Na 5 duels met één schamel puntje, behaald tegen VVL, is daar dan eindelijk de eerste overwinning van de FCO-Veteranen. In het  grijze en regenachtige Gouda klonk in kleedkamer 7 massaal het ad fundum.

Voor de wedstrijd was er sprake van een optimistische sfeer in de catacomben van de SV Gouda. Het ging echter niet over voetbal. Niet over de rentree van topschutter Martin de Waal. Nee, het ging al ras over  grensoverschrijdend gedrag. U weet dat de media de afgelopen week is overstroomd door meldingen over Amerikaanse sterren, als zouden die veelvuldig de grenzen overtreden om hun medewerkers in bed te krijgen. Ook in ons land werden we geconfronteerd met een overweldigende ejaculatie van misbruik der BN-ers. Brandt Corstius beet het spits af bij DWDD. De nazaat van de bekende schrijver/columnist Hugo B. C. zou in de coulissen van het programma Barend en van Dorp zijn gedwongen tot fellatio en wat dies meer zij. De besmeurde tv-maker zal binnenkort in de recht-zaal verschijnen om in dispuut te gaan met ene Gijs van Dam. Bij het aanschouwen van de vermeende dader, die op de vaderlandse tv het grensoverschrijdende gedrag tegensprak en kwijlend meende dat de twee na drie flessen Chablis er sprake was van een heftige verliefdheid van zijn kant, was uw verslaggever direct overtuigd van de spijt die Hugo na vele jaren had gekregen. De man leek zo weggelopen uit een toneelstuk van Victor Hugo en zal waarschijnlijk binnenkort melden dat hij zelf ook getraumatiseerd is en dat hij als beginneling langdurig is misbruikt door de heer J. v.d. E. uit Hilversum. Het laatste zal dan gelijk het einde betekenen van alle laster en meldingen van misbruik in ons land. Sinds de megalomane v.d. E. in de jaren ’60 manager werd van André van Duin en nadien een tv-imperium opzette om een hele natie te vergiftigen en visueel en auditief te verkrachten met zijn entertainment, zullen de Spongen en Hiddema’s worden geconfronteerd met een orkaan aan misbruikmeldingen. Afijn, de veteranen vielen over elkaar heen om hijgerig over hún grensoverschrijdende gedrag te vertellen. Leo maande tot kalmte. Hij legde ons in een omzichtig verhaal uit wat dat gedrag – om misverstanden te voorkomen – nu eigenlijk inhield.

Verwaarlozen en onthouden van zorg
Voorbeelden zijn: onthouden van medicatie (waterzak en spons) en adequate voeding,   slechte hygiëne,  dreigen met opstappen en niet ondersteunen bij het uit vorm zijn der spelers. Wanneer de geestelijke behoeften van de persoon wordt genegeerd, zoals de behoefte aan aandacht, liefde en ondersteuning, spreken we van psychische verwaarlozing.

Psychische grensoverschrijdingen (emotioneel misbruik)
Vormen die hieronder vallen, zijn: pesten,  bang maken, uitschelden, onder druk zetten, overmatige controle uitoefenen, vernederen en krenken. Het kan ook gaan om het vaak op de bank zetten van de persoon in kwestie.

Fysieke grensoverschrijdingen (mishandeling)
Hierbij gaat het om zaken als:  bespuwen, ruw wegduwen, slaan, schoppen,  enz.

Seksuele grensoverschrijdingen (waaronder seksueel misbruik)
Hieronder vallen: ongewenste aanrakingen na een goal, onnodige ontkleding: de onderbroek aan onder de douche,  een persoon betrekken bij seksuele handelingen zonder toestemming of waarvoor hij of zij geen toestemming kan geven of onder druk geeft, aanranding en verkrachting. Tegenwoordig worden hierbij ook genoemd het ongevraagd en in woord en gebaar maken van seksuele toespelingen én het sturen van expliciete foto’s en filmpjes via de sociale media.

Discriminatie
Bij discriminatie gaat het om ongelijkwaardige behandeling op basis van een beperking, afkomst, sekse, seksuele voorkeur of religie, maar vooral voetbaltechnische beperking.

Schending van rechten
Bij schending van rechten kan bijvoorbeeld gedacht worden aan aantasting of inperking van het recht op vrijheid, privacy en regelmatig onthouden van een basisplaats.

Financiële en materiële uitbuiting
Bij deze vorm van mishandeling gaat het om het wegnemen of profiteren van bezittingen. Te denken valt aan: diefstal van geld en andere waardevolle spullen, verkoop of gebruik van eigendommen zonder toestemming, maar met name om veel bier drinken van een ander.

Ademloos werd er naar deze uiteenzetting geluisterd. Diverse spelers pinkten zelfs een traantje weg. Ook waren er teamleden die pen en papier pakten om e.e.a. zorgvuldig te noteren. Na enige minuten trokken de 14 spelers zwijgend hun kloffie aan en de leiding realiseerde plots dat dit niet helemaal het juiste voorspel  voor de wedstrijd was. Jaap was echter te ontdaan om de sfeer een boost te geven. Met het hoofd omlaag liep de Koningszoon samen met de spelers naar veld 3.

Leo realiseerde dat zijn exegese  veel had losgemaakt bij zijn teamgenoten en klampte zijn grote leider aan in een poging het tij te keren. Uw schrijver is de schaamte van misbruik al lang voorbij en sloeg amicaal een arm om hem heen. Samen liepen de twee naar buiten en in de druilerige regen wees de ggl ondeugend naar het hockeyveld naast ons. Daar was een wedstrijd bezig van HCG uit Gouda tegen Ons Genoegen uit Oude Pekela. De ultrakorte rokjes van de jonge maagden werkten subiet op het gemoed van de verdediger en als een jonge hond dartelde hij het kunstgras op. De rest van het elftal keek misprijzend op. Marco probeerde hem boos erop te wijzen dat zelfs dit gedrag overschrijdend overkwam. Echter, toen ook hij de deernen in het vizier kreeg klaarde zijn gezicht op en wild zwaaiend wees hij zijn teamgenoten op dit tafereel. In no time sloeg de neerslachtige stemming om in een euforische.

Gouda met Rolf Fikenscher (oud-OVS-er) weer in goeden doen, werd vanaf de eerste minuut onder druk gezet en na reeds 10 minuten stond de 0-1 op het scorebord. De score werd geopend door een werkelijk schitterend indraaiende bal vanaf de achterlijn. De positie – in de buurt van de cornervlag – maakte het allemaal nog indrukwekkender. Gouda hapte nu al naar adem en onder leiding van een magistrale Martin de Waal regen we kans aan kans. Cees mocht de 0-2 aantekenen en de 0-3 van Jeroen viel reeds na een kwartier. Het begon steeds harder te regenen en met natte ogen keek de grens(overschrijdende)rechter nog eens naar het veld naast hem. Gouda liet het er echter niet bij zitten en vooral de eerder genoemde Fikenscher liet zich gelden. Leo stond echter zijn mannetje en bleef dicht in de buurt van de rappe en behendige Gouwenaar. Na de wedstrijd betichtte hij zijn tegenstander zelfs van misbruik. “Hij kon niet van mij afblijven!” De 0-4 was een beloning van een mooie aanval op rechts en de verantwoordelijke schutter heette de Waal. Gouda gaf nog niet op en toen de verdediging iets te lankmoedig optrad, maakte de oud-Oudewaternaar met het hoofd de mooie 1-4. De rust begon sereen  en tevreden. Na de wisselronde was er echter plots sprake van grote commotie. Ignace zou na een slepende blessure in bescherming worden genomen en mocht op de bank gaan plaats nemen. De leiding had echter niet gerekend op zijn bijtende oppositie. Cees zag de bui al hangen en stak een hand toe. Wat een altruïsme, wat een opofferingsgezindheid! De rijen waren gelukkig weer gesloten. Ondertussen stond Marco met het sleutelmeisje op de gang te praten. Deze functie is uniek in het hedendaagse voetbal en een uitvinding van de SV Gouda. Het betreft altijd een jonge vrouw, die de sleutels van de kleedkamers beheert, voor de thee zorgt en waar nodig de gemoederen sust. Marco was nieuwsgierig naar haar leeftijd en sprak haar daarop aan. Van Leo had hij gehoord dat je vrouwen kon imponeren met Latijnse spreuken. Hij deed bijv. het voorspel altijd in het latijn zo verzekerde hij Zwaan. Marco had dit advies ter harte genomen en afgelopen week  de mooie spreuk amor omnia vincit uit het hoofd geleerd en wilde dit nu gaan gebruiken.

De charmante geelbuik kwam daarbij ongewild in haar comfortzone en plots klonk er een schel fluitsignaal. “Aantreden mannen!”, riep de Goudse luid door de catacomben. “De tweede helft gaat beginnen!”

De tweede 45 minuten waren jammer genoeg een stuk minder aantrekkelijk, maar de goed spelende Pieter maakte aan alle onzekerheid een eind door een geweldige aanval en slalom van Martin de Waal schitterend bij de eerste paal binnen te knallen. “Eéntje om de vingers bij af te likken”, grijnsde Jaap ondeugend. Een periode van berusting nam toen de wedstrijd over en na de (lichte) blessures van Jeroen en Richard was het helemaal over met de pret. Cees kwam daardoor terug in het veld en ook Leo moest  als gewisselde weer aantreden. John was vandaag de oudste in het team (Henk had een snipperdag) en speelde een ouderwets goede partij. Ook de anders zo flegmatieke Harry Nederend viel op met zijn slimme steekpasses. Kortom we speelden een gewonnen wedstrijd en het is dat Martin (man of the match) nog slechts éénmaal scoorde en daardoor de eindstand van 1-6 teweeg bracht, anders waren dubbele cijfers mogelijk geweest. Jammer genoeg was er geen sprake van een derde helft. Uw verslaggever moest in zijn uppie naar de FC terug om alle felicitaties in ontvangst te nemen. Volgende week treden de veteranen aan tegen Semper Altius uit Rijswijk. Aanvang 12.30 uur.