voor u willen doen.

ARC werd vorige weer vakkundig en sterk bestreden, waardoor de talenten op twaalf punten uit vier wedstrijden stonden voor afgelopen zaterdag.

Ruim voordat de klok kwart voor elf zou slaan, waren de talenten afgelopen zaterdag al op de parkeerplaats van sportpark Markveld aanwezig. Op de koude zaterdag moesten de talenten van de buren uit Haastrecht bestreden worden. Deze stonden op de tweede plaats en dus kon van een topper in de eerste klasse gesproken worden. De laatste weken hadden de talenten met goede inzet de overwinningen binnen gehengeld, iets wat vandaag wederom werd verlangd. Met de leiders als eindverantwoordelijken werd de tocht naar Haastrecht aangevangen. Zonder de afwezige ‘the hunter’ Florijn en ‘offside of niet’ Lars, werd na een goede warming-up fel aan de wedstrijd begonnen. Met ‘de lange’ Jayden op doel, ‘hakkie’ Sep en ‘bonkie’ Gijs als centraal duo achter in en wingbacks ‘linke(r)’Jesper en ‘speedy’ Jayson, stond er volgens de leiding een solide verdediging. Het middenveld werd gevormd door ‘(s)loper’ Jort, ‘de architect’ Finn en ‘stille kracht’ Stef en voorin werd de strijd aangegaan met ‘de onvoorspelbare’ Callum, ‘draaikont’ Noah en ‘killer’ Joah. De druk leverde wel kansen op van de ‘de onvoorspelbare en een schot van de ‘draaikont’, maar geen doelpunten. Er volgde een slecht kwartiertje en achterin werd met veel risico gespeeld. ‘Bonkie’ verspeelde de bal rand zestien en probeerde deze iets te fanatiek terug te veroveren. Dit leidde tot een overtreding in de zestien, wat resulteerde in een pingel tegen. ‘De lange’ kon, iets wat hem eerdere wedstrijden wel was gelukt, de bal niet keren en dus moest er jacht gemaakt worden op de gelijkmaker. Met een goed spelend middenveld kwam de bal na tien minuten terug van Haastrechts doel. De ‘killer’ twijfelde geen moment en schoot de bal (on)houdbaar achter de goalie van dienst. Er werd steeds meer druk gezet, wat ook ruimte opleverde achter ‘hakkie’ en ‘bonkie’. De spits van de tegenstander ging alleen op het doel van Oudewater af en was niet meer door de centrale verdedigers in te halen. Maar gelukkig beschikt de JO13-1 over ‘Speedy’ en deze liep de aanvaller er vakkundig en makkelijk uit. Uit een verdiende corner gaf ‘de architect’ binnen het veld een goede val die iedereen te machtig was. Alleen een verdediger van Haastrecht kon zijn voet tegen de bal krijgen en schoot hem weg. Dat dacht hij althans. De ‘architect’ Finn had zijn schoen echter zo goed ingekrijt en de bal een hoog effect meegegeven, waardoor de bal via de vijandelijke schoen in het doel belandde.

In de rust werden de verbeterpuntjes aangekaart en vol goede moed werd het veld weer betreden. De met voetbal gestopte leider nam de vlag over van zijn metgezel en beet hem toe; “onder mijn leiding staan we voor hè”.

De tweede helft werd aangevangen met wijzigingen centraal achterin. De leiding koos voor de al eerder ingevallen ‘kuitenbijter’ Daan en ‘kanonskogel’ Koen. Aan de zijkant werd wat geschoven en voorin kregen we hulp van de JO12-1 speler Fedde ’de vlugge vlo’ Broekhuizen. Het was duidelijk dat de talenten er geen gras over wilden laten groeien en dat de punten mee naar Oudewater moesten worden genomen. Met ‘de vlugge vlo’ als aanjager gaf hij na mooi werk van mister “hakkie” en de “onvoorspelbare”, vanaf rechts keurig voor en was er een niet te missen kans voor Joah. De ‘killer’ deed zijn bijnaam eer aan en schoot de 1-3 tegen de touwen. Haastrecht probeerde druk te zetten maar onze “(s)loper” en “de stille kracht” hadden het oog er goed op en maakte vele (vuile) meters op het middenveld. Weer was ‘de vlo’ er vlug vandoor en leverde de tweede kans af bij de spits. Ik denk dat Gimenez ook langs de zijlijn stond, want hij kopieerde deze kans ‘savonds letterlijk tegen Excelsior. Over voor open doel. Vijf minuten voor tijd was er nog een druk moment voor het doel van ‘de lange’. Dit bracht de aansluitingstreffer aan de Haastrechtse kant op het bord. Echter sprake van paniek was er niet bij de geelbuiken en na een uur goede strijd vond de scheidsrechter dat hij genoeg genoten had en floot hij de wedstrijd af.

Bij de bespreking na afloop vielen vele tevreden gezichten te zien. De in grote getalen meegereisde supporters spraken hun bewondering uit voor de inzet en over het vertoonde Oudewater spel. De talenten namen deze complimenten dankbaar in ontvangst en spraken zelf ook over de vele goede momenten. Er werd goed gestreden en dat heeft deze mooie uitslag opgeleverd. Het bleef nog lang onrustig in de kleedkamer.

De komende zaterdag wordt er thuis gespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Rohda uit Borft. Hopen dat de goede vorm vast gehouden wordt, zodat deze zaterdag weer getoond kan gaan worden. Deze wedstrijd begint om half negen en kan promotie héél dichtbij brengen.

De trouwe supporter