Van de voorzitters…

Het seizoen is inmiddels in volle gang. Onze jongste voetballers spelen in de nieuwe spelvormen van de KNVB, 6 tegen 6 op een kwart-veldje. Onze boterhammers – en zeker ook de Ieniemini’s – mogen zich verheugen in een mooie opkomst, de jeugd weet FC Oudewater goed te vinden (al dan niet gesteund door hun ouders…;-). De jongens- en meidenteams zijn aan hun competities begonnen, net als de seniorenteams. Intussen hebben we binnen het bestuur nog een paar mooie dossiers liggen: Verdere verduurzaming van het sportpark met LED-verlichting, een toekomstbestendige organisatie van de samenwerking met de gemeente en andere stakeholders op het sportpark, een voortvarende samenwerking met de Yellowbellies, voetbalschool TopSkillz, jeugdzorg, medische keuringen en VOG-verklaringen. Kortom, genoeg te doen! Hierbij een stand van zaken van de verschillende bestuursportefeuilles.

Van de penningmeester…

Dankzij een goed resultaat over het afgelopen seizoen hoopt onze penningmeester tijdens de aankomende Algemene Leden Vergadering verslag te mogen doen van vervroegde aflossingen op de zonnepanelen. De ledenadministratie is geheel up-to-date, dankzij alle inspanningen van Jos de Held en Jolanda Verweij. Zo kan in de komende jaren heel efficiënt worden gewerkt aan het innen van de contributiegelden en het verwerken van mutaties. Nu we ook over nagenoeg alle email-adressen beschikken, gaat de communicatie met leden over administratieve zaken ook veel sneller en makkelijker. De begroting voor het komend seizoen is klaar en koerst op wederom een positief resultaat. De financiële impuls van de Grote Clubactie was – dankzij al onze leden – wederom meer dan de moeite waard. Met dank aan Conny de Jong (die de hele campagne voor elkaar bokste) werd ruim € 3.500,00 opgehaald, dat netjes administratief werd afgehandeld door Hans van Raay, Koen Jansen, Niels Hofman, Gert Koffeman en Dave Janmaat.

Van de secretaris…

Van de secretaris kan allereerst worden gemeld dat twee bestuursleden onderling van positie zijn gewisseld. Voormalig secretaris Harold van Aart en voormalig duo-voorzitter Gors Stekelenburg zijn van functie gewisseld. Gors heeft aangegeven dat hij zijn ‘oude’ secretaristaak graag weer wil oppakken, omdat zijn drukke baan het werk dat hij deed als duo-voorzitter niet meer toelaat.
Administratief was dit seizoen een ‘makkie’. In de aanloop naar de fusie moesten heel veel administratieve en juridische zaken geregeld worden. Omdat we dat snel en voortvarend hebben gedaan, bleek dit seizoen alles goed op orde te zijn. Ten aanzien van de actielijst van de afgelopen ALV zijn de meeste punten afgewerkt. Wel zijn we nog bezig met het bekijken van de mogelijkheden om komend seizoen in de keuken ook andere dan alleen frituurproducten aan te kunnen bieden. De voetbaltechnische vragen zijn allemaal ingevoerd en de ‘voetbal-uitstraling’ van de kantine wordt nu verder uitgedacht door een heuse ‘fototafel-commissie’ (de eerste fototafels werden in het kampioensweekend al gepresenteerd).

Van de horeca…

De barroosters zijn weer gemaakt, de Super Saturdays zijn weer gepland (u vindt ze terug op de jaarkalender op de website) en er is geïnvesteerd in een buitenbar. De keuken loopt steeds beter, nu rest de uitdaging om daar het productenpakket uit te gaan breiden. We vonden het goed om eerst het gebruikelijke aanbod op orde te krijgen, in de komende maanden gaan we experimenteren met ‘maandproducten’ en gezonde producten.

Van de accommodatie…

Het maaiseizoen zit er op. Wat was het weer een klus, maar wat liggen de velden er prachtig bij. Recent zijn de velden weer aan een strenge (halfjaarlijkse) keuring onderworpen. Dat is geen flauwekul, BESMO huurt daar een gespecialiseerd onderzoeksbureau voor in. De uitslag? Onze velden zijn in TOPCONDITIE! Hulde voor de onderhoudsploeg, die in de afgelopen maanden bovendien druk is geweest met het snoeien van de bebossing rondom de velden, nieuwe bestrating bij de speeltuin en krijtlijnen, doelen en doelnetten. Voor de jeugdtrainers is inmiddels een rek van kliko’s geïnstalleerd (voor trainingsmaterialen), praktisch verlicht met lampen en een bewegingssensor. Tot slot zijn de ramen van de kleedkamers 9 t/m 16 met matfolie geblindeerd, om inkijk te voorkomen. In de winterperiode worden alle reclameborden ter hand genomen, deze mannen zitten gewoon nooit stil.

Van de sponsorcommissie…

De sponsorcommissie organiseerde op maandag 30 oktober een heuglijke sponsoravond met maar liefst meer dan 100 aanwezigen. Onze sponsors werden getrakteerd op een heerlijke maaltijd, bereid door Monique Haring van Kraan Vlees-Service. Na dit smakelijke maal kwam Koert Westerman met zijn FC De Rebellen op bezoek: Marcel Meeuwis en Glenn Helder vertelden honderduit, terwijl Koert de sponsoren testte met een voetbalkwis. Over de uitslag wilde menigeen nog nader communiceren met de dienstdoende scheidsrechter, maar zij zag daar wijselijk van af. In de hal van ons clubhuis (boven de trap) is inmiddels ook een fraai en gloednieuw bord van onze “Vrienden van FC Oudewater” opgehangen. U begrijpt, de “Club van 100” dekte niet meer helemaal de lading. Er is overigens nog plek op het bord, dus laat ook uw naam vereeuwigen voor € 50,00 per jaar (sponsoring@fcoudewater.nl).

Van de jeugd…

Het seizoen is inmiddels al een paar maanden onderweg, maar bij de jeugd zijn nog steeds enkele trainersposities niet ingevuld. Wij zien dat dit elk seizoen een hele toer is om alle teams te voorzien van trainers en leiders. Binnen het bestuur zijn we intussen bezig met een lange-termijn-oplossing. We hebben een enquête gehouden onder betrokkenen en zullen op de aankomende ALV een scenario aan de leden voorleggen, waarmee wij denken in de komende jaren een oplossing aan te dragen voor dit probleem. FC Oudewater is daar niet uniek in, veel clubs kampen met dit probleem. Hoe dan ook blijven we als club afhankelijk van vrijwilligers, we zijn geen winkel waar ‘voetbal’ kan worden ‘ingekocht’. Onze teams onder-9 spelen sinds dit seizoen 6 tegen 6 op een kwartveld. Dat is even wennen. Nog niet eens zozeer voor de kinderen, want die amuseren zich kostelijk. Voor de ouders is de stap misschien wel groter: Geen scheidsrechter meer, maar een spelleider. Geen ranglijsten meer, wat meer afstand tot het veld waar de kinderen voetballen, allemaal zaken die ongetwijfeld een beetje tijd nodig hebben om aan te wennen. Intussen zijn we al weer gestart met de voorbereidingen op het volgende seizoen!

Van de vrijwilligerscommissie…

We hebben in Nederland ongeveer 3200 voetbalverenigingen, waar ruim 750.000 wedstrijden per jaar worden gespeeld. Dat kan niet zonder vrijwilligers. De ervaring leert dat één op de drie leden van een voetbalclub – naast voetballen – ook vrijwilligerswerk doet. Dat zijn er bij elkaar in Nederland zo’n 400.000! We hebben er bij FC Oudewater ook heel wat. Maar eigenlijk nooit genoeg. Nog steeds komt een aantal zaken neer op een te kleine groep mensen. Gelukkig hebben wij ook vrijwilligers die nieuwe initiatieven oppakken, zoals een Pietendisco of een Vriendinnendag. Het afgelopen Kiremko Herfsttoernooi was ook een mooi voorbeeld. Onze zoektocht naar jeugdtrainers is al in deze nieuwsbrief benoemd. Wij begeleiden nieuwe trainers, het is leuker (en makkelijker) dan je denkt en onze jeugdspelers zijn je ontzettend dankbaar. In het voorjaar starten we een vrijwilligerscampagne met als motto: “In je uppie ben je geen cluppie!”.

Voetbaltechnische zaken…

De staf voor de selectie is inmiddels weer compleet, op een leider voor ons tweede na. We zijn dringend op zoek naar een kandidaat, wellicht ook uit te voeren in combinatie met verschillende personen. Jasper van Donk is onze nieuwe verzorger, hij is in oktober aangesloten bij de selectie. Intussen hebben we ook een succesvolle verbinding gemaakt tussen ons tweede team en ons derde team. Zij spelen beide op hetzelfde niveau (res. 3e klasse), maar als gevolg van een ware blessuregolf in de selectie was het noodzakelijk om de samenwerking te intensiveren. Dat loopt intussen, de eerste spelers van FC Oudewater3 hebben intussen hun opwachting gemaakt in het tweede, waarvoor dank. Ook de onderlinge competities O17 en O21 met Donk, Groeneweg en MSV’19 zijn gestart, een ideale kweekvijver voor onze talenten.

KNVB

De KNVB organiseert ook dit jaar weer haar Kennisavonden. Dit jaar is ook FC Oudewater ontvangstlokatie. Op 20 november a.s. komen bestuurders van tientallen clubs uit de regio bij ons op bezoek om kennis uit te wisselen over ‘training en coaching’ van jeugdspelers en ‘betrokken ouders’ en hoe je die bereikt als club.

Dit was inmiddels al weer nieuwsbrief nummer 3, de volgende zal verschijnen aan het begin van het nieuwe jaar!

Heeft u vragen? Stuur een mail naar bestuur@fcoudewater.nl