Oudewater – Van Nispen 0-3

Voetbal is een bezigheid met vele facetten. Fysieke kracht is er daar een van. Tijdens de wedstrijd waarin het Zilkse Van Nispen alsnog de tweede periode op zijn naam bracht was de lichamelijke kracht uiteindelijk de doorslaggevende factor. De mannen uit De Zilk waren stuk voor stuk uit de kluiten gewassen en gebruikten die kracht ook op een bijzondere wijze. Verdedigend beslisten ze veel duels in hun voordeel nadat de in de beginfase van de wedstrijd de grenzen die scheidsrechter Westenbroek stelde hadden ‘verkend’. Na twee mondelinge vermaningen en een waarschuwende vinger wisten de Van Nispenaren exact hoe ver ze konden gaan. In het bijzonder Oudewater-aanvoerder Menno Venhof moest dat aan den lijve ondervinden. De arbiter-van-dienst zou 90 minuten lang dezelfde maatstaf hanteren. De bezoekers, op jacht naar het veilig stellen van de bovenste positie in de tweede periode, beschikten bovendien over veel aanvallende snelheid die met name werd toegepast om eenvoudig ogende counters te produceren. Zo dreigend was dit wapen dat de Oudewaternaren er niet over peinsden verdedigende risico’s te nemen.

Snelle openingstreffer

Ook niet, nadat de bezoekers al na 9 minuten spelen de openingstreffer produceerden. Een inzet verdween via het lichaam van doelman Remco Rietveld tegen de deklat waarna middenvelder Van der Plas koppend de rebound voor zijn rekening nam; 0-1. De wedstrijd werd terstond een stuk levendiger en de duels heviger. Vooral centrale verdediger Van der Vlugt liet zich hierbij danig gelden. Doelpuntenmaker Van der Plas stiftte de bal nog boven op de lat, maar allengs kwamen de gastheren steeds meer in de buurt van het heiligdom van Sven van Hensbergen. In de afronding ging het echter niet zoals coach Harrie Akkermans hoopte. Wel moesten twee Oudewaterse spelers een gele kaart incasseren, Walter van der Neut opende het bal na een te felle sliding in de buurt van de middenlijn en zijn kompaan LaLau na een ogenschijnlijk correct ogende bloktackle. Als gezegd, de bezoekers ontsprongen de dans. Het veldoverwicht was langzaam maar zeker voor de technisch vaardiger Oudewaternaren die in de slotminuten van het eerste bedrijf steeds meer hun heil zochten in afstandsschoten. Menno Venhof schoot via Davina Kars over, Sjoerd Wiltenburg zag zijn schot naast gestopt door de goalie en Bart Griffioen’s poging werd te elfder ure geblokt. Met het rustsignaal was de stand onveranderd 0-1.

Fouten afgestraft

Twee wissels wegens blessures en evenzovele omzettingen noopten de bezoekers tot nog meer accenten op de verdedigende activiteiten. Dat was ook nodig doordat Oudewater met veel inzet en werklust uit de kleedkamer was gekomen. Mogelijkheden op de gelijkmaker ontstonden hierdoor, maar leidden niet tot een goal. Dat moesten Van Sprundel, Van der Neut en Wiltenburg (met een kopbal) ervaren. Nog niet had Van Nispen-spits Van der Vlugt een gele kaart opgelopen of de bezoekers doofden de Oudewaterse illusies. Michel Pol onderschepte ter hoogte van de middenlijn een foutieve breedtepass van Van der Neut en liet na een snelle rush doelman Rietveld kansloos; 0-2 (57e min). Nadat Wouter van Sprundel de bal nog over en langs de kruising had gelepeld en doelman Van Hensbergen zonder gevolgen had misgetast na een actie van Bart Griffioen, zetten de mannen uit De Zilk als het ware twee verdedigingslinies neer waar de Oudewaternaren nauwelijks doorheen wisten te combineren. Venhof bleef een doelwit, Griffioen’s actie strandde in het zijnet en een streep van rechtsachter Mike Rijsbergen vloog rakelings naast. Dat was ook het lot van de uithaal van Simon Lalau.

Tegenstoten

Tussen al deze acties door hielden de Zilkse aanvallers de FCO-verdedigers lekker bezig en verschaften daarmee hun makkers de mogelijkheid even op adem te komen. Maar dat niet alleen. Nog niet had de prima spelende Martijn de Goeij door het uitvallen van Björn Stalvord een nieuwe positie toegewezen gekregen of hij verloor het rechtstreekse duel van Jeffrey Koemans. Die kon opstomen naar doelman Rietveld en belandde door diens toedoen (gele kaart) op het gras. Koemans benutte de strafschop zelf: 0-3 (78e minuut). Daarmee was de strijd definitief getreden. Het paste in het verhaal van de wedstrijd dat Menno Venhof 5 minuten voor tijd de hem toegekende strafschop gestopt zag worden door Van Hensbergen.

Derde periode

Als de Oudewaternaren de volgende week de draad weer positief kunnen oppakken is er nog steeds een kans op de derde periode, maar het zal duidelijk zijn dat puntverlies in de nog vier resterende wedstrijden uit den boze is.

Opstelling Oudewater: Remco Rietveld, Walter van der Neut, Joost Miltenburg, Björn Stalvord (Tim Goes), Mike Rijsbergen (Djardo Boele), Martijn de Goeij, Sjoerd Wiltenburg (Milad Hesari), Simon LaLau, Menno Venhof, Wouter van Sprundel, Bart Griffioen

Overigens scoorde onze pupil van de week Senna Veldhuijzen van Zanten een uiterst fraai doelpunt, heel goed gedaan Senna !