Alphia – FC Oudewater 1-1

De naam van Alphiaan Luuk Samsom was voor de wedstrijd de meest besprokene. Zijn door de KNVB wel heel gemakkelijk toegestane overschrijving van de buren -vierde divisionist ARC- naar de tweedeklasser Alphia zo halverwege de competitie neigde naar een gevalletje competitievervalsing. Ook na afloop van de partij werd zijn naam veelvuldig genoemd. De speler met die naam was in de 53e minuut in het veld gekomen om de Oudewaterse dadendrang een halt toe te roepen en mocht tien minuten later naar de kleedkamer op basis van een overtreding en een ongewenste reactie op de toegekende gele kaart. Scheidsrechter Bas Persoon was daar niet van gediend. Hij had in feite nog geen bal geraakt!  Het gevolg was dat de op de gelijkmaker -of meer- jagende bezoekers een kwart wedstrijd lang tegen een tiental moesten strijden. Het resultaat van alle inspanningen vertaalde zich uiteindelijk in een door Sebastiaan Evers gescoorde gelijkmaker, met een kopbal uit een hoekschop;1-1 (71e minuut)

Switchend Oudewater

De Oudewaternaren begonnen met vier louter aanvallend ingestelde spelers die door het voortdurend van positie wisselen bressen probeerden te slaan in de Alphense verdediging. Die echter beschikte over de slimme en geroutineerde Dion Duurham die zich niet alleen onderscheidde door pittige ingrepen maar ook de buitenspelval wist te bedienen. Menig diepteballetje kon hierdoor op een vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter rekenen. Daarenboven toonden de Oudewaterse spelers zich niet bepaald schotvaardig. De bezoekers hadden het duidelijk minder naar hun zin op het kunstgras. Met vreemde capriolen en mislukte slidings tot gevolg. Nadat aanvoerder Ivo Anbergen zijn kopbal over de lat bij doelman Perry van Cassel had zien vliegen en Sebastiaan Evers een scoringsmogelijkheid door een subtiel onopgemerkt duwtje van Duurham tenietgedaan zag worden, waren het de gastheren die uit een hoekschop toesloegen. Thymo de Kruijff stond precies op de goede plaats toen de corner over de uitgestoken hand van doelman Kaj van den Heuvel waaide; 1-0 (23e min.). Op jacht naar de gelijkmaker zag Oudewater dat een pass van Sven Rietveld net niet de aanstormende Bart Griffioen in stelling kon brengen om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Terwijl de respectievelijke trainers ruzieden over een bal die al dan niet uit was geweest en linksachter van der Neut tegen een gele kaart opliep, bleef de gelijkmaker in de lucht hangen. Doelman Van Cassel klaarde echter grabbelend een gevaarvolle situatie en een snelle Oudewaterse counter met Sven Rietveld in de hoofdrol eindigde met een inzet die langs de verste paal verdween. Dat het uiteindelijk slechts 1-0 bij rust was kwam op het conto van Oudewater goalie Van den Heuvel die in de slotminuten van het eerste bedrijf een goed getimede uitloopactie ten beste gaf en ook nog eens een inzet van dichtbij van linkerspits El Jaouad smoorde.

Offensief

Met Lars Janmaat en Nick van den IJssel voor respectievelijk Thomas Hoogenboom en Van der Neut koos de Oudewaterse leiding voor een wat stabielere veldbezetting. Dat had als resultaat dat het allereerst hoekschoppen regende op het Alphense doel en er bovendien gelegenheid was de eveneens als hoekschoppen aankomende verre ingooien van Jesper van der Zwart van een doeltreffend vervolg te voorzien. Alphia gaf verdedigend echter geen krimp, maar bracht wel een nieuwe pion op het middenveld in om de Oudewaterse dadendrang wat af te remmen. Het was Luuk Samson. Als vermeld was diens optreden van korte duur en kon Oudewater bijna een half uur tegen tien man opereren. Dat leverde in de 71e minuut de gelijkmaker op. In het verdere verloop van de strijd deden de mannen van Redel/De Rijk er alles aan op de extra competitiepunten binnen te halen. Libero Kick van Zuijlen kopte rakelings over en in de 86e minuut zag Evers zijn inzetten tot tweemaal toe gepareerd. Op een voorzet van Nick van den IJssel kwam Rietveld een voetje tekort en een sportief luchtduel tussen de doelman en Ivo Anbergen werd in blessuretijd door Van Cassel gewonnen. In totaal werd er bijna acht minuten doorgespeeld. Daarmee werd de vertragingstactiek -vol voorgewende blessures- van de gastheren enigszins bestraft.

Oudewater: Kaj van den Heuvel, Walter van der Neut (Nick van den IJssel), Ties van de Werf, Jesper van der Zwart, Ivo Anbergen, Sjoerd Wiltenburg (Willen la Lau), Bart Griffioen, Sebastiaan Evers, Sven Rietveld, Thomas Hoogenboom (Lars Janmaat}.