Oudewater – SPV’81 2-1

Drie punten pakken, kort douchen en dan omkleden en invoegen in de carnavalsoptocht. Voor de meerderheid van de spelers van Oudewater leek dat een aantrekkelijk scenario. De carnavalskostuums hingen bij wijze van spreken al aan de haakjes en vertoonden een grote veelkleurigheid en diversiteit. De optimistische sfeer voorafgaand aan het om twaalf uur startende voetbalfestijn kon bovendien worden versterkt door de wetenschap dat aan de zijde van de -inschikkelijke- tegenstanders door blessures liefst vier vaste waarden ontbraken. Zowel Jan Doeland, Christian de Vos, Ruben Vermeulen als Kees de Ruyter ontbraken op het appel toen het eerste fluitsignaal van de jeugdige arbiter Brouwer weerklonk. Ook bij de Oudewaternaren was niet iedereen op het appel aanwezig, maar de brede selectie van de thuisploeg maakt het mogelijk om toch op een redelijk niveau te acteren. Gedurende de eerste tien minuten hadden de Polsbroekers aan een strook van een 35-tal meters meer dan voldoende om hun spelopzet te demonstreren; verdedigen was de norm en het loeren op een counter de aanvallende optie. Sander Koolwijk benutte die gelegenheid na 10 minuten en sleepte een hoekschop binnen. De thuisploeg had er inmiddels al drie opzitten en zou gaandeweg gaan grossieren in corners. Achterin benutten de Oudewaterse verdediging de ruimte en tijd om het speeltuig omzichtig naar de voorste gelederen te verplaatsen. De vaak onbaatzuchtige houding van de voorwaartsen was er debet aan dat het ‘gebrei’ niet van de lucht was en beslissende eindpasses niet tijdig werden verzonden.

Verkleumd
Maar ook de Polsbroekse verdedigers met doelman Johan de Vos aan het hoofd toonden van wanten te weten. Zo verijdelde De Vos met een vuist een inzet van Wouter van Sprundel en had Sander Koolwijk een ultieme sliding in huis waarmee een beslissend ogende eindpass van Mike Rijsbergen tot hoekschop werd gedegradeerd. Oudewater-doelman De Ruijter moest ondanks weinig werkzaamheden op zijn qui-vive blijven. Na 20 minuten moest hij de bal van de voeten van Rens Wiltenburg plukken. Het openingsdoelpunt hing boven de wedstrijd, maar in de afronding bleef de thuisploeg slordig en dat gold ook voor het niveau van de voorzetten in de Polsbroekse doelmond. Acht minuten voor rust werd de ban niettemin gebroken. Eerst leverde een rush van Van Sprundel een hoekschop op en in het vervolg op deze corner liet Djardo Boele de bal precies op het hoofd van Laurens de Vor belanden. De kopte tegendraads langs De Vos; 1-0. Een afstandsschot van Joost Miltenburg later floot de scheidsrechter voor de theepauze en kozen de vijftig langs de lijk verkleumde toeschouwers de beschutting van het clubgebouw.

Slordig
Niek de Wit zag zijn plaats al snel worden overgenomen door Sander van der Vlist, Kwakkenbos blesseerde zich en voor Oudewater-doelman De Ruyter was er een gele kaart na een overtreding buiten het zestienmetergebied. Met die gegevens moesten de toeschouwers het eerste kwartier doorkomen. SPV speelde iets meer van het eigendoel af en zag Oudewater’s Nick van den IJssel na 58 minuten doelman de Vos met een schuiver op de proef stellen. De Polsbroekse goalie voorkwam erger ten koste van een hoekschop. Bijna in dezelfde minuut was hij echter kansloos op een inzet van Mike Rijsbergen die een voorzet van de mee opgekomen Van Sprundel uit de lucht op de slof nam; 2-0. Voor Oudewater leek het overschakelen op de modus carnaval voor de hand te liggen. Er werd meer op balbezit geacteerd, maar meer dan wat corners leverde die speelwijze niet op. Omdat met reële scoringskansen slordig werd omgesprongen. Van SPV heb je pas gewonnen als het laatste fluitsignaal geklonken heeft. Dat gebeurde ook deze middag weer.

Billenknijpen
Waar Oudewater de mogelijkheden liet liggen, sloegen de Polsbroekers plotseling toe. In de 74e minuut kon Sander Koolwijk de bal beheerst achter De Ruijter schuiven na een voorzet op maar van Rens Wiltenburg; 2-1. De gevolgen waren tweeërlei. Bij SPV leefde het geloof op een beter resultaat terstond op en van de gastheren maakte zich een zekere mate van schrik meester. Simon LaLau kwam voor Laurens de Vor en ook Gijs Kautz maakte zijn rentree (voor van den IJssel). Polsbroek-trainer Frits van Dijk zette Bastiaan van Dijk en Marco Slingerland in het veld. Tot hachelijke momenten leidde dit alles niet meer. Bij Oudewater leek men toch wel tevreden met het eindresultaat. Aan de gezichten op de praalwagens viel niets af te lezen. De mededingers voor de posities in de top van de ranglijst maakten overigens eveneens geen fouten. Volgende week tegen medekampioenskandidaat Hazerswoudse-boys zal er zeker uit een ander (bier)vaatje moeten worden getapt!

Opstelling Oudewater: Arnold de Ruyter, Joost Miltenburg, Mike Snel, Djardo Boele ( Niek Sluijs), Martijn de Goey, Bart Griffioen, Mike Rijsbergen, Menno Venhof, Laurens de Vor (Simon la Lau), Nick van den IJssel (Gijs Kautz)

De pupil van de week Alexander Otten opende de wedstrijd met een fraai doelpunt tegen SPV-doelman Johan de Vos.