Oudewater – Zwammerdam 0-4

Nacompetitie en lijfsbehoud

Zwammerdam, altijd lastig! Ging de FC ook in de uitwedstrijd niet onderuit tegen de potige Dammers? Oudewater had tot vorige week nog het nobele streven om op de tweede plaats te eindigen hetgeen een wat betere uitgangspositie zou geven bij het begin van de nacompetitie. Het doel van de bezoekers was niet anders dan punten pakken om daarmee nacompetitie voor degradatie te ontlopen.

Voetballiefhebbers hadden zich de gang naar het Markveld kunnen besparen. Hetgeen de aanwezigen voorgeschoteld kregen was ver beneden de maat. De Oudewaternaren konden als excuus aanvoeren dat er een lange lijst aan geblesseerde spelers ontbrak en voor de bezoekers gold dat strijden om lijfsbehoud vooral gebaseerd moet zijn op inzet. In de laatste competitieronde vallen de beslissingen. Zwammerdam had de punten hard nodig en bovendien de medewerking van de concurrenten in de onderste regionen van de ranglijst. In dat aspect werden ze op hun wenken bediend. De staartploegen lieten de punten liggen en de Oudewaternaren hielden na een voor de bezoekers ideale wedstrijdstart in de slotminuten open huis. Al in de 2e minuut wisselde middenvelder Simon LaLau een applaus opleverende actie (schijnbeweging) af met het inleveren van de bal aan een tegenstander. Donny van der Neut wist hier wel raad mee en schoot de bal onhoudbaar in de hoek naast doelman Arnold de Ruyter; 0-1. In een poging snel iets terug te doen liep Bart Griffioen met dank aan De Bruin tegen een blessure op (vervanger Marc Oosterwijk) en kende scheidsrechter Hoogerbrugge weinig coulance met verdediger Niek Sluijs die zijn eerste overtreding tot zijn afgrijzen met een gele kaart bestraft zag worden (17e min) en dienaangaande in ieder geval de eerste (na)competitiewedstrijd zal moeten missen.

Onmachtig

Oudewater creëerde weliswaar een optisch veldoverwicht maar was onmachtig om ook maar iets te creëren in het doelgebied voor Emile Samsom. De uitvallen van de Zwammerdammers oogden daarentegen een stuk gevaarlijker en waren bovendien talrijker. In hachelijke situaties kwam de thuisploeg een aantal keren goed weg. Ook weigerde Dammer Sander Schmand in de 28e minuut -na de traditionele drinkpauze- een reuze mogelijkheid te verzilveren. Sjoerd Wiltenburg voorkwam een doelpunt door een wilde solo van Kremer te stuiten ten koste van een blessure en aan Oudewaterse zijde verscheen laatste verdediger Björn Stalvord al bij vlagen in de voorste linie in een poging de stootkracht te verhogen. Pas tegen het rustsignaal drong Oudewater wat nadrukkelijker aan. Na een scrimmage in de buurt van de linkerpaal schoot de mee opgekomen Walter van der Neut (die wel zijn niveau haalde) over en ook een actie van aanvoerder Van Sprundel oogde gevaarvol. In deze fase etaleerde Zwammerdam over het counterwapen te beschikken. Linkerspits Justin Bons verscheen voor een ‘leeg’ doel (een doel zonder doelman dus) maar trof de op de lijn staande Björn Stalvord.

Nat gras en droge kelen

Op een verse mat (gesproeid en wel) startte het tweede bedrijf. Niek Sluijs, licht aangeslagen, was vervangen door Milad Hesari. Weer toonden de bezoekers meer kracht in de persoonlijke duels met balbezit als resultaat. Het niveau werd er niet beter op en tot aan de gedwongen drinkpauze, het was inmiddels +30 graden, vielen er nauwelijks zaken voor die het noteren waard waren. ‘Het is een slechte wedstrijd’, verklaarde de groundsman van de thuisploeg die het gemillimeterde gras had geleverd. Pas nadat Arnold de Ruyter in de 74e minuut een een-tegen-een situatie had overleefd, kwam er weer wat vuur in de strijd. Het waren echter de bezoekers die dit ontstaken. Na 80 minuten lobde Toine Kremer de bal van ver tegen de binnenkant van het zijnet; 0-2. Terwijl Björn Stalvord (scoorde ook een voldoende) in een poging de zaak alsnog recht te zetten in de voorste linie verscheen werd het achterin ‘open huis’. Invaller Koen Woudenberg omspeelde doelman de Ruyter en bezorgde Daniël van Leeuwen een niet te missen kans; 0-3 (82e min) en nog geen minuut later zorgde hij persoonlijk voor de 0-4. Oudewater oogde afgedroogd. De plek voor de nacompetitie kwam door dit resultaat niet in gevaar, omdat Kagia door de 3-1overwinning op BSC de marge bij lange na niet wist weg te werken. In de eindstand kwam Oudewater door dit resultaat op de vierde plaats. In de derde periode zijn de 17 punten die een tweede plek opleverde voldoende om een gooi te wagen naar het tweedeklasserschap, hoewel je nu gerust een vraagteken kunt zetten, immers zoals er nu geacteerd wordt vraag je jezelf af of je daar wel thuis hoort! Voor Zwammerdam was er blijdschap vanwege de handhaving in de derde klasse.

Naar alle waarschijnlijkheid is de eerste wedstrijd in de nacompetitie er een tegen de (nu nog) tweedeklasser Lugdunum uit Leiden.

Het enige scoringsmoment aan Oudewaterse zijde was toen pupil-van-de-week Wessel van Vliet de Zwammerdamse doelman Samsom kansloos liet. Klasse Wessel !

Opstelling Oudewater; Arnold de Ruyter, Walter van der Neut, Björn Stalvord, Niek Sluijs (46. Milad Hesari), Ties van de Werf, Simon LaLau, Mike Rijsbergen, Sjoerd Wiltenburg, Tim Goes, Wouter van Sprundel (aanv), Bart Griffioen (11.Marc Oosterwijk)