Oudewater – Focus’07 1-1

In de uitwedstrijd tegen de ploeg uit Culemborg liep het allemaal niet zo lekker met een 4-2 nederlaag als gevolg. Een echte bliksemstart bleef dit keer uit, er werd in eerste instantie door de Oudewaternaren wat behoudend gevoetbald waardoor Focus in de beginfase een licht overwicht had. Langzamerhand kreeg Oudewater meer grip op de wedstrijd en verdiende een voorsprong. Toch keken ze na een uurtje voetbal tegen een achterstand aan. Pas 6 minuten voor het einde van de officiële speeltijd wist FCO langszij te komen. Toen acht minuten nadien het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Draaijer weerklonk, was er niettemin sprake van enige teleurstelling. Oudewater had zich over de hele partij bezien tekort gedaan. Een cruciaal moment was de overtreding geweest waarmee de Culemborgse doelman Michel Sprong in de 26e minuut ver buiten het eigen strafschopgebied de doorgebroken Bart Griffioen ten val bracht. De scheidsrechter-van-dienst was duidelijk ietwat te coulant en trok slechts een gele kaart. Bij die ‘misser’ bleef het, ondanks wat kleine twijfelgevalletjes. Voor het overige trad hij streng doch rechtvaardig op, stuurde hij in de eindfase Focus’ Mike van Kraaij naar de kleedkamer en was hij onverbiddelijk bij de ruziemakende Simon LaLau (FCO) en Nick van der Horst (Focus), beide spelers zag het even geel voor de ogen.

Kantelmoment

Het had wat voeten in aarde alvorens de spelers gewend waren aan het enigszins hobbelige veld waarop de bal niet lekker liep. Het snelle en technisch vaardige middenveld van de bezoekers voelde zich er als eerste thuis, maar echte mogelijkheden wist Focus niet te creëren. Twee schotpogingen van Bart Griffioen schudde de thuisploeg wakker. De tweede leverde een corner op met een scrimmage tot gevolg waarbij de bal tot vier maal toe werd ingebracht. Het was een kantelmoment in de eerste helft. Griffioens schot in de loop leverde de vierde corner op en na een vrije trap van linksachter Djardo Boele stond doelman Sprong precies op de juiste plek bij de eerste paal. Oudewater trachtte na de gele kaart voor de Culemborgse goalie de druk op de defensie te vergroten en dat lukte. Focus moest zich beperken tot tegenstootjes en zag verdediger Niek Sluijs maar net over koppen (34e min) en Bart Griffioen vanaf de rand van het strafschopgebied de paal naast de doelman raken (43e min). Bij het rustsignaal onderstreepte zes genomen hoekschoppen het overwicht.

Op eigen helft

De openingsset van de thuisploeg was een poging van rechtsbuiten Mike Rijsbergen die de bal ineens uit de lucht inschoot. De bal landde niet op de plaats van bestemming. Aan de overzijde schoot spits Ayo Pater in kansrijke positie naast het doel van De Ruyter. Het lukte de Oudewaternaren gaandeweg weer de tegenstander op de eigen helft te houden. Bart Griffioen ontwikkelde zich met zijn rushes tot een ware kwelgeest voor Culemborgse verdedigers die hem op hun beurt ten koste van alles -ook kaarten- trachtten te beteugelen. Nadat Focus’ Wammes eerder nog het zijnet had getroffen, sloegen de gasten in de 63e minuut echt toe. Uit een van de zeldzame tegenstoten schoot Nick van der Horst de bal diagonaal vanaf de rechterzijde in de touwen; 0-1. Joost Miltenburg antwoordde namens Oudewater met een vrije trap die maar net over ging en Djardo Boele legde een vrije trap slim, maar zonder schade, bij de verste paal. De wegens een blessure op de bank aanwezige Menno Venhof kwam Mike Rijsbergen vervangen en Oudewater voerde de druk op. De jacht op de gelijkmaker was geopend. Ook Sjoerd Wiltenburg maakte zijn rentree en hetzelfde gold voor Ties van de Werf. Hoekschoppen, kopballen, geblokte schoten en rushes, kortom alle middelen werden van stal gehaald om toch tenminste de gelijkmaker te realiseren. De toeschouwers moesten geduld oefenen tot de 84e minuut. Toen ondernam Menno Venhof een rush naar de achterlijn en vandaar bediende hij de buiten de zestienmeter staande Joost Miltenburg. Tegen diens dropkick was doelman Michel Spong niet bestand. Mede doordat een van de verdedigers de bal licht beroerde; 1-1. Na een rode kaart voor Mike van Kraaij (Focus) -overtreding op Griffioen-, een gele voor Issouf Coulibaly en een kopbal van Joost Miltenburg die over het doel zeilde, blies de arbiter voor de laatste maal. Het punt was meer dan verdiend en eigenlijk iets te weinig voor een fel strijdend Oudewater!

Opstelling Oudewater; Arnold de Ruijter, Walter van der Neut (83. Ties van de Werf), Nike Sluijs, Joost Miltenburg, Djardo Boele (78 Sjoerd Wiltenburg), Simon LaLau, Mike Rijsbergen (71. Menno Venhof), Wouter van Sprundel, Tim Goes, Mike Snel, Bart Griffioen.

Het uiterst fraaie doelpunt van Joep Schoonderwoerd onze pupil van de week was een mooi begin van deze voetbal middag, goed gedaan Joep!