EDO 1 – FC Oudewater 1  4-2

Dat een voetbalwedstrijd zelfs drie verschillende gezichten kan hebben, bleek afgelopen zaterdag in de tweede oefenwedstrijd van FCO 1 bij het Utrechtse EDO.

De eerste 25 minuten  was het de Oudewaterse formatie die de tegenstander volledig zijn wil  oplegde, de fase daarna zakte FC Oudewater wat terug op eigen helft  en in de derde en tevens laatste fase was af en toe de organisatie weg en kwam EDO regelmatig in kansrijke positie voor het Oudewaterse doel.

Fase 1: een wervelend begin

Vanaf het beginsignaal zetten de manschappen van trainer Alex Redel  de Utrechtse opponent onder druk, zodat vaak drie of meer maal achter elkaar een medespeler vinden een illusie bleek voor de thuisclub.

Een inzet vanaf links van Sven Rietveld dat op luttele centimeters naast de verkeerde kant van de paal de doellijn passeerde , een vrije trap van Joost Miltenburg en een schot van Wouter van Sprundel uit de tweede lijn die met moeite werden gestopt, en ook een pass van Sven Rietveld die Tim Goes alleen voor de keeper zette, markeerden het eerste kwartier. En dat alles nadat Wouter van Sprundel na ruim 3 minuten spelen al voor de 0-1 had gezorgd.

Fase 2: achteruit en minder fel druk

Het eerste gevaar van Utrechtse zijde kwam na een nonchalant breedtepassje in de verdediging van FCO, dat een hoekschop opleverde. Dit leek het beginsignaal voor EDO om uit de verdedigende schulp te kruipen, hetgeen overigens een optisch veldoverwicht  maar weinig tot geen uitgespeelde kansen opleverde.  Daar waar gevaar dreigde werd vakkundig door de FCO-verdedigers ingegrepen of was het in laatste instantie keeper Bart Meuleman die de pogingen van EDO vakkundig onschadelijke maakte.

Het venijn zat hem echter toch nog in de staart van de eerste helft: een Utrechtse aanval over rechts werd vakkundig afgerond (1-1) en een inzet van de diepgaande Sven Rietveld, weggestuurd door een vrije trap op maat, miste wederom op enkele centimeters na het doel.

Na de rust gaf de wedstrijd hetzelfde spelbeeld: EDO zoekt de aanval en FCO leunt wat achterover.

Na een kwartier leverde dat  toch een poging voor Wouter van Sprundel op die echter met zijn hoofd wat te hoog mikte.

Fase 3: organisatie weg

Vanaf de 65ste minuut brak er een Utrechts kwartiertje aan. In deze fase was de organisatie bij FCO regelmatig weg en na balverlies leverde dit steeds een overtalsituatie op voor EDO.

Uit een fraai uitgespeelde aanval werd de 2-1 binnen getikt. FCO deed tussendoor nog wat terug door een welgemikte vrije trap van Joost Miltenburg op het hoofd van Ivo Anbergen die rakelings naast kopte.

Aan de overzijde werd even later een overtalsituatie net niet benut doordat het schot via Mike Rijsbergen onbewust tot hoekschop werd gecaramboleerd.

Een kwartier voor tijd viel de derde goal voor EDO na een voorzet op maat van links op de vrijstaande spits die ruim voldoende koptechniek etaleerde: 3-1, en weer 5 minuten later kopieerde EDO de tweede goal en stond er 4-1 op het scorebord.

Tussendoor hield overigens doelman Bart Meuleman in deze fase door enkele fraaie reddingen, waaronder een 1 op 1 situatie met een EDO-voorwaarts, en door enkele malen goed uitlopen de schade nog beperkt.

De laatste tien minuten werden door deze stand een formaliteit. In de laatste minuut deed FCO toch nog wat terug. Een fraaie pass van Marc Oosterwijk werd door de vrijlopende Wouter van Sprundel  schuin links voor het doel zeer beheerst afgerond: 4-2.

Al met al een aardige oefenwedstrijd met een fase fraai aanvallend voetbal, een deel met goed verdedigend werk en een (leerzame) fase waarin de doorgaans solide organisatie regelmatig werd verwaarloosd.

Volgende week zaterdag 29 augustus staat de eerste officiële (beker)wedstrijd van het seizoen 2020/2021 op het programma: Quintus 1 – FC Oudewater 1, aanvang 14:30 uur.

FC Oudewater: Bart Meuleman, Mike Rijsbergen, Bjorn Stalvord, Joost Miltenburg, Jesper van der Zwart, Simon Lalau (’60 Ivo Anbergen), Lars Janmaat, Sven Rietveld (’45 Marc Oosterwijk), Wouter van Sprundel, Laurens de Vor en Tim Goes (’45 Nick van den IJssel)