Heerlijkheid. Kent u die uitdrukking? Bij het woord heerlijk denken we al snel aan de lekkere maaltijd die moeders de vrouw ons voorschotelt. Of aan het heerlijke weer dat, ondanks de beginnende herfst, ons aan het terras blijft kluisteren. Heerlijk kon ook de sigaret zijn, die velen van ons in vroegere tijden opstaken na een evenzo heerlijke vrijpartij. De oude, oorspronkelijke definitie van heerlijk moeten we zoeken in de middeleeuwen. De graaf van Holland en de bisschop van Utrecht gaven grote stukken land aan vermogende heren met de bedoeling deze te ontginnen. In het westen van ons land bestond veel landschap uit moeras en veel water. We spreken voor de duidelijkheid over de 12e eeuw. Deze heren ontgonnen met de bewoners hun landerijen tot landbouwgrond en toen de landarbeiders zich hier gingen vestigen ontstonden de heerlijkheden. Letterlijk betekent heerlijkheid het land van de heer. Deze oefende hier ook zijn eigen rechtspraak uit. In het jaar 1200 was de burggraaf Jacob van Leiden de eerste heer van de heerlijkheid Bleiswijk en uit de analen blijkt dat er in die tijd al een kleine dorpsgemeenschap was. De steden rondom het veendorpje groeiden snel en er was daardoor veel turf nodig. In rap tempo werd het gebied rond Bleiswijk zo verveend, dat het op het eind van de 18e eeuw voor 80% uit water bestond. Bleiswijk werd langzamerhand onbewoonbaar en daarom besloot de overheid de meren droog te malen.
Heden ten dage is Bleiswijk een dorp van ruim 10.000 inwoners en qua grootte dus vergelijkbaar met ons stadje Oudewater. Het ligt gesitueerd tussen de A12 en de A20, ten noorden van Rotterdam en ten zuiden van Zoetermeer. De edele voetbalsport is laat doorgedrongen in het plaatsje, want pas in mei 1960 is Soccer Boys opgericht. Het eerste bestuur droeg Volendam in die tijd een warm hart toe en mede daarom werden de kleuren wit en oranje gekozen voor het tenue. De accommodatie had in de begintijd niet veel om het lijf. Twee kleedkamers. Geen douches en toiletten en ook geen kantine. Pas in ’75 kreeg de vereniging een permanente en een van alle gemakken voorziene accommodatie. Hoe anders is het anno 2016. Soccer Boys bezit nu een enorm complex met vele kleedruimtes en wel 4 voetbalvelden. De club speelde aanvankelijk op de zondag, maar deze afdeling speelt tegenwoordig alleen nog recreatief. Het 1e elftal van de zaterdag is een stabiele 2e klasser.
Afgelopen zaterdag moesten de veteranen van de FC Oudewater op verplaatsing naar Bleiswijk. Na de oorwassing tegen Moerkapelle moest een en ander worden rechtgezet. Richard Karlas, alias de Viking, zou na lange afwezigheid zijn rentree maken en dat gaf de leiding en het team veel vertrouwen. Jammer genoeg werd het optimistische gevoel weer abrupt de kop in gedrukt, toen halverwege de week het aantal mutaties reeds op 7 stond. Niet getreurd. De cursus Zen – zie vorig verslag – zorgt ervoor dat Jaap en McManus niet van het stuk te krijgen zijn en toen old timer Henk ( 70!) – zie verslag van twee weken terug – te kennen had gegeven de gelederen te zullen versterken gaf dat de burger weer veel moed.

Vrijdagochtend, de dag voor de match, werd ons stadje plotseling opgeschrikt door een politieke aardverschuiving. MSN ontplofte, de burelen van NU.nl waren in lichte paniek en het AD pakte uit met een paginagroot verslag over de coup die B&W van Oudewater in het hart trof. Wat was het geval. De Onafhankelijken, op dat moment nog samen met het CDA in het college, hadden een politieke overval voorbereid met oppositiepartij VVD/D’66, die zijn weerga niet kende. Hoewel plaatselijke politieke coryfeeën Knol en Boreel (de laatste is toevalligerwijs lid van de veteranen der FCO) op de sociale media voortdurend met elkaar in de clinch lagen, troffen zij elkaar in het geheim ter plaatse van het vervallen theehuis vlakbij de West Singel. Onder het genot van een Westmalle (Knol) en een Chianti uit ’88 (Boreel) en een goede sigaar werd in het geniep een putsch voorbereid. Niet alleen politiek Oudewater schudde op zijn grondvesten, ook zou het zijn weerslag hebben op het veteranenteam van de FCO.
Jaap, een D’66-adept, lachtte stilletjes in zijn vuistje en verwachtte een ijzersterke Boreel op het Soccer Boysterrein. Het moreel van de couppleger kon zo niet meer stuk dacht de Koningstelg en deze zou de rest van het team meeslepen naar de eerste overwinning van het prille seizoen. Althans, dat dacht de kleinste van de leiding. Hij had geen rekening gehouden met bijvoorbeeld Cees den Butter. De enigszins zwaarlijvige zoon van ex-raadslid Jan was als CDA-stemmer zeer beledigd vanwege de overval en betrad om twee uur getergd kleedkamer 13 (!). Cees en Ignace spraken geen woord tegen elkaar en ook tijdens de wedstrijd gunden zij elkaar geen blik waardig. Gert, onze keeper, was als Onafhankelijkenprominent in blakende vorm, zei hij breeduit lachend ten overstaande van zijn medespelers. In de auto, op de heenweg richting Bleiswijk, gaf van Kats aan gehoord te hebben, dat hij gevraagd zou worden voor de opengevallen wethouderfunctie. “De kans van mijn leven!”, jubelde Gert bij afslag 8 tegen uw schrijver dezes. André, als inwoner van Zuid Amerika, haalde stoïcijns zijn schouders op. “Wij hebben wekelijks coups.”, zo zei hij. “Waar maken jullie je druk om!” Ondertussen bleek de tegenstander niet veel soeps te zijn en het optimisme groeide. Bij de thee, het stond 0-0, vroeg Ignace onverwacht om een wissel. Uren na de wedstrijd vertrouwde hij de leiding toe zich bedreigd te hebben gevoeld door den Butter en het daarom niet verantwoord vond verder te spelen. De paniek sloeg nu echt toe bij de leiding, zeker toen ook Gert aangaf zich niet senang te voelen. De veel te harde terugspeelballen van Cees ervaarde hij als levensgevaarlijk. Kwaak pakte rustig de handschoen(en) op en vertelde niet bang te zijn voor een paar losse flodders. Enfin, Soccer Boys had snel door dat er wat te halen viel en liet prompt twee uitstekende dertigers invallen. Hier hadden we geen antwoord op en al snel stond het 2-0 voor de veendorpers. McManus liet het er niet bij zitten en wisselde direct 2 spelers. Richard, tot dusver soeverijn zijn verdediging leidend, zag in de 78e minuut André op links doorbreken en stoof op volle snelheid naar voren. Stigter zette op maat voor en onze Viking tikte eenvoudig de 2-1 tegen de touwen.

Met nog bijna een kwartier te spelen hervond het team zich en besloot va banque te gaan spelen. Ignace was inmiddels weer bij zinnen en ging provocerend langs de lijn staan, toen Cees aan de dug-outkant een vrije trap ging nemen. Deze maal werd het hém te veel en liep zonder iets te zeggen het veld uit. Soccer Boys maakte gebruik van de verwarring en schoot magnifiek de 3-1 in de winkelhaak. Wedstrijd gestreden. Volgende week eens kijken of het eerste FCO-feestje soelaas kan brengen en een verzoening kan bewerkstelligen tussen de kemphanen.