Zo’n 2 weken geleden hebben we met zijn allen de eerste stap gezet in een corona proof voetbal seizoen. Natuurlijk hopen we allemaal dat ergens dit seizoen een vaccin of behandelmethode komt waardoor we weer ouderwets kunnen voetballen en de derde helft te vieren. Tot die tijd geldt, we verdedigen op 1,5 meter van elkaar en op lijn zodat het virus niet kan scoren en/of door onze verdediging heen komt.

Voorlichtingsavonden
Als coronateam snappen wij als geen ander hoe lastig het is. Wij hebben protocollen gemaakt, niet voor de lol. NOC*NSF heeft protocollen opgesteld, die door het ministerie / OMT, zijn goedgekeurd. Op basis daarvan heeft men het veld voetbal weer mogelijk gemaakt, dus dat is dit standaard waar wij als coronateam mee moeten werken. Doen we dit niet, dan kunnen we ook niet voetballen…….simpeler kunnen we het niet maken….. makkelijker ook niet trouwens. Neem de mondkapjes in de auto, het NOC*NSF protocol is strikter dan de RIVM….maar op basis van o.a. de mondkapjes regel is wel de toestemming gegeven om veldvoetbal weer mogelijk te maken! Hou dat in het achterhoofd, wij verzinnen dat niet zelf.

Soms zijn regels bij ons op het park wat strikter, simpelweg omdat het gebouw, het terrein of andere omstandigheden dat noodzakelijk maken. Voorbeeld is douchen, dat gaat niet omdat we onvoldoende kunnen ventileren (we krijgen evt. corona deeltjes niet weg/voldoende verwaaid) en dat is niet even op te lossen. Daarbij komt dan een praktisch probleem, je mag maar met een beperkt aantal mensen in de kleedkamer (ivm 1,5 meter) en dan zou het omkleden en douchen problemen gaan opleveren bij het weer doorplannen van kleedkamers aan de teams die nog moeten gaan beginnen. Willen we dat wel doen dan hebben we 40-60 kleedkamers nodig…

Al dit soort voorbeelden hebben we besproken tijdens de voorlichtingsavonden vorige week woensdag en donderdag.

Veel gaat goed!
We hebben de afgelopen 2 weken gezien dat veel mensen hun best doen om de regels te volgen. Waarvoor dank! Maar niet iedereen (zowel spelers als gasten) houdt zich aan de “regels’ die gelden op het sportpark. Dat je je niet altijd aan de afspraak kan houden, omdat je in een situatie terecht komt waarin het even niet gaat, is niet het probleem.  In de winkel loop je ook wel eens vlak langs iemand of sta je onbedoeld in hetzelfde schap iets te pakken. Het gaat om het bewust niet de 1,5 meter aanhouden. Je kan ook recalcitrant zijn en lak hebben aan de regels, je speelt dan alleen wel met de gezondheid van je buurman of vrouw, je opa of oma of  iemand die tot een risicogroep behoort. Je houdt je niet aan de regels voor jezelf! Je houdt je aan de regels voor de andere, waardoor je zelf ook beschermt bent.

1,5 meter aanhouden is sociaal  ten opzichte van de mensen om je heen, niet doen is niet sociaal. Hoe eens of oneens je het misschien bent met de regels of twijfel je aan het nut. Tijdens het voetballen kunnen we het niet eens zijn met de scheidsrechter……en toch moeten we ons bij de beslissing neerleggen en aan de spelregels houden. Dat is hier niet anders.

De boetes zijn niet mals (€ 395,00 p/p en € 4000,00 voor FCO) als er overtredingen worden geconstateerd. Dat zijn heel veel derde helften….. Dus naar FCO komen als voetballer of toeschouwer is je te conformeren aan de regels.

Aanpassingen in protocollen
We hebben als coronateam niet kunnen inschatten hoeveel werk het met zich mee zou brengen. Dat doen we vanuit de passie dat we het goed willen regelen, de leden zoveel mogelijk willen beschermen en zolang mogelijk willen blijven voetballen. Elke keer leren we weer nieuwe dingen of zien we dingen die anders zouden kunnen. In de loop de week van 19 september zullen er aangepaste protocollen komen. Een van de grote aanpassingen daarin zal het gebruik van kleedkamers zijn.

Tevens zal er een protocol komen voor jeugd en senioren teams voor het geval er zich(verdachte) corona besmette situaties zich voordoen.

In de afgelopen 2 weken hebben we 6 meldingen gehad van mogelijke besmettingen. Gelukkig is dat tot nu toe allemaal goed gegaan, maar elke keer moeten wij de situatie weer bekijken en in overleg met de GGD kijken hoe we er mee om moeten gaan. Niet 1 casus is tot nu toe hetzelfde gebleken. Toch hebben we een soort van rode draad te pakken, vandaar dat we nu een protocol hebben gemaakt.

Dat het ook gruwelijk mis kan gaan weten we ook. Het 2de heeft vorige week de wedstrijd afgelast zien worden vanwege een corona besmetting en de verhalen over MSV en Ammerstol hebben uitgebreid in de krant gestaan. Die laatste voorbeelden willen we natuurlijk voorkomen.

Heb je klachten meldt je direct bij het coronateam, zodat wij kunnen eventuele maatregelen nemen en ook de overige teamleden helpen met eventuele vragen die ze hebben. Stop ook gelijk met trainen of voetballen en volg de adviezen van de GGD en het coronateam.

Tot slot
Hou je aan de 1,5 meter binnen, buiten en langs het veld! Veel plezier met de laatste bekerronde en de start van het “echte” seizoen!

Het coronateam