FC Oudewater – Aarlanderveen 1-3

Naar alle waarschijnlijkheid hadden de Oudewaternaren een andere seizoenstart in gedachten dan te beginnen met een 1-3 nederlaag tegen promovendus Aarlanderveen. Deze vereniging komt voor het eerst in haar bestaan uit in de derde klasse en had in het bekertoernooi al een visitekaartje afgegeven door van zowel Woubrugge als WDS te winnen. De thuisclub startte niet alleen met een minuut stilte, maar ook de vlaggen op het Markveld hingen halfstok wegens het overlijden van zondag-speler George Dickerson. Twee spelers ontbraken op het appel omdat zij nog een schorsing moesten uitzitten en juist deze twee -Menno Venhof en Simon LaLau werden node gemist. Bovendien kon trainer Akkermans geen beroep doen op Nick van den IJssel en Mike Snel en de in het buitenland verblijvende Niek Sluijs en Joost Miltenburg. Het maakte de keuzes rond de beginopstelling eenvoudiger, maar dat was slechts een schrale troost. Van meet af aan bepaalden de bezoekers waar het spel zich afspeelde en ook direct werden de visitekaartjes afgegeven, Spits el Bouazatti eiste alle aandacht van het verdedigingsduo Van der Zwart/Kooman op en Fahri Margoum leefde zich uit in indrukwekkende rushes. Dat hij ook bijzonder irritant acteerde openbaarde zich ietwat later.

Twee kansen in een helft

Toch kwamen de onder druk staande Oudewaternaren verrassend aan de leiding. In de 7e minuut ontving aanvoerder Wouter van Sprundel een passje door het centrum en hij voorzag dat van een fraai vervolg. Doelman Du Chatinier was kansloos; 1-0. Pal hierna werd Wouter tot zijn grote verbazing in ideale positie buitenspel gegeven en een daaropvolgende counter stierf een zachte dood. Vanaf dat moment was het in aanvallende zin doodtij. De bezoekers wisten het spel op de Oudewaterse helft te houden, zetten druk en creëerden mogelijkheden. De gelijkmaker was binnen 10 minuten een feit, toen el Bouazatti met een steekpassje door het midden voor doelman Van der Mueren werd gezet. Die was kansloos; 1-1 (17e min). De doelpuntenmaker blesseerde zich kort hierna en moest het na een goed half uur voor gezien houden. Kort hiervoor miste Jorn Poelwijk voor de witgroenen de beste mogelijkheid van de partij door ongewild de bal te controleren in plaats van in de schieten en liep de overijverige Walter van der Neut een gele kaart op na een duel met el Bouazatti. Dat lot was ook Margoum beschoren op basis van zijn gedrag. Tot doelpunten kwamen de gasten niet in deze fase en zowaar hadden de FC Oudewater-spelers nog een onverwacht slotakkoord in petto. Het was Wouter van Sprundel die een diagonaal en hard afstandschot produceerde dat ten koste van een hoekschop kon worden bedwongen. In de nasleep van de Aarlanderveense hoekschop aan de andere zijde werd de poging van Margoum een tweede gele prent te scoren niet gehonoreerd door scheidsrechter De Leeuw. Hij mocht na de thee gewoon blijven meedoen.

Geen opbouw

Ook in het tweede bedrijf schortte het bij Oudewater aan opbouw. Te snel werd de lange bal gespeeld of werd gekozen voor de individuele actie. De ‘veners’ hadden het beste van het spel en mede daardoor de betere mogelijkheden op een voorsprong. Dat gelukte uiteindelijk ook. Maar niet nadat Thimo van der Mueren zich in de 56e minuut had onderscheiden door een verre vrije trap van Robbie Nagtegaal over de lat te werken. De hieruit ontstane hoekschop was de eerste van een reeks van vijf die na 64 minuten spelen de tweede treffer voor Aarlanderveen opleverde. Bij de tweede paal knikte Poelwijk binnen; 1-2. Vijf minuten later was de partij in feite gespeeld toen diezelfde Poelwijk over de as van het veld vier Oudewaternaren op duelkracht wist te verschalken en Thimo van de Mueren passeerde; 1-3. Het antwoord van de thuisploeg was een pegel op de lat van Wouter van Sprundel nadat Walter van der Neut hem hiertoe de gelegenheid had geboden. Met deze laatste als aanjager en twee wissels (Sven Rietveld en Tim Goes) leken de gastheren de druk te verhogen, maar dat was optisch bedrog, omdat Aarlanderveen zich bewust rond de eigen zestien terug liet zakken en slechts Poelwijk en Margoum aanvallend liet staan. Verdediger Jasper Kooman stelde de Aarlanderveense goalie nog een keer op de proef, Mike Rijsbergen leverde een te zachte schuiver af en een vrije trap van Van Sprundel ging over. Een gele kaart voor invaller Bram Egberts na een overtreding op Bart Griffioen was in die slotfase het enige ‘wapenfeit’ van de gasten, die er verdiend met de drie punten vandoor gingen.

Oudewater; Thimo van der Mueren, Walter van der Neut, Jesper van der Zwart, Jasper Kooman, Djardo Boele (75. Sven Rietveld), Mike Rijsbergen, Wouter van Sprundel (aanv), Ivo Anbergen, Laurens de Vor (75. Tim Goes), Sjoerd Wiltenburg, Bart Griffioen.

Noël van Maanen, onze pupil van de week, wist doelman Du Chatinier in twee keer wel te verslaan, goed gedaan Noël !