Op 10 april 2024 organiseerde FC Oudewater voor het eerst een Jeugdvergadering. Het idee is geboren tijdens de vorige Algemene Leden Vergadering: Tijd om het dan ook ècht te organiseren.

Met negen jeugdleden wisselde het bestuur van gedachten over alles binnen de vereniging. Wat vind je goed gaan bij FC Oudewater, wat maakt het voetballen nóg leuker? Wat kan er beter, en wat moet echt veranderd worden? De aanwezige jeugdleden moesten even op gang komen, maar na een paar vragen startte een enorm leuke discussie! Over een ding zijn ze het eens: Voetballen bij FC Oudewater is heel leuk en de sfeer is top.

Hoe vinden jullie het voetballen bij FC Oudewater, en waarom ben je ermee begonnen?

Mila: Ik zat op dansen en dat vond ik steeds minder leuk. Ik was op vakantie op Curaçao en toen heb ik het voetballen ontdekt. En mijn vriendinnen zaten ook al voetbal. Na een proefles was ik er zeker van, dit wil ik. Het is echt leuk om met je vriendinnen dit samen te doen. Ik vind het samen voetballen met jongens leuk, maar alleen met meisjes voetballen zou ik ook leuk vinden. Het leuke is dat je echt vriendinnen wordt door het voetbal. Na de wedstrijd gaan we lekker lang douchen, en soms gaan we bij het eerste kijken.”

Trainers en coaches: we merken verschil!

Hoe ervaren de kinderen de nieuw insteek met vaste trainers?

Mila: “De trainingen zijn leuk en we hebben leuke vaste trainers die ons goed trainen. Maar zaterdag is het leukste; dan is de wedstrijd en dan is het echt! Er wordt naar me geluisterd als ik vraag om een bepaalde positie en daar kan ik de trainingen dan ook aan werken. Fleur is nu weer onze trainer na een tijdje in het buitenland te zijn geweest, tof dat ze weer terug is.”

Hoe gaat dat dan met de coach op de zaterdag?

Diede: “De training is met Remco, Mees of Jeffrey. Op zaterdag begeleidt onze coach Jeroen ons. Hij geeft goed aan wat we moeten doen en het lijkt op wat we leren tijdens de trainingen. We spelen in de wedstrijd altijd met het huisje. Met elke rust wisselen we van plek, dan heb je afwisseling! We wisselen ook met een aantal spelers op de keeperspositie.”

Alles voor leuk voetbal: Wat kunnen we doen voor jullie?

De aanwezige kinderen steken van wal! Allemaal leuke ideeën komen op tafel. Van tafeltennistafel en batjes die je kunt lenen bij de bar, tot aan spelletjes die je kunt spelen in de kantine. Een tribune zou wel echt vet zijn. Dan kun je beter kijken.

Luca: “Soms vind ik het echt jammer dat we niet gewonnen hebben. Dan zou je toch zo’n boxbal willen hebben om lekker op te slaan!”

Wat trek je aan bij het voetballen? Dat houdt de kids ook bezig!

De shirts met lange mouwen… kunnen we geen shirts met korte mouwen ernaast krijgen? Het is wel heel warm in de zomer. De kinderen zouden sowieso graag nieuwe tenues willen hebben, misschien wel met een nieuw ontwerp.

Mila: “Ik was Pupil van de week en toen zag ik dat de Dames echt mooie meidenbroekjes aan hadden – meidenbroekjes die veel beter zitten dan de jongensbroekjes!”

Gezonde snacks… of lekker snoepen? En hoe gaan we om met plastic bekers?

In de kantine is er genoeg keuze voor eten en drinken. Misschien zijn gezonde smoothies een goed idee. Banaan, aardbei. Dat valt wel in de smaak bij de aanwezige kinderen. We vragen de kinderen hoe we met plastic wegwerpbekertjes moeten omgaan. Die zijn vanaf 1 januari 2024 verboden. We hebben nu voor het eerst harde plastic bekers geprobeerd. Alleen levert dat heel veel afwas op: We komen al gauw op 300 bekertjes per zaterdag… Hebben de kinderen ideeën hoe we dit kunnen oplossen? Als we een stemming doen, dan stemmen ze unaniem voor bidons!

De kinderen: “Je kunt best zelf een bidon meenemen. We kunnen dit best in het team oplossen door ze zelf te mee te nemen. Of de club verzorgt een bidon met de naam erop, dan kunnen we deze zelf elke zaterdag meenemen. Net zo als we onze tas met spullen meenemen.

Roken is ècht smerig!

Alle kinderen zijn het erover eens: roken op de club is heel, heel vies! Ook vapen is vies. Bestuurslid Melissa: we hebben sinds maart borden opgehangen met Rookvrije Generatie. Daarmee sorteren we al voor op de verplichting om sportverenigingen vanaf 1 januari 2025 rookvrij te maken. De kids vinden dat een goed idee.

Siem: “We krijgen de rook heel vaak in ons neus, en dat is echt niet goed!”

Kleedkamers: een deel is top, een deel niet

We wisten het al, maar de kinderen beamen het: Een deel van de kleedkamers zijn niet echt schoon te houden en verouderd. Dat moet echt beter.

Harold van Aart: “We zijn bezig met een plan, dat eind van het jaar klaar moet zijn. En dan gaan we het uitvoeren. De kosten hiervoor zijn enorm hoog. Maar samen met onze sponsoren en bedrijven die ons helpen gaan we daar uit komen.”

De voetbalvelden: Tijd om ze te verbeteren!

Het kunstgras is echt oud aan het worden. Tja, die zijn al 12 jaar oud. En we hebben door onze groei, en het gebruik van de velden door andere partijen extra slijtage gezien. Daar zijn we  offertes aan het opvragen voor vervanging. Een aantal grasvelden is echt slecht, zoals veld 6. Het veld heeft vaak modder in de winter of is bevroren. In de zomer is het trainen op de kunstgrasvelden heel warm.

Publiek bij de jeugdwedstrijden: Gedragen de spelers en ouders zich een beetje?

De kinderen vinden het echt heel leuk als er publiek is. Maar bij sommige wedstrijden wordt er gescholden door de spelers en soms ook de ouders. Daar moeten we met z’n allen op letten vinden ze.

Wat verwachten jullie van ons?

Alle kinderen: “Dat jullie het allemaal gaan doen!”

Hoe kunnen we dit aan jullie weten? via de Team Appgroepen, TikTok of Instagram. De kinderen willen weten wat het bestuur de beste ideeën vond van de avond…. nou, als volgt:

  • Bidons in plaats van plastic bekers
  • Kleedkamers aanpakken
  • Gezonde smoothies in de kantine
  • Tribune… maar dat is wel een moeilijke hoor!

Het bestuur van FC Oudewater wil de aanwezige kinderen enorm bedanken voor hun aanwezigheid. We zijn echt benieuwd wat kinderen vinden van de club. Heb jij nog ideeën? Laat het weten via secretaris@fcoudewater.nl