FC Oudewater – RKDES 3-1 (na verlenging)

 

Er zijn 102 minuten gespeeld als het appje op de telefoon van de verslaggever het bericht laat zien waarop de tussenstand van degradatiekandidaat FC Oudewater tegen promotie-kandidaat RKDES uit Kudelstaart is vermeld. Unio-RKDES 2-1 bericht de niet nader te noemen leverancier van dit bericht. De spelers op het veld zijn op dat moment in het ongewisse over het aantal nog te spelen minuten in de verlenging, want ook de ‘stadionklok’ heeft de spanning niet aangekund. De tweede ronde van de nacompetitie gaf een spannend beeld te zien. Beide ploegen maakten er een voetbalgevecht van waarbij de kwaliteit het moest afleggen tegen de spanning. Langs de lijn meer toeschouwers dan eerder tijdens de competitiewedstrijden, want de Kudelstaarters waren – zij het met wat vertraging – in groten getale aanwezig. Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blaak liet hierdoor een kwartier op zich wachten, maar toen ging het ook meteen los. Een kopkans voor Bob Appels was een snel wapenfeit en pal hierna moest Kaj van den Heuvel Roy Endhoven het scoren beletten.

Breed speelveld

Via de strak vanaf de linkervleugel opererende Bart Griffioen werden de voorbereidingen getroffen om de bal panklaar voor de voeten van de andere Oudewaterse voorwaartsen te laten belanden. Eerst zonder veel gevolgen al vloog een van zijn voorzetten zonder aanraking voorlangs en kreeg Sebastiaan Evers een mooie kopkans. De thuisploeg toonde zich iets sterker dan de gasten en zag dat in de 19e minuut bekroond met de openingstreffer. De arbiter paste de voordeelregel toe bij een overtreding op Hoogenboom en aansluitend wist Sven Rietveld wel raad met de pass op maat; 1-0. Terwijl het speelveld breed gehouden werd en Hoogenboom en vleugelverdediger Nick van den IJssel veelvuldig op avontuur konden gaan hing een tweede doelpunt in de lucht. Maarten van Putten schoot namens de bezoekers nog wel hard naast het doel, maar namens de gastheren kwamen Evers en Griffioen (ook geel) in scoringposities. Een kopkans voor Sven Rietveld werd door doelman Tijn Kraak tenietgedaan ten koste van een blessure voor de aanvaller.

Verdediging op orde

Verdedigend stond de thuisploeg goed en aanvoerder Ivo Anbergen toonde zich een waardig voorbeeld voor zijn maten. Want strijd was er voldoende en het publiek gaf overduidelijk uiting aan haar chauvinistische voorkeur. De sfeer was positief en geladen. De aanhangers van de thuisclub kwamen nog het minst aan hun trekken. Zij zagen hun favorieten falen op het belangrijkste onderdeel van het spelletje, namelijk het scoren. Waar Van den IJssel en Hoogenboom zich uitleefden in hun zoektocht naar de achterlijn -en vaak met succes- lieten de afmakers-van-dienst het in het eerste bedrijf afweten. Bij de rust was er dan ook nog geen gat van betekenis geslagen; 1-0

Meer speelruimte

RKDES zocht met Rick Verkuijl in de ploeg meteen de aanval en dat leverde Oudewater veel speelruimte op. Griffioen verscheen eerst zelf alleen voor doelman Kraak, legde pal hierna de bal panklaar in de doelmond waar medespelers ontbraken en kon zich aangespeeld door verre passes van vooral Sven Rietveld uitleven. Dit alles echter zonder voor de Kudelstaarters kwalijke gevolgen, omdat de eindpass steevast het euvel was. Rond het uur moest doelman Kraak een gekruld schot van Hoogenboom in twee keer onschadelijk maken. De strijd werd allengs vinniger en de eerste kaarten werd door de prima fluitende Blaak uitgereikt. Naarmate de wedstrijd vorderde vergrootten de bezoekers de druk en moest Oudewater iets meer achteruit. Pal nadat Janmaat bijna de 2-0 op het bord had gekregen, sloegen de bezoekers toe. Uit de tweede hoekschop op rij kopte verdediger Luuk Westerman de bal via de onderzijde van de lat binnen; 1-1 (74e min). Met een ‘spetter’ van wel dertig meter stelde Kick van Zuijlen de doelman vervolgens op de proef. Diens vuisten voorkwamen een Oudewaters doelpunt tot tweemaal toe. Verdere pogingen van de Oudewaternaren om nog binnen de reguliere speeltijd de strijd te beslissen leden schipbreuk. Ook de poging van Sebastiaan Evers die in de slotseconden rakelings naast schoot.

Verlenging

Twaalf minuten golfde de partij tijdens het eerste deel van de verlenging op en neer. De helden oogden vermoeid en op een schot(je) van Lars Janmaat na kwam de doelman van RKDES niet in gevaar en ook Kaj van den Heuvel had weinig te doen. Toen viel opeens een doelpunt. Ingeleid door Ivo Anbergen die de dieptepass verzond nadat Sven Rietveld zijn opponent op het verkeerde been had gezet en er na ontvangst van de snijdende pass korte metten maakte met de pogingen van doelman Kraak om onheil te voorkomen; 2-1 (102 min.). De strijd was gestreden en in de laatste, niettemin zenuwslopende fase, wist de ploeg uit Kudelstaart geen vuist meer te maken. Nadat Willem laLau in minuut 107 bij de tweede paal een assist van zijn familielid net miste, zorgde de laatste invaller aan Oudewaterse zijde -Tim Goes- voor een perfect eind aan de partij door te elfder ure de 3-1 op het bord te brengen (119e min).

EMM’21

Wordt de volgende tegenstander en tevens laatste horde naar het nieuwe verblijf in de 2e klasse het komende seizoen. In de reguliere competitie werd tot tweemaal toe verloren, dus Oudewater kan de borst nat maken.

Ook het doelpunt van onze weekpupil was uitermate fraai, klasse Seth !

 

Oudewater; Kaj van den Heuvel, Nick van de IJssel, Bob Appels (Walter van der Neut), Kick van Zuijlen, Micha Hulst (Jesper van der Zwart), Ivo Anbergen, Sjoerd Wiltenburg (Simon laLau), Sven Rietveld, Thomas Hoogenboom (Tim Goes), Sebastiaan Evers (Willem laLau), Bart Griffioen (Lars Janmaat).