FC Oudewater – Montfoort S.V.’19 1-1

De tijd dat langsvarende voetballers uit Oudewater tijdens de doortocht door Montfoort bekogeld werden met tomaten ligt ver achter ons. Het waren Unio-mensen die op de terugweg uit IJsselstein het lied ‘Heel Montfoort stikt van de vlooien aanhieven” en die tekst viel niet in goede aarde. Oud-doelman Cor Stalvord vertelde dit verhaal bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Unio en zijn vrouw beaamde dit volmondig. Met zou kunnen stellen dat dit een gevalletje ‘eigen schuld, dikke bult’ was waarbij de keepersvaardigheden goed van pas kwamen. Zaterdag waren de problemen van geheel andere aard. Moest er nu eindelijk niet eens op de uitgeruste grasmat van het hoofdveld worden gespeeld? Was de kwaliteit van het Oudewaterse kunstgras wel geschikt voor de enkels en knieën van de acteurs? En kon er niet beter uitgeweken worden naar het Montfoortse kunstgras dat niet alleen groener maar ook kwalitatief beter was? Hoelang zou zo’n oefenpartij eigenlijk moeten duren? Kortom, probleempjes te over waardoor scheidsrechter Oosterlaken pas na drieën de aftrap kon laten plaatsvinden tussen de thuisspelende derdeklasser uit west 2 en de eersteklasser uit west 1. Omdat de scheidslijn tussen beide voetbalgewesten ook vroeger langs de provinciegrens liep, kennen de beide gefuseerde verenigingen elkaar nog het best uit dit soort vriendschappelijke ontmoetingen en deelnames aan het Heksenwaagtoernooi van weleer.

Geen echte derbysfeer

Een echte derby werd het uiteindelijk niet, hoewel het aantal toeschouwers redelijk te noemen was. Was er op basis van de reeds gespeelde wedstrijden van de Oudewaternaren enige scepsis ontstaan over het reeds aanwezige niveau, maar de start van de thuisclub was overtuigend. De beide spitsen -Menno Venhof en Sven Rietveld- manifesteerden zich als aandacht vragende pionnen en vanaf het viermansmiddenveld kwamen veel aanvallende impulsen. Dat leverde mogelijkheden op voor het genoemde duo, maar de oogst bleef beperkt tot een kans bij de tweede paal voor Venhof, een schot van Rietveld en een tweetal hoekschoppen. Pas na een kwartier spelen kon Montfoort SV de eerste corner laten noteren. Maar het echte gevaar kwam van de nadrukkelijk jagende thuisploeg. Een schietkans van Rietveld en een koppoging van Ivo Anbergen bij de tweede paal viel hierbij op. Toen Sven Rietveld in de 28e minuut de achterlijn haalde en Venhof op maat bediende had de geroutineerde spits de pech dat de bal precies onder hem bleef steken. FC Oudewater toonde zich beweeglijker, balvaardiger en combineerde beter dan de bezoekers. Toch wist Montfoort de score te openen. In de 34e minuut leverde Emrie Bakker een voorzet op maat af die door Bart Roelofs feilloos werd binnengekopt; 0-1. Kort hierna kopte de Montfoortse spits Christian Perrier maar net naast het doel van Bart Meuleman. Het eerste bedrijf duurde 40 minuten.

40+35 = vijf kwartier

Voor het tweede bedrijf werd aansluitend 35 minuten uitgetrokken. De Montfoorters deden aanvankelijk verwoede pogingen de marge te vergroten en de Oudewaterse defensie moest al rap op de doellijn de eigen keeper assisteren bij een kopbal van Perrier. Bij Oudewater moesten de wissels Wiltenburg en Van der Neut nog even acclimatiseren en al snel moest de Montfoortse goalie naar zijn linkerhoek om een uithaal van Bart Griffioen ten koste van een hoekschop te pareren. Hierna maakte Tim Goes zijn entree en ook Bob Appels en Wouter van Sprundel maakten hun minuten. Oudewater wist het overwicht weer in handen te krijgen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Sjoerd Wiltenburg was daar dichtbij op voorzet van Van Sprundel en 22 minuten na de rust liet Tim Goes zich feliciteren vanwege de gelijkmaker. Hij controleerde de bal feilloos en die actie bracht hem in schietpositie. Op de uithaal in de hoek bleef de doelman het antwoord schuldig; 1-1. Dertien minuten later was de wedstrijd plots voorbij. Na een oefenreeks die bij de aanhang de nodige twijfels opriep toonde FC Oudewater het ware gezicht en lijkt de ploeg klaar voor de drie bekerwedstrijden tegen LMO, VDL en Schipluiden. Op 25 september is Lugdunum (Leiden) de eerste tegenstander in de competitie. Montfoort S.V.’19 neemt het op tegen IJFC, Bloemendaal en Vitesse’22 (Castricum).

Opstelling Oudewater; Bart Meuleman, Mike Rijsbergen , Fons ter Burg , Joost Miltenburg, Jesper de Zwart, Simon LaLau, Nick van den IJssel, Ivo Anbergen, Menno Venhof, Bart Griffioen. Wissels; Sjoerd Wiltenburg, Walter van der Neut, Wouter van Sprundel, Tim Goes, Bob Appels, Walter van der Neut.
Montfoort S.V.’19; Stefhan Adrichem, Daan van der Poll, Jesper Kolfschoten, Don Mimpen, Wouter Scholman, Junior Kolfschoten, Denny van Loen, Bart Roelofs, Christian Perrier, Emrie Bakker.