Het getal 100 is een cardinaal (hoofdtelwoord), in het Hebreeuws ´meah´. In de verte vinden we dit woord terug in het Jiddische ´meier´, de aanduiding voor 100 gulden/euro, die vanuit Amsterdam gemeengoed werd in heel ons land.  In het Latijn is 100: Centum, weergegeven met de letter C. Je vindt de C terug op veel  gevels van oude gebouwen, wwar het bouwjaar in Romeinse cijfers wordt aangegeven. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld centimeter, centigram en centiliter. Onze cent is een honderste deel van een Euro. Het Griekse woord voor 100 is: hekaton, waarin we het woord hecto herkennen, een voorvoegsel dat gebruikt wordt om een factor 100 (= 10 x 10) aan te geven. In de wiskunde is 100 een Harshadgetal, d.w.z. het is een geheel getal dat deelbaar is door de som van zijn cijfers. Het woord ´harshad´ komt uit het Sanskriet en betekent: ´grote vreugde´. Ook is 100 de som van de eerste negen priemgetallen: 2+3+5+7+11+13+17+19+23. 100 geldt ook als referentiewaarde. Het gemiddelde IQ van de mens is 100. We spreken van een percentage naar het Frans pour cent: per honderd. Ook in de bijbel is het getal 100 een belangrijk gegeven. Zo kreeg Abraham op zijn honderdste een zoon: Izak. Het atoomnummer van Fermium (Fm). Het aantal jaren in een eeuw. Het aantal graden Celsius waarbij water bij een luchtdruk van 1,0 atmosfeer zijn kookpunt bereikt. Nummer 100 is een verhulde aanduiding van het toilet. 100 procent betekent geheel of helemaal af. 100 meter is de kortste sprintwedstrijd tijdens het hardlopen. Aantal jaren dat wordt aangeduid bij een ivoren jubileum. De maximumsnelheid in km/uur op een groot aantal autowegen. Een streek in de gemeente Loppersum, zie Honderd (Loppersum).

In de voetbalsport is het getal 100 een mijnpaal. Wanneer een team 100 of meer goals maakt, wordt dit als opmerkelijk beschouwd. Als men 100 of meer doelpunten moet incasseren is degradatie bijna altijd een feit. Letterlijk een afgang. De vets van de FC Oudewater – toen zij nog OVS waren –  kregen ooit meer dan 120 goals tegen in een competitie van slechts 10 clubs. Dit seizoen gaat het niet veel beter. Na 25 wedstrijden schuren we inmiddels dicht tegen de 100 aan: om precies te zijn 96. Afgelopen zaterdag mocht het team aantreden tegen  koploper Moerkapelle. Het DWF telde slechts 12 spelers. De overige 9 waren op vakantie, geblesseerd of hadden andere verplichtingen. De zon scheen fel en veld 5 lag er weer prachtig bij. Met veldspeler Martin van Vliet op doel – met alle respect – beloofde het een hele lastige middag te  worden. Met de rust stond het reeds 0-4. Martin was overigens  aan  geen enkele goal schuldig.

De blauw-witten hadden hun vizier niet scherp staan, anders waren de dubbele cijfers al op het scorebord verschenen. Na de thee was de energie op bij de meesten. Tot op het allerlaatste moment bleven Richard en John echter jagen op de bal. Ook Jeroen kon de grote nederlaag moeilijk verkroppen en haalde vlak voor tijd zijn directe tegenstander nog eens flink onderuit. Ondertussen was  de opponent verder uitgelopen naar 0-8. Gelukkig vond men het toen welletjes en Moerkapelle schakelde een versnelling terug. Op het tandvlees sleepten we ons naar het eindsignaal. Gelukkig brachten de slotminuten nog een klein lichtpuntje. Bij een schaarse uitval van de FCO werd een voorzet van rechts  door spits Martin de Waal op fenomenale wijze in de verre hoek gekopt. Eén om in te lijsten! Het bier smaakt ondanks de afstraffing van 1-8 goed. Richard keek wat beteuterd. Hij keek al uit naar de laatste wedstrijd tegen PKC. Zou de tegenstander uit Rotterdam clementie tonen en ons de 100 tegengoals besparen? Volgende week kunt u lezen hoe wij het seizoen tot een einde hebben gebracht. Man of the match werd Simon. Ondanks zijn flegmatieke attitude behoorde hij vandaag tot de upper class.