Lugdunum  FC Oudewater 1-3

Met 12 punten uit vier wedstrijden kende FC Oudewater vorig seizoen een gedroomde seizoenstart. Deze keer werd in elk geval begonnen met de eerste overwinning tegen een tegenstander waarvan bekend is dat het ambitieniveau hoog is. De tijden van de gebroeders De Cler zijn voorbij en ook Lugdunum zoekt een nieuwe toekomst in het zaterdagvoetbal derde klasse. De Leidenaren brachten een gevarieerd gezelschap op de been, van wie Brian Thong zich zonder twijfel tot man-of-the-match liet kronen. Voeg daarbij enige zichtbaar als zaalvoetballers geschoolde technisch begaafde spitsen met snelheid en de kracht van de tegenstander is benoemd. Gelukkig haalden niet alle Leidenaren dit niveau.

Sterke bank

De bezoekers konden over een bijna geheel fitte selectie beschikken en dat leverde een, zoals dat heet, sterke bank op. FC Oudewater startte vanuit de overtuiging dat de eerste klap een daalder waard zou zijn en die instelling leverde al na 8 minuten spelen een openingstreffer op. Twee inzetten van Bart Griffioen van dichtbij werden door doelman Loozen nog gepareerd, maar het afrondende balcontact door Sven Rietveld was hem toch te machtig; 0-1’. Voordien hadden al Walter van der Neut en Bart Griffioen -met een rush- voor dreiging gezorgd. Pal na de ouverture kopte de Leidse verdediger Dijkhuizen uit een hoekschop naast. Met gedegen positiespel en gedisciplineerd combineren wisten de Oudewaternaren hierna de greep op de partij in handen te houden.

Opletten geblazen

Alle aandacht van de verdediging ging in die fase uit naar Glody Muanda. Die bleek zelfs op één schoen gevaar te kunnen stichten. Zo lobde hij de bal vanaf de rand van de zestien over doelman Meuleman maar zag hij die poging stranden net achter de lat op het dak van het doel. Balverlies van middenvelder Simon LaLau ongeveer halverwege het eerste bedrijf leverde niet alleen een blessure op voor Bob Appels, maar leverde tevens een reddende actie op van Meuleman; redding ten koste van een hoekschop. De tegenacties van de Leidenaren waren niet van gevaar ontbloot, maar werden met de pauze in aantocht steeds minder talrijk. De pogingen van de bezoekers echter nog voor de thee een rustgevende voorsprong te verwerven leverden echter niet het gewenste resultaat op. Sven Rietveld schoot voorlangs, Simon Lalau scoorde -na een niet bestrafte eerste poging – een gele kaart en Bart Griffioen stuitte uit een pass van Joost Miltenburg op de attent reagerende doelman. Een prent was er in de slotfase ook voor de gastheren. Muanda ontsnapte nog na een overtreding op Miltenburg, maar Nabil Atif was de klos bij een overtreding op Jesper van der Zwart. Na een vrije trap van de Oudewaterse aanvoerder schuin over de kruising volgde het fluitsignaal van de probleemloos fluitende arbiter Opdam.

Drie doelpunten in 11 minuten

Tien minuten hield de het na de hervatting nog zonder tweede tegengoal, maar toen vergrootte FC Oudewater de marge naar twee. Na een pass van de voor Simon LaLau ingevallen Mike Rijsbergen stuitte de bal binnen het strafschopgebied en daar was Willem LaLau er met het hoofd net eerder bij dan de uitlopende keeper. De bal tipte langzaam over de doellijn; 0-2 (55e min) Met Rijsbergen als opvallende pion nam FC Oudewater de regie nadrukkelijk in handen en dat leidde tot een derde goal. Dit keer troefde Bart Griffioen doelman Loozen af in de race naar de rand van de zestien waar Sven Rietveld de bal met gevoel had gedeponeerd; 0-3 (60e min). Nog geen minuut later was het 1 tegen 3. Tussen de paal en doelman Meuleman was precies ruimte voor een bal en juist daar kopte Walter van der Neut de bal terug; own-goal; 1-3 (61e min).

Geen paniek

De twee geplande wissel vonden gewoon doorgang, Sjoerd Wiltenburg en Tim Goes maakten hun entree. Kansen deden zich aansluitend voor beide doelen voor, maar het gevoel ‘dit kan niet meer stuk’ werd gaandeweg sterker. Van der Neut klaarde een gevaarlijk ogende situatie waarbij Muanda betrokken was met een fraaie ingreep, de Leidse assistent-scheidsrechter stond zijn ploeg een keer al te nadrukkelijk terzijde en Sven Rietveld liep even later te gretig toe; buitenspel. Het niveau van het eerste bedrijf werd niet meer gehaald en kansen die zich voordeden hadden vaak onnodig balverlies als oorzaak. Nadat Bart Griffioen’s taak was overgenomen door Menno Venhof, moest ook Niek Sluijs vijf minuten voor tijd nog aan de bak. Dit keer voor de geblesseerde Bob  Appels. Tim Goes schoot als slotakkoord rakelings over en datzelfde lot trof zijn kopbal op aangeven van linksachter Van der Neut. Er waren in Leiden maar weinig toeschouwers op de fraaie tribune. Zij zullen beamen dat de sfeer op het kunstgras als sportief kan worden betiteld. Je even excuseren na een overtreding kost niets.