FC Oudewater – Kamerik 4-2

Als FC Oudewater 9 minuten voor rust een vrije trap krijgt toegewezen even buiten het zestienmetergebied, is dat het moment voor linksachter Djardo Boele om zijn ruim een kwartier daarvoor beschadigde linkerschoen snel te verwisselen voor een uit de kleedkamer gehaald exemplaar. “ Maat 43 1/3’,  luidde de opdracht voor de staf langs de lijn. En warempel, die was voorradig en wachtte om aangetrokken te worden zoals in het sprookje van Assepoester. De schoenenwissel verliep feilloos en het bood Boele zelfs gelegenheid zich met het nemen van de vrije trap te gaan bemoeien. Waar Kamerik oog had voor de verwarring stichtende aanloop van Wouter van Sprundel, maakte Boele van de gelegenheid gebruik om de bal in de linkerbovenhoek te schieten buiten bereik van doelman Van der Molen; 2-1 en dit gebeurde dus met die linker leaseschoen. Vier minuten eerder was Kamerik langszij gekomen door een doelpunt van spits Robert de Wit die hiermee balverlies aan Oudewaterse zijde genadeloos afstrafte; 1-1. Oudewater was in de 25e minuut aan de leiding gekomen door een doelpunt van de 17-jarige Nick van den IJssel die de bal panklaar had aangeleverd gekregen van Menno Venhof die de achterlijn had opgezocht.

Niet veel genieten
Met drie doelpunten binnen een tijdsbestek van een kwartier was de wedstrijd eindelijk echt begonnen. De aanvankelijk magere supportersschare had zich meer vermaakt met het mooie weer dan met hetgeen de tweeëntwintig acteurs hen voorschotelden. Oudewater koesterde het bezit van de bal en de bezoekers leken niet van plan het veld lang te maken en groepeerden zich voor het heiligdom van Van der Moolen. De Oudewaterse middenvelders Wiltenburg, Van Sprundel en Venhof moesten zich diep laten zakken om de ballen op te halen en vonden altijd veel Kamerikkers voor de bal. Er was dan ook weinig ruimte om te combineren of een splijtende pass te verzenden. Toch waren er wel kleine kansen. Zo schoot Gijs Kautz op aangeven van Taher over, kreeg Venhof een dieptebal van Van Sprundel net niet goed op de schoen en zag Sjoerd Wiltenburg zijn geplaatste inzet langs de verkeerde kant van de linkerpaal vliegen. De gasten wisten tot aan de openingstreffer hoegenaamd niets te creëren. Het openingsdoelpunt verschafte meteen meer ruimte doordat Kamerik niet in hun opzet kon en wilde volharden. Een gezapig eerste bedrijf eindigde met een 2-1 stand.

Voorzichtigheid troef het motto van de thuisploeg. Weer werd gekozen voor het rondspelen in de achterste linie en Oudewater mocht van geluk spreken dat linksbuiten Brahim Klein de door hem veroverde bal van grote afstand over het verlaten doel schoot. Vier minuten hierna bracht Haitham Taher zijn ploeg in een veiliger ogende haven door uit een voorzet van Simon LaLau mistasten van de Kamerikse defensie af te straffen; 3-1 (56e min).

Visitekaartje
De volledige controle op de wedstrijd wist de thuisclub niet te verkrijgen. Coach Akkermans wisselde Jeffrey Brouwer voor Roy de Jong en Mike Rijsbergen maakte zijn entree voor Sjoerd Wiltenburg en onderwijl deden de gasten nog enkele verwoede pogingen terug te keren in de wedstrijd. Dat geschiedde echter ongestructureerd en opportunistisch waardoor er voor de supporters slechts te genieten viel van wat individuele hoogstandjes en niet van vloeiende combinaties. De partij werd al rommeliger met kleine kansjes over en weer. De bezoekers benutten er daar een van, toen Gijs Maarleveld de bal na een luchtduel voor de schietgrage voeten kreeg; 3-2 met nog 6 minuten op de klok. Drie minuten later maakte de voor Kautz ingevallen Bart Griffioen een eind aan de nog bestaande illusies bij de blauwwit gestreepten. Het waren de eerste speelminuten voor de net van een blessure aan de onderarm genezen jongeling. Het oogde als een visitekaartje. Een compliment naar scheidsrechter van Rossum is overigens zeker op zijn plaats, hij floot prima.

Opstelling Oudewater: Arnold de Ruyter, Simon la Lau, Jeffrey Brouwer ( Roy de Jong), Mike Snel, Djardo Boele, Wouter van Sprundel, Haitham Taher, Sjoerd Wiltenburg ( Mike Rijsbergen), Gijs Kautz (Bart Griffioen), Menno Venhof, Nick vd IJssel.