EMM – FC Oudewater 1-2

Voorzitter voetbal van FC Oudewater Gijs Kautz pinkte een traantje weg want het streven van de Oudewaterse ploeg om dat te bereiken wat ze wilden toen deze competitie begon namelijk minimaal het behoud van de tweede klasse was uiteindelijk door middel van hard werken en af en toe prima voetbal bereikt. De visie dat Oudewater minstens een stabiele tweede klasser zou kunnen worden werd in ieder geval niet geloochendstraft. Het werd ook de afscheidspot van trainer Alex Redel, velen zien hem met lede ogen vertrekken. De wedstrijd zelf was een sportieve happening onder toeziend oog van zo’n 1700 toeschouwers, waarvan er zeker 1000 uit het “heksenstadje”, een en ander onder de voortreffelijke leiding van scheidsrechter Jaggan. De derde helft duurde nog erg lang!

Als de laatste hoekschop van de wedstrijd in de veilige handen van doelman Kaj van den Heuvel belandt, klinkt het laatste fluitsignaal van de arbiter. Pal hiervoor heeft Ivo Anbergen de voorlaatste hoekschop op de doellijn staand gepareerd. Zogezegd een spannend slot van een meer boeiend dan fraai voetbalgevecht, waarin de spelers van beide partijen tot het uiterste gingen. De ontlading aan de kant van de Oudewaternaren was volledig vergelijkbaar met het behalen van een kampioenschap. Begrijpelijk, want in deze ene, laatste, partij van de voetbalcompetitie kon net zoveel worden binnen geharkt als in een gehele competitie. Drie wedstrijden lang werd er dan ook met volle inspanning geknokt om het degradatie-onheil te voorkomen met de tegenstander uit de competitie waarvan uit met 3-2 en thuis met 0-1 was verloren. Het was een thriller op het kunstgras van het gastvrije Aarlanderveen, de vereniging die het fraaie veld ter beschikking stelde voor dit duel.
Vroege openingstreffer
De Oudewaterse coach had gekozen voor dezelfde elf die vorige week tegen RKDES succesvol waren. Ook in tactisch opzicht was er weinig verschil te zien. Bart Griffioen speelde vanaf de linkerzijkant en op rechts mocht het duo rechtsachter Van den IJssel/rechtsbuiten Hoogenboom de diepte zoeken. Nu eens op basis van de passing vanaf het middenveld, dan weer door de lange bal waarop Bob Appels het patent had. Dat leverde al heel snel een doelpunt op. In de 10e minuut gebruikte Nick van den IJssel bij de achterlijn alle voorradige duelkracht om de bal in de doelmond te plaatsen. Daar was onderwijl Rietveld gearriveerd om doelman Van Veen kansloos te laten; 0-1. Aansluitend stond Kaj van den Heuvel de mannen uit Roelofarendsveen nadrukkelijk in de weg bij pogingen snel langszij te komen. Na de eerste gele kaart voor Nadal Wesselman (EMM) zette de ‘thuisploeg’ opnieuw een offensiefje in. Een inzet van Vermeer was een prooi voor de Oudewaterse goalie, Stijn Rietbroek schoot naast en een gevaarlijk ogende vrijetrap-situatie liep met een sisser af.

Kunstjes

Onderwijl leverde Griffioen een fraai, ogende solo af, miste aanvoerder Ivo Anbergen dé kans op de 0-2 op aangeven van diezelfde Griffioen en schoot Sven Rietveld voorlangs het heiligdom van Jari van Veen. Niettemin ging de ploeg uit Oudewater met een 0-2 voorsprong rusten. Een kunststukje van Sven Rietveld lag eraan ten grondslag. Die veroverde de bal in een onmogelijke situatie met wel vijf tegenstanders om zich heen. Zijn pass bereikte Thomas Hoogenboom die de bal op zijn beurt in de doelmond plaatste. Daar was de eerder vermaande Wesselman zo bereidwillig om de bal achter de eigen doelman te deponeren; 0-2 (40e min). In de slotminuten van het eerste bedrijf lieten de Oudewaternaren na de voorsprong uit te breiden. Sebastiaan Evers schoot een droomkans van dichtbij naast en Bart Griffioen schoot met zijn chocoladebeen eveneens naast het EMM-doel.

Dompertje

Binnen een minuut waren de mannen van Alex Redel (laatste wedstrijd onder zijn leiding) na de hervatting bij de les. Linksachter Tijn Kerkvliet had bij zijn eerste balcontact een verrassing in petto in de vorm van een afstandsschot dat precies in de kruising van paal en lat belandde; 1-2 (46e min). De mannen van Ivo Anbergen leken snel over de schrik heen, want meteen trokken zij de partij weer naar zich toe. Micha Hulst incasseerde een gele kaart, maar tot aan het uur spelen was Oudewater de ploeg die de meeste scoringsmogelijkheden wist te creëren. Het gelukte echter niet de partij dood te spelen door de zo nodige extra treffer. Griffioen kwam op aangeven van Hoogenboom een teenlengte tekort, dezelfde speler trof voor de doelman gekomen diezelfde doelman en een rush van Van den IJssel werd bekroond met een uithaal tegen de linkerpaal naast de doelman.

Wissels

Beide coaches benutte hierna bijna alle wisselmogelijkheden. Ook de ‘nieuwelingen’ -het verse bloed- wisten de ban niet te breken en zo bleef het tot het laatste moment een spannend duel met kansen over en weer en hachelijke momenten voor beide doelen bij vrije trappen en hoekschoppen. In verdedigend opzicht nam Oudewater steeds minder risico en het aantal momenten waarop de middenvelders mee naar voren trokken liep terug. Maar Ivo Anbergen leverde nog wel een fraai afstandsschot af (75e min) en de poging van Van den IJssel (80e min) was ook meer dan het vermelden waar. In die fase moesten zowel Lars Janmaat als Kick van Zuijlen hun strijdlust bekopen met een kleine knock-out. FC Oudewater overleefde de slotminuten, waarna de vreugde losbarstte. Ondanks het niet echt zonnige weer had menig supporter een zonnebril op. Daarmee kon menigeen een opwellend traantje verdoezelen. Een vreugdetraan dit keer, want het voelde als een kampioenschap.

Oudewater; Kaj van den Heuvel, Nick van de IJssel, Bob Appels (Walter van der Neut), Kick van Zuijlen, Micha Hulst (Jesper van der Zwart), Ivo Anbergen, Sjoerd Wiltenburg (Simon laLau), Sven Rietveld, Thomas Hoogenboom (Tim Goes), Sebastiaan Evers, Bart Griffioen (Lars Janmaat).