FC Oudewater – Olympia 5-1

Het moet wel zeker zo’n tien jaar of langer geleden zijn om een treffen tussen de Olympianen en Oudewaternaren te kunnen memoreren. Wat velen zich nog kunnen herinneren is dat het immer felle potjes voetbal waren. De aanvang van de partij op het echte gras werd gekenmerkt door twee ploegen die niet van plan waren veel weg te geven. De dadendrang beperkte zich dan ook tot welgeteld vier mogelijkheden in de eerste 20 minuten. Mohandis Nadir miste namens de bezoekers het doel van Kaj van den Heuvel op een tiental centimeters en zijn ploeggenoot Laurens Bogaard had een halve omhaal in zijn repertoire. De gastheren kwamen tot welgeteld een afstandsschot en een enkele hoekschop. Aansluitend brak Olympiaan Lion van de Velde de ban door ongecoördineerd optreden van de FCO-defensie genadeloos af te straffen; 0-1 (19e min.). FCO trachtte met switchende buitenspelers de Gouwenaars in de war te brengen en na een snelle omschakeling vanuit een afgeslagen Goudse hoekschop werd Sven Rietveld precies op tijd gelanceerd. Met gevolgen, want hij joeg de bal langs doelman Ingmar Bogers; 1-1. Scheidsrechter Duarte liet zich niet overtuigen door het signaal en de boodschap van grensrechter Van der Valk; 1-1 (26e min.). Vier minuten later namen de Oudewaternaren de leiding met een juweel van een doelpunt. Lars Janmaat leverde de bal af ter hoogte van de tweede paal en daar kon Bart Griffioen de bal   in een keer op de pantoffel nemen; 2-1 (30e min.)

Zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen van de thuisclub groeide zichtbaar. Op het middenveld zette Ivo Anbergen de lijnen uit en verrichtte eenieder veel werk op het steeds zwaarder wordende veld. Heel veel “vuil” maar ozo nuttig werk werd verzet door Sjoerd Wiltenburg. Acht minuten voor de pauze werd Willem La Lau vanaf het middenveld aangespeeld. Hij wist de bal uiteindelijk bij een duel onder controle te krijgen en haalde uit zoals het een spits betaamt; 3-1 (37e min). Het overwicht bleef tot aan de rust gehandhaafd met mogelijkheden voor Micha Hulst (rakelings over) en Sjoerd Wiltenburg die over schoot.

Alles op alles

Jesper van der Zwart kwam voor Bram Noordman (geblesseerd) en terstond lieten de gasten nadrukkelijk merken zich niet kansloos te achten. Zij demonstreerden dat door veel druk te zetten, snel uithalen wanneer de gelegenheid zich voordeed en een aantal hoekschoppen binnen te slepen. FC Oudewater moest terug en zich beperken tot uitvallen ondermeer door de actieve Lars Janmaat. Bij een van de counters trof Bart Griffioen met een diagonale inzet de paal naast Ingmar Bogers. De bezoekers gaven de moed echter niet op, maar gaandeweg kwam er weer meer balans in de strijd. Steeds meer leken de ruimtes open te liggen voor de Oudewaterse voorwaartsen en dat leidde tot een levendig schouwspel. Doelman Kaj van den Heuvel redde na een ruim uur spelen koppend een situatie buiten het zestienmetergebied en met Thomas Hoogenboom voor Willem la Lau etaleerden de thuisspelers naast grote werklust ook grote gretigheid in het aangaan van individuele acties. Soms zelfs iet te! In een laatste poging het tij te keren pleegde de Goudse coach De Jong zijn laatste wissels en stuurde hij aanvoerder Heuvelman naar de voorste linie.  Rond de 70ste minuut viel de toch wel verwachte 4-1, via een steekbal van Walter van der Neut kwam de bal voor de gretige voeten van de benjamin in de Oudewaterse selectie Thomas Hoogenboom welke vervolgens doelman Bogers kansloos liet.

Kers op de taart

Een volgend Oudewaters doelpunt in de 76e minuut verkreeg de kwalificatie ‘buitenspel’ en aansluitend wisten respectievelijk Sven Rietveld en Lars Janmaat de bal niet over de doellijn te krijgen en kwam Bogers als overwinnaar uit de strijd. Met het uitbouwen van de voorsprong wachtten de Oudewaterse spelers tot de 90 minuten al op het bord stonden. Want net voordat het echt donker werd zette Lars Janmaat nog even een kers op de taart. Hij bekroonde zijn en in wezen de wedstrijd van het hele team met een vijfde doelpunt. Na een steekbal van Nick van den IJssel op Thomas Hoogenboom die eerstgenoemde netjes de kans bood om te scoren. Het werd overduidelijk gemaakt dat de winst tegen het Goudse Olympia niet gestolen was, want ook in het laatste kwartier van de partij waren de mogelijkheden op het vergroten van de afstand ruimschoots aanwezig. Samen met invaller Wouter van Sprundel die ook een rol speelde bij deze treffer werd het feestje gevierd en kon er na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Louis Duarte -specialist in het hanteren van de voordeelregel en een voortreffelijke leidsman-  worden gefeest. Eindelijk werd de reeks van magere verliespartijen -een doelpunt verschil- een halt toegeroepen. Het publiek monterde er volledig door op en een vleugje optimisme was niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar.

FC Oudewater;

Kaj van den Heuvel, Bram Noordman (Jesper van der Zwart), Walter van der Neut, Simon la Lau, Micha Hulst, Sjoerd Wiltenburg, Lars Janmaat, Ivo Anbergen, Bart Griffioen (Walter van Sprundel), Willem la Lau (Thomas Hoogenboom), Sven Rietveld (Nick van den IJssel).

Pupil van de week

Onze Giel Bau scoorde uitermate fraai ook een doelpunt tegen de toch voortreffelijke Goudse doelman! Klasse Giel!