Sportblessures zijn aan de orde van de dag. Menig voetballer is wel eens door zijn enkel gegaan of verrekte wel eens zijn hamstring. Ook zijn hoofdwonden een vaak voorkomend fenomeen. In het weekend zitten de wachtkamers van de Eerste Hulp dan ook boordevol. “s Maandags hebben de huisartsen hun handen vol om de sporters van advies te dienen. Voormalig huisarts dr. Meijerink van de Utrechtse Straatweg had een grondige hekel aan voetbal. Bij de meeste ernstige kwetsuren – gescheurde kruisbanden bijvoorbeeld – gaf hij de bewuste speler het advies enkele dagen met het been omhoog te gaan zitten of er een paar uur een natte theedoek op te leggen. De meeste gegeven raad was om resoluut te stoppen met sporten. Tijdens het consult kreeg de patiënt ook vaak het ongevraagde advies te stoppen met roken, flink af te vallen en vooral veilig te vrijen. Dit laatste voegde hij in de jaren ’80 toe, vanwege de opkomst van de ziekte Aids.

Toch zijn niet alle blessures het directe gevolg van de sport.

Eldridge Rojer blesseerde zichzelf tijdens een nogal intensieve “douchesessie” met zijn vriendin. Tijdens het moment suprême gleed de Excelsiorspeler uit over de glad geworden vloer en verrekte daarbij zijn kniebanden.

De Kroaat Milan Rapaic miste ooit de seizoenstart bij Hajduk Split omdat hij zichzelf op de luchthaven per ongeluk in zijn oog stak met zijn vliegtuigticket.

De Schotse spits Kevin Kyle raakte pijnlijk geblesseerd doordat zijn kind een pan met kokend water over zijn edele delen heen gooide.

Doelman Alex Stepney van Manchester United schreeuwde zo hard naar zijn verdedigers dat hij zijn kaakbeen brak.

Paulo Diogo was pasgetrouwd toen hij scoorde voor zijn club. Dit wilde hij vieren door in de hekken te springen en met de supporters zijn vreugde te delen. Toen Paulo naar beneden sprong, bleef zijn ring (en vinger) hangen aan het hek. Hij schreeuwde het uit van de pijn en kreeg ook nog eens een gele kaart van de scheidsrechter wegens tijdrekken.

Doelman Canizares uit Spanje liet in het spelershotel een flesje aftershave op zijn grote teen vallen. Een glasscherf bleek later een pees te hebben doorgesneden. De Spaanse keeper miste hierdoor het WK 2002.

Na een FA Cup-nederlaag in februari 2003 reageerde toenmalig Manchester United-manager Ferguson woedend op zijn team. De Schot schopte een voetbalschoen door de kleedkamer en raakte daarbij het oog van David Beckham. Een blessure was het gevolg van zijn actie, maar misschien nog wel erger was dat de middenvelder mede daarom Man. United verliet en naar Real Madrid verkaste.

Darius Vassel – voormalig spits van Manchester City – probeerde ooit een enorme blaar op zijn teen te verwijderen… met een drilboor. Hij maakte zijn blessure uiteraard veel erger door per ongeluk zijn teen te doorboren.

Chic Brodie, ooit keeper van de Engelse club Colchester, verbrijzelde zijn knie doordat een hond plots het veld oprende en hem met fatale afloop omver liep. Het was direct gedaan met zijn bescheiden carrière.

Jari Litmanen stond bekend als een speler met een hele fijne techniek. Maar zijn techniek met een blikje Cola was vroeger nogal matig. Hij wilde eens het lipje losmaken, maar ongelukkigerwijs vloog het metaal rechtstreeks het oog in van de Fin.

De Ghanese voetballer Charles Akonnor kreeg eens de automatisch uitschuivende antenne van zijn net gekochte auto in zijn neus. Hij wilde de nieuwe antenne testen, zei de ongelukkige Afrikaan beteuterd. Hierdoor was hij een paar weken uit de running.

In het Oudewaterse bij het voormalige OVS blesseerde keeper Nico van Mechelen zich eens aan zijn rechterhand. Bij een thuiswedstrijd van de zondag 4 stonden enkele supporters achter zijn doel en maakten geanimeerd een praatje met de grote van Mechelen. Op dat moment was zijn team stukken sterker en de tegenstander kwam nauwelijks bij hem in de buurt. Al pratende hield hij zich vast aan het net van zijn goal en draaide ongemerkt enkele rondjes in het touw. Bij één van de spaarzame tegenaanvallen stormde er plots een speler op hem af. De toeschouwers zagen dit uiteraard en maanden hem tot het nemen van enige actie. Helaas. De zwarte spin zat dusdanig vast in het doelnet dat ie dit moest bekopen met een tegengoal en een fikse blessure aan de vingers.

Broer Henk maakte het afgelopen zaterdag nog bonter. De fitte bejaarde van Mechelen speelde afgelopen zaterdag de 90 minuten vol en ondanks het warme weer ging hij tot aan de laatste seconde voorop in de strijd. In de 3e helft zaten we gezellig op het zonovergoten terras van tegenstander Soccer Boys en het bier smaakte ondanks de nederlaag erg goed. Ook Hendrik had er zin an. Afijn, een uur of wat later gingen we rood verbrand huiswaarts. Zo niet de kleine middenvelder. Nee, hij moest zo nodig nog wat drinken in de achtertuin van ons raadslid Ignace. Lichtelijk beschonken zette hij de aangeboden tuinstoel niet helemaal goed op de grond en viel prompt achterover en blesseerde zich pittig aan hoofd en arm. Het EHBO-diploma van Iggy kwam goed van pas. Het is te hopen dat onze oudste spoedig herstelt van deze bizarre blessure.

De wedstrijd zelf kunnen we snel vergeten. De Bleiswijkers waren een klasse beter en het is dat Kwaak werkelijk fenomenaal keepte, anders waren de dubbele cijfers zelfs op het scorebord komen te staan. De 3-0 nederlaag weerspiegelde de krachtsverhouding dan ook geenszins. Helaas is het befaamde linker-rijtje nu definitief achter de horizon verdwenen.