Oudewater-Leiden 5-0

De Leidenaren hadden voor de winterstop nog twee teams onder zich staan op de ranglijst, t.w. Zwammerdam en BlauwZwart, deze beide clubs hebben inmiddels behoorlijk wat punten bijeen gesprokkeld en hebben er mede voor gezorgd dat Leiden nu onderaan de lijst bungelt en behoorlijk in last is. Het gelijke spel tegen Van Nispen was naar alle waarschijnlijkheid een uitzondering, want tot nu toe moesten er al tien nederlagen worden geslikt. BlauwZwart vertoeft al in de middenmoot en dient zich zelfs aan om mee te gaan strijden om de 3e periode. Die periode opeisen is echter ook het doel van de Oudewaternaren en dat staken ze vandaag niet bepaald onder stoelen of banken. Binnen een stief kwartiertje lagen er al drie doelpunten in het Leidse netje en was het in de eerste 45 minuten af en toe genieten van het leuke voetbal. Ook in de tweede helft, met o.a. drie wissels in het veld, was het spel aardig om naar te kijken, maar wel ietsje minder amusant. Leiden kwam over de gehele wedstrijd tot slechts drie kansen/kansjes, welke telkenmale door de Oudewaterse verdediging en/of doelman Remco Rietveld om zeep werden geholpen.

Open boek
Rode lantaarndrager Leiden leek een open boek voor de Oudewaternaren. De opstelling van de Oudewaternaren was geënt op de te verwachten speelwijze van de bezoekers. Mike Rijsbergen bezette de rechtsachterpositie en kon op die manier als extra aanvaller fungeren wanneer daartoe gelegenheid was. De twee Leidse spitsen werden aan het duo Van der Neut en Sluijs overgelaten met Björn Stalvord als slot op de deur. De Leidenaren toonden van meet af aan veel werklust en passie, maar die beide ingrediënten werden onderuit gehaald door technische zwakheden. Daardoor kon Oudewater al snel de score openen. In de 8e minuut plaatste rechterspit Milan Hesari de bal via doelman Van der Meulen over de doellijn; 1-0. Vier minuten, een lobpoging van Van Sprundel alsmede een kopbal van Niek Sluijs later, tekende Simon LaLau voor het mooiste doelpunt van de partij. Hij nam de bal in een keer op de pantoffel en joeg het leder vanaf de rand van de zestien in de bovenhoek; 2-0.

Geen Leidse vuist
Pogingen van de Leidenaren iets terug te doen leden aansluitend schipbreuk. Niek Sluijs klaarde een situatie ten koste van een blessure en de Leidse aanvoerder en verdediger Sietse Fokkema kopte uit een hoekschop net naast het doel van Keeper Rietveld. Met een ‘Justin Kluivert-actie’ zette Bart Griffioen na 21 minuten spelen de 3-0 op het scorebord. Van links draaide hij naar binnen om vervolgens met zijn rechtervoet de bal binnenkant zijnet te jagen. Nog een keer deden de gasten een vermetele poging het tij te keren, maar het stiftballetje van Kees de Haas over de uitgekomen doelman Remco Rietveld belandde aan de verkeerde kant van de paal. Verdediger Angelo van Heusden werd uit zijn lijden verlost en vervangen door Bakker. Met lange ballen in de diepte trachtte Leiden hierna het spitsenduo Khalid/De Haas aan het werk te krijgen, maar attent verdedigen frustreerde deze aanpak. Tegen de thee deed Oudewater nog pogingen de wedstrijd helemaal in het slot te gooien, maar een schietkans van Griffioen kende geen genade bij de goalie, dezelfde doelman griste de bal van de schoen van Menno Venhof en Wouter van Sprundel zag zijn uithaal rakelings over het doel scheren. De vuist die de Leidenaren in deze fase maakte was wel heel erg klein.

Over en uit
Zes minuten lang was er na de hervatting nog sprake van een wedstrijd. Toen stond er 5-0 op het bord. Een verkeerde terugspeelbal in de Leidse defensie leverde Menno Venhof een buitenkansje op; 4-0 (47e min) en na een kopbal van bij de tweede paal na een voorzet op maat van Hesari bracht Van Sprundel als doelpuntenmaker op het formulier; 5-0 (51e min). Joost Miltenburg kwam Niek Sluijs aflossen en voor de toeschouwers werd het een opdracht er nog een half uur de aandacht bij te houden. De strijd was overduidelijk gestreden, maar in plaats van te spelen op risicoloos balbezit met een aantal grote of kleine speldenprikken dan wel doelpunten, werden riskante rushes ondernomen die de kans op blessures niet ondenkbeeldig maakten. De Leidenaren kwamen ondanks het veldoverwicht van de thuisploeg nog wel een aantal malen in de buurt van het Oudewaterse doelgebied. Remco Rietveld echter bleek niet in slaap gesust. Hij pareerde een voorzet van verdediger Mitchell Hage en ook een inzet van invaller Middelkoop redde hij ten koste van een hoekschop. Bij Oudewater werden zowel Van der Neut als Griffioen gewisseld en kregen Van de Werf en Goes speelminuten. Aan het redden van de spreekwoordelijke eer kwamen de bezoekers niet toe en dat was voor Oudewater het geval met het uitbouwen van de score. Ties van de Werf schoot na 78 minuten vanuit de draai over en Menno Venhof zag zijn subtiele lobje naast gaan.

Opstelling Oudewater: Remco Rietveld, Mike Rijsbergen, Niek Sluijs (Joost Miltenburg), Bjorn Stalvord, Walter van der Neut (Ties van de Werf), Martijn de Goeij, Milad Hesari, Simon La Lau, Menno Venhof, Wouter van Sprundel, Bart Griffioen (Tim Goes).

Ook het doelpunt van onze week-pupil Milan Overbeek was een uiterst fraaie, klasse Milan !